Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Carski rolat za pamćenje!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 04.05.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Volite dobra i ukusna jela, ali se bojite dugotrajne pripreme i kalorija? To nije razlog da odustanete od dobrih ukusa. Pripremite tradicionalna jela malo izmenjena, modifikujte recepte da ih oslobodite nepotrebnog viška kalorija. Na kraju krajeva, jedite manje. Kontrala količine unete hrane je najbolja dijeta. Recite „ne“ velikim količinama.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Gaspaćo čorba
 

Potrebno je:
1 l soka od paradajza
veći krastavac
2 komada mladog crnog luka
komad mladog belog luka
2 stabljike celera
supena kašika maslinovog ulja
so, biber, ljuta tucana paprika
Kalorijska vrednost po porciji 186 kcal

Priprema:
Pripremite povrće, isecite krastavac na manje kockice, luk na sitne kolutiće, stabljike celera očistite i sitno isecite, malo posolite i poprskajte limunom. Pred serviranje u tanjir, čašu ili činiju dodajte biber, čili papriku, sipajte sok od paradajza i po pola kafene kašičice maslinovog ulja. Ukrasite stabljikama celera.

Carske mrvice
Ove namirnice uvek imate u kući, poslastica nije kompilikovana i brzo se priprema! Neki carske mrvice zovu neuspelim palačinkama.

Potrebno je:
2 jaja
supena kašika kristal šećera
2,5 dl mleka
supena kašika otopljenog putera ili ulja
125 g brašna
malo soli, ulje za prženje, a možete dodati i cimet, suvo grožđe, vanilin šećer,
Odozgo ukrasiti jabukama, džemom, sezonskim voćem, bananom...
Kalorijska vrednost po porciji 241 kcal

Priprema:
Umutiti jaja, dodati šećer, malo soli i promešati. Sipajte mleko, promešajte i dodajte po malo brašna i stalno mešajte. Sipajte otopljeni puter ili ulje. Ugrejte tiganj, stavite ulje i sipjate smesu. Kada porumeni sa jedne strane, a ivice se odvoje od tiganja, okrenite i viljuškom usitnite. Mešajte komadiće da porumene. Sipajte u veći tanjir, pospite šećerom, cimetom, vanilin šećerom. Po želji dodajte suvo grožđe koje ste pre toga potopili, džem, sveže voće...
Vrtlarska salata
Potrebno je:
2 paradajza
krastavac
paprika
2 struka crnog luka
sremuš, maslačak
so, biber, jabukovo sirće i ulje
Kalorijska vrednost 98 kcal

Priprema:
Paradajz, papriku i krastavac isecite na kockice, crni luk na kolutiće. Sremuš i maslačak rukama usitnite i sve pomešajte. Posolite, pobiberite, dodajte dobro jabukovo sirće i ulje.
Lepinja sa kajmakom i pršutom
Potrebno je:
4 manje ili 2 srednje lepinje
4 kašike kajmaka
4 režnja pršute
Kalorijska vrednost po porciji 366 kcal

Priprema:
Lepinje presecite na pola, ako nisu sveže malo ih popskajte vodom. Prepecite na gril tiganju. Namažite sa kajmakom i stavite po režanj pršute.
Faširani rolat
Potrebno je:
500 g mlevenog mešanog mesa
kriška hleba natopljena u mleku
glavica crnog luka
2 čena belog luka
jaje
so, biber i suvi začin.
Po potrebi ulje i sveži listovi seckanog peršuna
500 g mlade šargarepe
senf
Kalorijska vrednost po porciji 513 kcal
Priprema:
Krišku hleba iseckajte na kockice i malo poprskajte mlekom. Mleveno meso stavite u sud, dodajte hleb, sitno seckani crni luk i 1 čen belog luka. Dodajte u smesu suvi začin, biber, jaje, senf, sveže seckani peršun i dobro izmešajte. Ostavite da malo odstoji u frižideru, pa opet smesu mešajte i mesite kao hleb. U sud stavite peki papir, pa oblikujte rolat od mesa. Stavite u rernu, najbolje zagrejanu na 170 stepeni i pecite oko sat vremena. Šargarepu skuvajte u malo vode, vodite računa da se ne raskuva. Izvadite, isecite na kolutiće, posolite, pobiberite, dodajte malo ulja i senfa, seckani beli luk i pospite seckanim listićima peršuna.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP