Divan miris mediterana
Morska riba je vrlo zdrava i treba je jesti najmanje dva puta nedeljno. Pripremite je lako i jednostavno, a ni čišćenje ne bi trebalo da bude problem, jer je u ribarnicama ova usluga besplatna. Sveža riba izuzetno lepo miriše, na more. Spremite začine i začinske trave, masline i limun i kuća će se ispuniti divnim mirisima mediterana.
| Foto: Shutterstock
Riblja čorba na italijanski način
Potrebno je:
- 500 g morske ribe isečene na komade
- 2 šargarepe
- 100 g celera
- glavica crnog luka (može srebrnac)
- čen belog luka
- 250 g pelata
- 2 supene kašike pirea od paradajza
-5 komada bibera u zrnu
- lovor list, majčina dušica, peršun list
- 2 dl belog vina
- so, biber i suvi začin, majčina dušica
- 3 supene kašike maslinovog ulja
Recepti za riblju supu i čorbu se razlikuju od lokaliteta gde se priprema. Ovaj recept je neutralan, mogu ga jesti i deca, a ako želite zaljutiti, dodajte tucanu papriku po ukusu i druge začine. Ribu isecite na komade, a povrće iseckajte. U sud sipajte ulje i dobro izdinstajte crni luk, ali da ostane svetao i ne potamni. Narendajte beli luk, promešajte i stavite pire od paradajza, promešajte i dodajte pelat. Nalijte sa belim vinom, dodajte toplu vodu. Prokuvate oko pola sata. Komade ribe spustite u čorbu i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 15 minuta. Na kraju probajte i dodaje začine ako je potrebno. Limun se dodajte na kraju po ukusu. Pospite peršunom. Čorbu ne treba mešati, da komadi ribe ostanu celi.
Zubatac sa krompirom i blitvom
Potrebno je:
- zubatac oko 1,5 kg (ili neka druga morska riba)
- maslinovo ulje
- vezica lista peršuna
- 2 limuna
- 4 čena belog luka
- morska so
- 1 kg belog krompira
- 5 vezica blitve
- 2 čena belog luka
- 3 supene kašike maslinovog ulja
Brusketi sa paštetom od sardine
Potrebno je:
- 4 tost hleba
- konzerva sardine
- supena kašika pirea od paradajza
- malo soka od limuna
- peršun list
Priprema:
Sardinu stavite u sud i ispasirajte štapnim mikserom. Dodajte pire od paradajza i sve dobro sjedinite. Posolite, pobibiberite i dodajte soli po ukusu. Složite na tanjir i pospite peršunom. Hteb istostirajte, isecite po dijagonali i poslužite uz paštetu.
Krastavac salata
Potrebno je:
- 2 srednja krastavca
- 2 čena belog luka
- supena kašika maslinovog ulja
- supena kašika balsamika
- supena kašika seckanog peršunovog lista
- morska so i biber po ukusu
Priprema:
Krastavac isecite na tanke kolutove. Posolite, pobiberite i začinite maslinovim uljem i balzamikom. Lagano promešajte.
Lagani krem od jagoda
Potrebno je:
- 500 g jagoda
- 2 dl slatke pavlake
Priprema:
Ova lagana poslastica se sezonski prilagođava voću. Jagode isecite na sitne komade, stavite u posudu i ispasirajte štapnim mikserom. Kada ispasirate, sipajte polako slatku pavlaku za šlag, sve vreme muteći štapnim mikserom. Dobićete izvanredan krem od jagoda. Odlična poslastica, malo kalorija, a može biti i voćno mlečna užina.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs