Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Brzo, zdravo, ukusno!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 06.04.2014 - 07:07:00h | Komentara: 0

Spremiti dobar ručak za kratko vreme je izazov, ali je i moguće, a dobra organizacija vam daje više vremena da uživate u samom obroku. Brza i kratkotrajna termička obrada daje hrani veću nutritivnu vrednost, ukusnija je i lakše vari. Začini (suvi i sveži) pojačavaju ukus, a rezultat je prava čarolija na stolu.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Pečene paprike sa sirom

Potrbno je:
pečene paprike
100 g feta sira
čen belog luka
supena kašika ulja
listovi svežeg peršuna

Priprema:
Pečene paprike ocedite. Feta sir isecite na oko pola centimetara debljine, a veličina treba da bude da može da stane u pečenu papriku. Ugrejte ulje i dodajte da se kratko prodinsta iseckan čen belog luka. Smanjite temperaturu. Pazite da ne potamni jer će postati gorak. Paprike kratko ispecite sa obe strane. Složite paprike na oval, prelijte sokom u kome su se pekle, ukrasite svežim peršunom. Ako volite, možete dodati još belog luka. Predjelo se jede toplo i hladno, uz svež ili prepečeni hleb ili proju.
Kalorijska vrednost po porciji 156 kcal

Paradajz čorba sa „dronjcima“ od jaja
Potrbno je:
5 dl toplog bujona
5 dl soka od paradajza
2 dl vode
celo jaje
pola kafene kašičice šećera
so, biber po ukusu
Priprema:
Ugrejati bujon i naliti sa sokom od paradajza da prokuva. Dodajte malo šećera da ubije kiselost paradajza. Vodu dodajte po potrebi. Jaje umutite dobro viljuškom i u čorbu koja vri preko višljuške sipajte jaja. Promešajte i dobićete „dronke“ ili rezance od jaja. Dovoljno je da malo prokuva. Po ukusu posolite i pobiberite.
Kalorijska vrednost po porciji 96 kcal
Zelena salata sa majonezom
Potrbno je:
zelena salata puterica
supena kašika majoneza
limun, so

Priprema:
Zelenu salatu operite, složite po nekoliko listova i isecite na rezance. Salatu posolite, stavite limun i dodajte 1 supenu kašiku majoneza. Ima manje kalorija od supene kašike ulja, a dobićete izvanredan ukus i izgled.
Kalorijska vrednost po porciji 45 kcal

Šnicle sa povrćem
Potrebno je:
600 g junećih šnicli
200 g paradajza
glavica luka
tikvica
pola plavog patlidžana
manja crvena paprika
narendana šargarepa
2 čena belog luka
grančica ruzmarina
2 dl soka od paradajza ili pelata
2 supene kašike maslinovog ulja

Priprema:
Šnicle istanjite, pospite solju i biberom. Odmah uključite rernu na 250 stepeni C i stavite da se ugreje posuda u kojoj ćete nastaviti pripremu. Ugrejte ulje i na vrelom ulju prepecite šnicle sa obe strane. Povrće iscite na komade, osim šargarepe, koju treba narendati. U posudu za pečenje stavite šnicle, odgore složite povrće, posolite, pobiberite i prelijte paradajz sosom. Iglice ruzmarina odvojte od drške i pospite ravnomerno. Da bi se sjednili sastojci, sve izmešajte. Stavite u rernu, smanjite temperaturu i pecite oko 40 minuta.
Kalorijska vrednost po porciji 441 kcal

Domaći sladoled od smrznutog voća
Potrebno je:
450 g zaleđenog voća
2,5 dl slatke pavlake
Priprema:
Zaleđene višnje ili voće po izboru (možete koristiti i sveže jagode), stavite u multi praktik. Zaleđeno voće se koristi jer se brže smrzne sladoled. Izblendirajte i dodajte neumućenu slatku pavlaku. Sve izblendirajte, stavite u plastičnu kutiju, poravnajte i ostavite da se zaledi. Povremeno promešajte. Kašiku za sladoled stavite u vrelu vodu i vadite kugle. Možete koristiti i običnu supenu kašiku. Ukrasite listovima sveže nane.
Kalorijska vrednost po porciji 201

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP