NEDELJNI RUČAK
Budite vitki i srećni!
Lagana, jednostavna prolećna jela i poslastice pravo su osveženje za ove tople dane. Uživajte u obrocima koja su bogati ukusima, a siromašni kalorijama.
Ručak | Foto: Shutterstock
Nije potrebno da držite stroge dijete, dovoljno je da vodite računa kako pripremate hranu i dijete vam nikada neće trebati. Masnoća ima najviše kalorija, zato budite štedljivi kada je koristite, kupujte nemasna mesa i mlečne proizvode sa manjim procentom masti. Posle ovakvog ručka osetićete energiju i dobro raspoloženje!
Musaka od tikvica
Potrebno je:
600 g mesa
600 g tikvica
1 veza mladog crnog luka
2 čena belog luka
1 dl ulja
6 jaja
2 dl milerama ili kisele pavlake
2 dl mleka
2 kašike prezli
so, biber, suvi začin aleva paprika, peršun list, mirođija
Kalorijska vrednost
po poriciji 412 kcal
Priprema:
Tikvice isecite na šnite debele oko centimetar. Pospite suvim začinom i izrendanim čenom belog luka. Dodajte mirođiju i peršun. Dobro izmešajte i marinirajte tikvice. Ostavite da odstoje i puste vodu. U sud sipajte malo ulja, izdinstajte luk, dodajte mleveno meso i dinstajte zajedno. Kada pobeli i počne da se odvaja, dodajte začine po ukusu. Tikvice dobro ocedite. U posudu stavite malo ulja, pospite je prezlama, pa složite jedan red tikvica i stavite meso odozgo. Ponavljajte dok sve ne potrošite, a završite tikvicama. Umutite jaja, dodajte mleko i mileram, malo posolite i pobiberite i prelijte. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni.
Ražnjići od viršli
Potrebno je:
4 viršle ili hrenovke
1 sveža paprika
8 čeri paradajza
100 g kačkavalja
Kalorijska vrednost
po porciji 198 kcal
Priprema:
Dobre viršle ili hrenovke isecite na 3 dela. Drvene štapiće za roštilj stavite u vodu da se dobro nakvase. Kačkavalj isecite na kockice, papriku na kocke veličine presečene viršle. Na štapiće ređajete komad viršle, papriku, kačkavalj, čeri, pa ponovite i završite komadom viršle. Ispecite u tiganju, najbolje je da koristite gril tiganj. Poslužite uz senf, pavlaku u koju ste dodali ren, prepečen crni hleb.
Salata od mladog kupusa
Mladi kupus se smatra lekom za digestivni trakt, a ovako pripremljena salata je zdrava i lekovita.
Potrebno je:
1 glavica mladog kupusa
1 struk mladog luka srebrnca
1 struk mladog belog luka
dobro jabukovo sirće
maslinovo ulje
so, biber, peršun
Kalorijska vrednost po porciji 68 kcal
Priprema:
Mladi kupus isecite na tanke rezance. Crni i beli mladi luk na kolutiće. Posolite, pobiberite, dodajte dobro jabukovo sirće, maslinovo ulje i sve lagano promešajte. Na kraju dodajte listove seckanog peršuna.
Rolat sa sladoledom
Potrebno je:
4 jaja
4 kašike brašna
4 kašike šećera
1 supena kašika ulja
1/2 kafene kašike praška za pecivo
vanilin šećer
1 pakovanje porodičnog sladoleda
300 g jagoda
Kalorijska vrednost parčeta 203 kcal
Priprema:
Odvojte žumanca od belanaca. Umutite belanca čvrsto, dodajte jednu po jednu kašiku šećera i mutite. Dodajte žumanca i sve umutite. Polako, kašiku po kašiku, najbolje prosejanog brašna pomešanog sa praškom za pecivo i vanilin šećerom mešajte kašikom za mućenje, nikako mikserom, da u belancima ostane vazduh. U pleh stavite papir za pečenje, sipajte patišpanj. Treba da bude tanak i rasporedite ga do ivica. U ugrejanoj rerni na 170 pecite 10 do 15 minuta. Tanja kora se peče oko 8 minuta. Pečenu koru izvadite iz pleha, stavite na krpu tako da papir ostane odozgo i pažljivo ga skinite. Urolajte pažljivo topao patišpanj. Sladoled malo otopite, a jagode iseckajte. Nafilujte koru i stavite u zamrzivač da se stegne. Možete servirati uz šlag i ukrasiti jagodama.
Potaž od zeleni
Potrebno je:
1 veza zeleni
pola celera
1 glavica crnog luka
2 dl milerama
so, biber, suvi začin ili 2 kocke supe
Kalorijska
vrednost 145 kcal
Priprema:
Zelen i celer isecite na kockice, nalijte litrom bujona i kuvajte. Crni luk isecite napola, prepecite i stavite da se zajedno kuva. Kada povrće omekša, štapnim mikserom ispasirajte povrće, dodajte mileram i ukrasite listićima svežeg peršuna.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs