Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Đakonije za vrele dane

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 15.06.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Leti treba jesti dosta povrća, voća i laganih mlečnih proizvoda, dok meso treba uzimati umereno. Kada su napolju velike vrućine, najbolje je pripremati jela u rerni kako biste što manje bili izloženi toploti, posebno oko šporeta.

Ručak

Ručak | Foto: Profimedia

Neka vam favoriti budu jela koja mogu da se spreme brzo, a odlična su i kao topla i kao hladna. Pripremite dosta hladne limunade, a najbolje je da je zasladite stevijom ili medom i dodate svežu nanu. Poslužite je sa kockicama leda. Skuvajte i čaj, možete i koktel raznih čajeva koji osvežavaju, odlična je kombinacija čaj od šipka, hibiskusa i nane. Dobro prohladite i imaćete odlično osvežanje.

Povrće iz rerne
Potrebno je:
zelena paprika
crvena paprika
2 paradajza
crni luk
2 čena belog luka
250 g šampinjona
2 kriške dobrog crnog hleba
1 dl maslinovog ulja
kesica parmezana
so, biber, origano


Priprema:
Paradajz isecite na krupnije kriške, paprike na manje komade, luk na rebarca, a beli luk na listiće. Šampinjone na četvrtine, a hleb na krupnije kocke. Rernu ugrejte na 250 stepeni. Povrće i hleb stavite u pleh, posolite i pobiberite i prelijte maslinovim uljem. Posle pet minuta smanjite temperaturu na 200 stepeni. Posle 15 minuta izvadite i lagano ga okrenite i dopecite još petnaestak minuta. Na kraju pospite origanom i parmezanom.

Mešana salata sa maslinama
Potrebno je:
2 paradajza
krastavac
crveni luk
supena kašika maslinovog ulja
supena kašika balsamika
100 g maslina
so, biber, origano


Priprema:
Paradajz, krastavac i crveni luk isecite na kolutove. Složite na tanjir, posolite i pobiberite. Prelijte maslinovim uljem i balzamicom. Odozgo stavite masline i pospite origanom.

Desert od malina u čaši
Potrebno je:
8 kugli sladoleda od vanile
12 industrijskih puslica ili keksa
200 g malina


Priprema:
Puslice ili keks izdrobite. Na dno svake čaše stavite izdrobljene puslice, ali ostavite jedan deo za dekoraciju. Sipajte sladoled od vanile ili neki drugi po ukusu. Odozgo stavite maline i pospite ostatkom izmrvljenih puslica. Poslastica se priprema pre služenja.

Musaka od plavog patlidžana
Potrebno je:
2 plava patlidžana
400 g mlevenog mesa
glavica crnog luka
3 čena belog luka
jaje
1 dl maslinovog ulja
so, biber


Za bešamel:

50 g putera
supena kašika ulja
2 ravne supene kašike brašna
0,5 l mleka ili bujona
so, biber, malo muskatovog oraščića po ukusu


Priprema:
Crni luk isecite što sitnije, kao i beli luk. Ugrejte ulje na srednjoj temperaturi i dinstajte zajedno iseckani crni i beli luk. Dodajte meso i sve zajedno dinstajte. Posolite i pobiberite po ukusu. Malo prohladite, dodajte umućeno jaje i sve zajedno promešajte. Plavi patlidžan isecite uzdužno na komade od 1,5 cm debljine. Složite u pleh, posolite, pobiberite, okrenite i isto uradite i sa druge strane. Malo pospite maslinovim uljem i kratko prepecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni. Ako je pleh manji uradite to iz dva puta. U pleh stavite red pečenog plavog patlidžana, pa smesu sa mesom, opet red plavog patlidžana, pa drugi red sa mesom. Ugrejte malo ulja i putera. Kada se pojave mehurići, sipajte brašno i propržite ga da se sjedini sa masnoćom. Nalijte mlekom i prokuvajte. Sve vreme mešajte da masa bude glatka i bez grudvica. Pred kraj bešamel posolite i pobiberite, a po želji i ukusu narendajte malo muskatovog oraščića. Bešamel ravnomerno rasporedite po mlevenom mesu. U ugrejanu rernu na 200 stepeni stavite musaku da se peče, ali posle desetak minuta smanjite na 180 i pecite oko pola sata. Posle pečenja ostavite da se malo prohladi i secete na kocke.

Paradajz čorba
Potrebno je:
0,5 kg paradajza
crni luk
2 supene kašike maslinovog ulja
supena kašika pirinča
7 dl bujona
so, biber po ukusu


Priprema:
Skuvajte bujon od kocke po izboru i pirinač. Paradajz isecite na sitne kockice a crni luk što sitnije. Ugrejte u sudu maslinovo ulje na srednjoj temperaturi i izdinstajte crni luk da omekša, postane staklast i sladak. Sipajte kockice isečenog paradajza i zajedno dinstajte na umerenoj temperaturi. Dinstajte dok ne omekša i pretvori se u kašu. Ispasirajte štapnim mikserom, posolite, pobiberite i još malo prodinstajte pire od paradajza. Nalijte bujonom u kome ste skuvali pirinač i sve kratko prokuvajte na umerenoj temperaturi. Osim pirinča možete po želji staviti testeninu ili kockice prepečenog crnog hleba.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP