Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Budite vitki i srećni!

Autor: Branka Mirkovć, nutricionista | 12.05.2013 - 09:02:00h | Komentara: 0

Lagana, jednostavna prolećna jela i poslastice pravo su osveženje za ove tople dane. Uživajte u obrocima koja su bogati ukusima, a siromašni kalorijama.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Nije potrebno da držite stroge dijete, dovoljno je da vodite računa kako pripremate hranu i dijete vam nikada neće trebati. Masnoća ima najviše kalorija, zato budite štedljivi kada je koristite, kupujte nemasna mesa i mlečne proizvode sa manjim procentom masti. Posle ovakvog ručka osetićete energiju i dobro raspoloženje!

Musaka od tikvica
Potrebno je:
600 g mesa
600 g tikvica
1 veza mladog crnog luka
2 čena belog luka
1 dl ulja
6 jaja
2 dl milerama ili kisele pavlake
2 dl mleka
2 kašike prezli
so, biber, suvi začin aleva paprika, peršun list, mirođija
Kalorijska vrednost
po poriciji 412 kcal


Priprema:
Tikvice isecite na šnite debele oko centimetar. Pospite suvim začinom i izrendanim čenom belog luka. Dodajte mirođiju i peršun. Dobro izmešajte i marinirajte tikvice. Ostavite da odstoje i puste vodu. U sud sipajte malo ulja, izdinstajte luk, dodajte mleveno meso i dinstajte zajedno. Kada pobeli i počne da se odvaja, dodajte začine po ukusu. Tikvice dobro ocedite. U posudu stavite malo ulja, pospite je prezlama, pa složite jedan red tikvica i stavite meso odozgo. Ponavljajte dok sve ne potrošite, a završite tikvicama. Umutite jaja, dodajte mleko i mileram, malo posolite i pobiberite i prelijte. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni.

Ražnjići od viršli
Potrebno je:
4 viršle ili hrenovke
1 sveža paprika
8 čeri paradajza
100 g kačkavalja
Kalorijska vrednost
po porciji 198 kcal


Priprema:
Dobre viršle ili hrenovke isecite na 3 dela. Drvene štapiće za roštilj stavite u vodu da se dobro nakvase. Kačkavalj isecite na kockice, papriku na kocke veličine presečene viršle. Na štapiće ređajete komad viršle, papriku, kačkavalj, čeri, pa ponovite i završite komadom viršle. Ispecite u tiganju, najbolje je da koristite gril tiganj. Poslužite uz senf, pavlaku u koju ste dodali ren, prepečen crni hleb.

Salata od mladog kupusa
Mladi kupus se smatra lekom za digestivni trakt, a ovako pripremljena salata je zdrava i lekovita.
Potrebno je:
1 glavica mladog kupusa
1 struk mladog luka srebrnca
1 struk mladog belog luka
dobro jabukovo sirće

maslinovo ulje
so, biber, peršun
Kalorijska vrednost po porciji 68 kcal


Priprema:
Mladi kupus isecite na tanke rezance. Crni i beli mladi luk na kolutiće. Posolite, pobiberite, dodajte dobro jabukovo sirće, maslinovo ulje i sve lagano promešajte. Na kraju dodajte listove seckanog peršuna.

Rolat sa sladoledom
Potrebno je:
4 jaja
4 kašike brašna
4 kašike šećera
1 supena kašika ulja
1/2 kafene kašike praška za pecivo
vanilin šećer
1 pakovanje porodičnog sladoleda
300 g jagoda
Kalorijska vrednost parčeta 203 kcal


Priprema:
Odvojte žumanca od belanaca. Umutite belanca čvrsto, dodajte jednu po jednu kašiku šećera i mutite. Dodajte žumanca i sve umutite. Polako, kašiku po kašiku, najbolje prosejanog brašna pomešanog sa praškom za pecivo i vanilin šećerom mešajte kašikom za mućenje, nikako mikserom, da u belancima ostane vazduh. U pleh stavite papir za pečenje, sipajte patišpanj. Treba da bude tanak i rasporedite ga do ivica. U ugrejanoj rerni na 170 pecite 10 do 15 minuta. Tanja kora se peče oko 8 minuta. Pečenu koru izvadite iz pleha, stavite na krpu tako da papir ostane odozgo i pažljivo ga skinite. Urolajte pažljivo topao patišpanj. Sladoled malo otopite, a jagode iseckajte. Nafilujte koru i stavite u zamrzivač da se stegne. Možete servirati uz šlag i ukrasiti jagodama.


Potaž od zeleni
Potrebno je:
1 veza zeleni
pola celera
1 glavica crnog luka
2 dl milerama
so, biber, suvi začin ili 2 kocke supe
Kalorijska
vrednost 145 kcal


Priprema:
Zelen i celer isecite na kockice, nalijte litrom bujona i kuvajte. Crni luk isecite napola, prepecite i stavite da se zajedno kuva. Kada povrće omekša, štapnim mikserom ispasirajte povrće, dodajte mileram i ukrasite listićima svežeg peršuna.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP