Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Delikatesi koji greju dušu

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 21.09.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Jesen i hladnije vreme povećavaju potrebu za hranom, a posebno za poslasticama. Manje sunčeve svetlosti podstiče depresivnost. Topla hrana posebno supe, pileće meso i lagane poslastice pomoći nam da lakše podnesemo promene. Pripremajte hranu sa manje masnoće, poslastice sa voćem i manje šećera, jedite citruse i narandžasto povrće sa beta karotenom. Radnim danima uz doručak pijte tople napitke, a uveče pojedite toplu supu, čorbu ili potaž. Ugrejte telo i tako ćete smanjiti potrebu za hranom.

Ručak

Ručak | Foto: Profimedia

Pita sa sirom
Potrebno je:
pakovanje kora za pitu
5 jaja
1,5 dl jogurta
400 g sira
kisela voda
1,5 dl ulja
Kalorijska vrednost po porciji 182 kcal


Jaja umutite viljuškom, sipajte jogurt i sve sjedinite. Sir izmrvite u odvojenoj činiji. Odvojte 4 kore. Prvu koru pospite kiselom vodom i uljem. Stavite sledeću koru i malo je zgužvajte da ostane vazduha. Ponovite postupak, a isto uradite i sa trećom. Četvtu koru samo malo zgužvajte, polijte sa mešavinom jaja i jogurta. Rasporedite izmrvljeni sir. Polako i rastresito uvijajte. Stavite u pleh na peki-papir. Ponovite postupak dok ne potrošite sav materijal. Na kraju kašikom prelijte svaku jufku sa umućenim jajima i jogurtom. Pospite sa malo ulja. Pecite u ugrejanoj rerni na 200 dok korica ne postane zlatna. Pita dosta naraste. Ako se jede topla, ostavite da se malo prohladi. Ako je pripremate ranije, pokrijte je mokrom kuhinjskom krpom da se ohladi.
Pileća supa sa knedlama
Potrebno je:
4 bataka i karabataka
zelen za supu
50 g korena celera
4 kocke za supu ili domaći bujon od kostiju
peršun list
za knedle
2 jaja
50 g griza
so
Kalorijska vrdnost po porciji 223 kcal
U sud sipajte 2,5 l vode. Ugrejte je i stavite kocke. Kada provri stavite batake i karabatake. Kuvajte na srednjoj temperaturi. Posle pola sata dodajte očišćenu zelen isečenu na kockice. Kuvajte dok meso i povrće ne omekšaju. Izvadite u drugi sud meso i povrće i nalijte sa malo supe. U sudu umutite belanca i žumanca. Posolite, dodajte polako griz stalno mešajući. Jaja su različite veličine i svaki griz ne upija isto tečnost tako da ako je potrebno dodajte ili smanjite količinu griza. Promešajte dobro i ostavite da odstoji dvadesetak minuta u frižideru. Supa treba da se ugreje na srednjoj temperaturi. Velikom kašikom bočno vadite knedle. Kašiku prvo stavite u supu, zahvatite smesu i polako spuštajte u supu. Knedle kuvajte na umerenoj temperaturi, a kada isplivaju pustite da se lagano kuvaju petnaestak minuta. Na kraju iseckajte listove svežeg peršuna i stavite u vrelu supu.
Salata od raznog zelenog povrća
Potebno je:
200 g zelene boranije
2 veze blitve
mešane zelene salate
rukola
ulje, sok od limuna
so, biber
Kalorijska vrednost po porciji 92 kcal
Ugrejte vodu i kada proključa dodajte boraniju. Kuvajte je 5 minuta. Listove blitve odvojte od stabljike. Dodajte stabljike boraniji i kuvajte zajedno oko minut. Listove blitve grubo isecite i dodajte na kraju i sve zajedno prokuvajte još minut. Prosectite i prelite hladnom vodom da zaustavite proces kuvanja i da povrće zadrži lepu zelenu boju. Dodajte rukolu, promešajte, posolite, pobiberite, zakiselite sokom od limuna i sipajte maslinovo ulje.
Pileći bataci i karabataci u sosu od povrća
Potrebno je:
4 bataka i karabataka iz supe
koristite povrće iz supe
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
2 pečene paprike
konzerva pelata
2 sveža paradajza
1 kašičica slatke začinske paprike
2 supene kašike aćeta balsamico
supena kašika soja sosa
2 supene kašike ulja
1 kašičica šećera
so, biber po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 369 kcal
Ugrejte ulje u dubljoj šerpi na srednjoj temperaturi. Dodajte seckani crni luk, šargrarepu isečenu na kockice. Dinstajte da omekša. Dodajte oljuštene i iseckane pečene paprike. Sipajte paradajz pire i promešajte da se sve sjedini. Dodajte oljuštene pečene paprike isčene na kockice. Nalijte pelatom, promešajte i dodajte slatku papriku, svež paradajz sečen na komade. Kratko prokuvajte, sipajte aćeto, soja sos i kuvajte sos da ispari količina tečnosti. Povremeno mešajte. Posolite, pobiberite, dodajte šerer, promešajte i proverite ukuse. Na kraju dodajte kuvane batake i karabatake, kao i povrće iz supe. Kratko zajedno kuvajte. Uz ovo jelo možete poslužiti taljatele ili neku drugu testeninu, kuvani pirinač ili krompir. Sos možete koristi za sutrašnji ručak kao preliv njokama ili nekoj testenini.
Brza torta sa bananama
Potrebno je:
1 veliko pakovanje piškota
5 banana
1 l slatke pavlake za šlag
100 g šećera
2 dl mleka ili soka od pomorandže
Kalorijska vrednost po porciji 341 kcal
Umutite slatku pavlaku sa šećerom. Na tacni složite piškote kružno ili četvrtasto. Ne morate se posebno truditi da sve bude dobro popunjeno. Poprskajte mlekom ili sokom od pomorandže. Sipajte šlag i poređajte kolutove banana. Ponovo stavite red piškota, poprskajte, stavite šlag i banane. Ponovite ovo onoliko puta koliko imate materijala. Na kraju ukrasite šlagom odgore i sa stane. Kratko ohladite u frižideru i servirajte. Ovu brzu tortu možete praviti i sa drugim voćem.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP