NEDELJNI RUČAK
Đakonije za vrele dane
Leti treba jesti dosta povrća, voća i laganih mlečnih proizvoda, dok meso treba uzimati umereno. Kada su napolju velike vrućine, najbolje je pripremati jela u rerni kako biste što manje bili izloženi toploti, posebno oko šporeta.
Ručak | Foto: Profimedia
Neka vam favoriti budu jela koja mogu da se spreme brzo, a odlična su i kao topla i kao hladna. Pripremite dosta hladne limunade, a najbolje je da je zasladite stevijom ili medom i dodate svežu nanu. Poslužite je sa kockicama leda. Skuvajte i čaj, možete i koktel raznih čajeva koji osvežavaju, odlična je kombinacija čaj od šipka, hibiskusa i nane. Dobro prohladite i imaćete odlično osvežanje.
Povrće iz rerne
Potrebno je:
zelena paprika
crvena paprika
2 paradajza
crni luk
2 čena belog luka
250 g šampinjona
2 kriške dobrog crnog hleba
1 dl maslinovog ulja
kesica parmezana
so, biber, origano
Priprema:
Paradajz isecite na krupnije kriške, paprike na manje komade, luk na rebarca, a beli luk na listiće. Šampinjone na četvrtine, a hleb na krupnije kocke. Rernu ugrejte na 250 stepeni. Povrće i hleb stavite u pleh, posolite i pobiberite i prelijte maslinovim uljem. Posle pet minuta smanjite temperaturu na 200 stepeni. Posle 15 minuta izvadite i lagano ga okrenite i dopecite još petnaestak minuta. Na kraju pospite origanom i parmezanom.
Mešana salata sa maslinama
Potrebno je:
2 paradajza
krastavac
crveni luk
supena kašika maslinovog ulja
supena kašika balsamika
100 g maslina
so, biber, origano
Priprema:
Paradajz, krastavac i crveni luk isecite na kolutove. Složite na tanjir, posolite i pobiberite. Prelijte maslinovim uljem i balzamicom. Odozgo stavite masline i pospite origanom.
Desert od malina u čaši
Potrebno je:
8 kugli sladoleda od vanile
12 industrijskih puslica ili keksa
200 g malina
Priprema:
Puslice ili keks izdrobite. Na dno svake čaše stavite izdrobljene puslice, ali ostavite jedan deo za dekoraciju. Sipajte sladoled od vanile ili neki drugi po ukusu. Odozgo stavite maline i pospite ostatkom izmrvljenih puslica. Poslastica se priprema pre služenja.
Musaka od plavog patlidžana
Potrebno je:
2 plava patlidžana
400 g mlevenog mesa
glavica crnog luka
3 čena belog luka
jaje
1 dl maslinovog ulja
so, biber
Za bešamel:
50 g putera
supena kašika ulja
2 ravne supene kašike brašna
0,5 l mleka ili bujona
so, biber, malo muskatovog oraščića po ukusu
Priprema:
Crni luk isecite što sitnije, kao i beli luk. Ugrejte ulje na srednjoj temperaturi i dinstajte zajedno iseckani crni i beli luk. Dodajte meso i sve zajedno dinstajte. Posolite i pobiberite po ukusu. Malo prohladite, dodajte umućeno jaje i sve zajedno promešajte. Plavi patlidžan isecite uzdužno na komade od 1,5 cm debljine. Složite u pleh, posolite, pobiberite, okrenite i isto uradite i sa druge strane. Malo pospite maslinovim uljem i kratko prepecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni. Ako je pleh manji uradite to iz dva puta. U pleh stavite red pečenog plavog patlidžana, pa smesu sa mesom, opet red plavog patlidžana, pa drugi red sa mesom. Ugrejte malo ulja i putera. Kada se pojave mehurići, sipajte brašno i propržite ga da se sjedini sa masnoćom. Nalijte mlekom i prokuvajte. Sve vreme mešajte da masa bude glatka i bez grudvica. Pred kraj bešamel posolite i pobiberite, a po želji i ukusu narendajte malo muskatovog oraščića. Bešamel ravnomerno rasporedite po mlevenom mesu. U ugrejanu rernu na 200 stepeni stavite musaku da se peče, ali posle desetak minuta smanjite na 180 i pecite oko pola sata. Posle pečenja ostavite da se malo prohladi i secete na kocke.
Paradajz čorba
Potrebno je:
0,5 kg paradajza
crni luk
2 supene kašike maslinovog ulja
supena kašika pirinča
7 dl bujona
so, biber po ukusu
Priprema:
Skuvajte bujon od kocke po izboru i pirinač. Paradajz isecite na sitne kockice a crni luk što sitnije. Ugrejte u sudu maslinovo ulje na srednjoj temperaturi i izdinstajte crni luk da omekša, postane staklast i sladak. Sipajte kockice isečenog paradajza i zajedno dinstajte na umerenoj temperaturi. Dinstajte dok ne omekša i pretvori se u kašu. Ispasirajte štapnim mikserom, posolite, pobiberite i još malo prodinstajte pire od paradajza. Nalijte bujonom u kome ste skuvali pirinač i sve kratko prokuvajte na umerenoj temperaturi. Osim pirinča možete po želji staviti testeninu ili kockice prepečenog crnog hleba.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs