Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Carska čorba jača imunitet

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 05.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Hrana koju jedemo mora da hrani i obnavlja naše telo. Neophodni su vitamini, minerali i enzimi. Jela koja imaju mnogo šećera, belog brašna, masnoće i soli uništavaju imunitet i polako narušavaju zdravlje.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Industrijski obrađene namirnice često su potpuno beskorisne kao hrana. Telo se muči da odvoji hranjive vrednosti, izbaci hemijske dodatke kojima su tretirane da duže traju, pojačivače boja, ukusa i mirisa. Najsigurnije je da sami pripremate obroke. Kupujte sveže namirnice i uz malo veštine dobićete zdrave i ukusne obroke. Domaća hrana čuva zdravlje, štedi budžet i okuplja porodicu.
 

Predjelo: krompir sa kajmakom Pečen u rerni

Potrebno je:
8 srednjih krompira
8 kašika kajmaka
malo ulja
so, biber po ukusu


Priprema:
Krompir u ljusci dobro operite ispod mlaza vode, upotrebite i četkicu da odstranite nečistoću. Presecite na pola, rukom namažite sa malo ulja, posolite, pobiberite i stavite u pleh na papir za pečenje. Pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni C dok rasečeni deo ne postane zlatne boje. Dužina pečenja zavisi od vrste krompira i zato je najbolje da proverite. Poslužite topao krompir uz kajmak, stari ili mladi sir. Ako razmišljate o kalorijama, jedite uz kiselo mleko ili jogurt.

Carska čorba

Potrebno je:
300 g pileće džigerice
zelen za supu
50 g korena celera
2 supene kašike ulja
supena kašika griza
1 l pilećeg bujona
seckani listići svežeg peršuna
so, biber

Priprema:
Džigericu dobro operite i prosušite. Zelen i celer isecite na sitne kockice. U sud stavite ulje i kratko prodinstajte džigericu da promeni boju. Izvadite na tanjir i prodinstajte zelen i celer. Sipajte malo bujona i mešajte da se sa donjeg dela suda odvoje ukusi koji su nastali dinstanjem. Nalijte ostatak i kada malo prokuva vratite džigericu i na umerenoj temperaturi kuvajte najviše pola sata. Zakuvajte griz, mešajte i dovoljno je da se kuva 3 do 4 minuta. Pre serviranja pospite listovima svežeg peršuna. Čorba se može zakiseliti naknadno.

Dinstana junetina sa šargarepom

Potrebno je:
600 g junećih šnicli
malo brašna
2 supene kakšike ulja za prženje
so, biber po ukusu
1 kg šargarepe
manja glavica luka
supena kašika ulja
kašičica putera
kašičica brašna
so, biber po ukusu

Priprema:
Juneće šnicle istanjite tučkom za meso. Najbolje je da to uradite između dve pvc folije laganim udarcima, samo da ih ravnomerno istanjite. Ugrejte ulje na srednjoj temperaturi. Šnicle stavite u malo brašna i pecite ravnomerno sa obe strane. Pecite samo po nekoliko komada, ostavljajte na tanjir dok sve ne ispečete. U sud dodajte malo vode, prokuvajte i spustite šnicle. Svaki sloj posolite i pobiberite. Poklopite i na umerenoj temperaturi krčkajte oko sat vremena da omekšaju. Povremeno po potrebi dodajte malo tople vode ili bujona. Šargarepu operite i očistite. Isecite na kolutove. U sud stavite ulje i ugrejte na umerenoj temperaturi. Izdinstajte sitno seckani crni luk, pa dodajte seckanu šargarepu. Dinstajte je uz povremeno mešanje dok ne omekša. Povremeno dodajte toplu vodu iz ketlera. Posolite, pobiberite po ukusu. U malo vode promešajte brašno i pomešajte sa šargarepom. Na kraju dodajte puter radi boljeg ukusa i ako je potrebno još posolite.


Radič sa zelenom salatom

Potrebno je:
glavica radiča
srednja zelena salata puterica
supena kašika maslinovog ulja
sok od limuna
so po ukusu

Priprema:
Radič spada u gorke salate zato odredite količinu koja je prihvatljiva za vaš ukus. Isecite na trake radič i zelenu salatu, posolite, začinite limunom i maslinovim uljem.


Pečene jabuke

Potrebno je:
4 veće jabuke
4 supene kašike mlevenih oraha
2 supene kašike džema od kajsija
sok od jednog limuna
supena kaška šećera
1 dl vode
vanilin šećer
cimet po ukusu

Priprema:
Jabuke izdubite i oljuštite. Poprskajte limunom. Mlevene orahe izmešajte sa džemom i napunite kajsije. Skuvajte šećer i vodu i dodajte vanilin šećer. U sud stavite napunjene jabuke, prelijte sirupom i pecite u ugrejanoj rerni oko pola sata. Možete poslužiti tople ili hladne. Ako ne razmišljate o kalorijama, dodajte malo šlaga.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP