Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

RUČAK SA NUTRICIONISTOM

Bogat ručak za skroman budžet

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 14.07.2013 - 08:23:00h | Komentara: 0

Skuvati dobar domaći ručak, a da bude u okviru budžeta, ponekad je prava veština i umetnost. Volim da prošetam pijacom, pogledam ponudu i onda odlučim šta da spremim. I sami znate da to često budu slične namirnice, ali možete ih pripremiti na nove načine. Preko leta izbegavajte teške i kalorične prelive za mesa, recimo povrće može biti savršena zamena za preliv. Ručak ne mora da bude skup, a može da bude prava gozba.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Paprike punjene sirom
Potrebno je:
četiri zelene paprike šilje
200 g sira
jaje
supena kašika ulja
so, biber

Priprema:

Paprike operite i osušite. Isecite nožem deo oko peteljke i izvadite seme. Sir izgnječite viljuškom, dodajte jaje, posolite, pobiberite i sve promešajte. Filom napunite paprike. Ugrejte tiganj i sipajte ulje. Odmah složite paprike i poklopite. Kad se isprži jedna stana, okrenite i pecite drugu strana. Potrebno je da ih više puta okrenete. Predjelo se može jesti hladno i toplo.

Salata od raznog sitno seckanog povrća

Potrebno je:
Osnova kao dresing:
crni luk
dva čena belog luka
dve supene kašike ulja
sok od pola limuna
so, biber


Povrće:
dva paradajza seckana na sitne kockice
dve paprike
krastavac
zelena salata seckana na tanke rezance

Priprema:
U činiju stavite sitno seckani crni i beli luk, pa posolite i pobiberite. Rukom dobro izgnječite luk. Dodajte limun i ulje i promešajte. Ostalo povrće isecite na sitne kockice, a zelenu salatu na tanke rezance. Sve lagano promešajte. Ovako pripremljena salata ima poseban ukus, jer se izmešaju ukusi povrća.

Bujon od pilećih kostiju sa flekicama
Upotrebite kosti od karabataka
Potrebno je:
kosti od pilećih karabataka
veza zeleni
pola celera
crni luk
čen belog luka
so, biber, dve kocke za pileću supu
100 g testenine kao flekice

Karabataci preliveni sosom od tikvica

Potrebno je:
osam karabataka
četiri tivice
dva dl tečne pavlake
dva čena belog luka
dve supene kašike ulja
so, biber, suvi začin, sveža mirođija

Priprema:
Očišćene od kostiju i kože karabatake posolite, pobiberite i stavite u tečnu pavlaku. Dobro ih utrljajte kao da masirate meso. Ostavite da omekšaju najmanje dva sata, a možete ih ostaviti u frižideru i 12 sati. Ulje ugrejte i ispržite karabatake sa obe strane na umerenoj temperaturi. Izvadite ih iz tiganja, a marinadu sipajte u tiganj, dodajte beli luk i prokuvajte sos. Tikvice ogulite, isecite na komade, nalijte sa malo supe i skuvajte kratko da omekšaju. Posolite, pobiberite i dodajte suvi začin po želji. Štapnim mikserom ispasirajte tikvice. Prohlađeno meso isecite na fine šnite. U tanjir sipajte prvo sos od mesa, poređajte komade mesa, a odgore stavite preliv od tikvica. Ukrasite mirođijom.

Dinja sa sladoledom

Potrebno je:
dinja srednje veličine
sladoled od vanile (ili po ukusu)
vanilin šećer, malo ruma i cimeta
Kalorijska vrednost po porciji 144 kcal


Priprema:
Dinju pre sečenja dobro operite da odstranine nečistoću koja može prilikom sečenja da se prenese na meso dinje. Isecite je na pola, odstranite semenke. Kuglom za sladoled izvadite sadržaj, a dve polovine ostavite kao prirodne činije. Komade dinje pospite vanilin šećerom, rumom i cimetom. Promešajte i vratite u dve polovine kore. Ostavite da se ohladi. Služite iz prirodnih činija sa sladoledom od vanile.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP