Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

Brzo, lako, ukusno!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 07.09.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Primenite jednostavne tehnike prilikom kuvanja i kontrolišite jačinu termičke obrade. Dodajte ugrejanu vodu iz ketlera da biste brže pripremali hranu. Pripremajte onoliko koliko vam je potrebno, možete pripremiti i više, a ostatak zamrznite i imaćete pripremljene obroke kada ste u gužvi. Ostatke iskoristite za čorbe i variva. Ovako pripremljena hrana je zdravija, a štedite vreme i novac.

Ručak

Ručak | Foto: Profimedia

Predjelo: pašteta od sardina sa jajima
Potrebno je:
2 konzerve sardina
2 barena jaja
2 kisela krastavca
kašika majoneza
so, biber po ukusu

Priprema:
Tvrdo skuvajte jaja i krastavce narendajte, sardine ocedite od ulja i sve dobro ispasirajte štapnim mikserom. Dodajte majonez i sve sjedinite. Soli i bibera dodajte po ukusu. Ostavite da se prohladi i servirajte uz prepečen hleb ili tost.

Salata od barene boranije sa čeri paradajzom
Potrebno je:
300 g boranije
 300 g čeri paradajza
čen belog luka
crveni luk
kašika maslinovog ulja
kašika aćeta balsamico

Priprema:
Boraniju kratko obarite i odmah isperite hladnom vodom da prekinete termičku obradu. Stavite u sud i pospite uljem i sirćetom. Beli luk narendajte i dodajte boraniji. Crveni luk isecite na kolutove, stavite u cediljku i prelijte toplom vodom. Dodajte boraniji i sve lagano promešajte. Ugrejte malo ulja i brzo i kratko prepecite čeri paradajz da korica postane sjajna i hrskava, a unutra da ostane svež. Dodajte salati i servirajte. Ovakvo pripremljena salata može biti i lagani obrok.
Šnicle od mlevenog mesa u sosu od senfa sa dinstanim povrćem

Potrbno je:
500 g mlevenog mesa
dodatak za grilovano meso
2 supene kašike senfa
2 šargarepe
paškrnat
srednja glavica crnog luka
500 g mladog kupusa
1 dl ulja
kocka za supu
so, biber po ukusu

Priprema:
Mleveno meso izmešajte sa kvalitetnim suvim začinom za roštilj. Primenite uputstvo. Ostavite da odstoji u frižideru najmanje pola sata. Luk isecite sitno. Šargarepu i paškrnat iseckajte na sitne kockice. Kupusu odstranite koren i korenaste delove lista jer se duže dinstaju od listova. U sud stavite ulje, ugrejte na umerenoj temperaturi i pržite formirane šnicle od mlevenog mesa. Kada se dobro ispeku sa jedne strane, okrenite ih i ispecite sa druge. Izvadite šnicle, stavite ih na tanjir i pokrijte folijom da se ne ohlade. U sud u kojem su se pekle izmrvite pola kocke za supu, prodinstajte i nalijte malo tople vode da se svi sokovi sjedine. Pomerite sa toplote, dodajte senf, sve prokuvajte kratko. Prelijte šnicle sokom sa senfom. U sud dodajte malo ulja, pa izdinstajte na umerenoj temperaturi luk i šargarepu. Dodajte izmrvljenu kocku, malo prodinstajte dok ne omekša. Dodaje listove kupusa iseckane na trake ili kockice. Sve zajedno kratko dinstajte da kupus omekša, ali da ostane hrskav. Uz šnicle servirajte i povrće.

Kompot od šljiva i jabuka
Potrebno je:
0,5 kg šljiva
4 jabuke
meda ili šećera po ukusu
vanilin šećer
malo narendane kore limuna ili pomorandže
sok od jedne pomorandže

Priprema:
Šljive prepolovite, izvadite koštice i stavite u sud. Jabuke isecite na krupne komade, sve sjedinite i nalijte toplom vodom da prekrije voće. Kuvajte na umerenoj temperaturi i ako je potrebno dodajte toplu vodu. Narendajte koru limuna ili pomorandže i prokuvajte. Zasladite medom ili šećerom po ukusu, šljive imaju dosta voćnog šećera. Po želji dodajte vanilin šećer i ceđeni sok od pomorandže. Zimi se kompot služi topao, a sada ga možete prohladiti i servirati posle ručka ili kao užinu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP