RUČAK
Dobra stara vremena!
Ponekad nas stari kuvari iznenade koliko su aktuelni, a ta jela i danas prihvatljiva. Evo nekoliko recepata iz „Patinog kuvara“ iz 1938. godine. Neki meniji su toliko savremeni i egzotični da prosto iznenađuju. Pominju se i dijetetski programi, koji su i danas primenljivi. Zanimljivo je da se pominje i mesna dijeta, a smatra se da je njen autor jedan američki lekar...
Đuveč od somovine (posno)
Potrebno je:
- 1 kg očišećene somovine (može i neke druge ribe)
- 500 g očišćenog luka
- 500 g iseckanog raznog povrća za đuveč ili zamrznuto povrće za đuveč
- 1 šolja pirinča
- 1 konzerva pelata
- 2 dl maslinovo ulje
- so, biber, aleva paprika
Đuveč
Priprema:
Luk očistite i isecite na rezance. Ugrejte sud, stavite maslinovo ulje i izdinstajte luk do pola. Pirinač dodajte u luk i prodinstajte dok zrna ne pobele. Stalno mešajte, a temperatura treba da bude umerena. Sipajte mešavinu za đuveč, promešajte i malo prodinstajte. Nalijte pelatom, dodajte začine po ukusu, probajte i pomešajte. Očišenog soma isečenog na krupnije komade stavite u sud, malo ga prelijte smesom. Sud poklopite poklopcem ili folijom i pecite u ugrejanoj rerni 45 minuta. Skinite foliju ili poklopac i dopecite da dobije koricu. Đuveč ne treba da bude ni presuv ni tečan. Ako je suv, dodajte malo tople vode i pažljivo promešajte, a ako je tečan, pecite u rerni dok tečnost ne ispari.
Čorba od kupusa ribanca sa viršlama
Potrebno je:
- 4 kvalitetne viršle ili hrenovke
- 1 glavica crnog luka
- 250 g kupusa ribanca
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 5 dl bujona
- 5 dl rasola
- kim, lovorov list i biber po ukusu
- 4 supene kašike kisele pavlake ili milerama
Čorba od kupusa
Priprema:
Ugrejte posudu, dodajte sitno seckan luk i prodinstajte na srednjoj temperaturi. Kada je na napola gotov, dodajte ribanac i još malo prodinstajte. Nalijte kuvanim bujonom i rasolom. Kada prokuva, dodajte lovorov list i malo kima. Kuvajte desetak minuta. Viršle ili hrenovke stavite u čorbu i skuvajte. Na kraju dodajte u svaki tanjir supenu kašiku kisele pavlake ili milerama. Čorba izuzetno osvežava i veoma brzo zasiti.
Salata od usoljenih sardina (posno)
Potrebno je:
- 4 srednja bela krompira
- 6 komada usolljenih sardina
- 1 supena kašika maslinovog ulja
- sok od jednog limuna
- 1 supena kašika senfa, so, biber po ukusu
Salata od usoljenih sardina
Priprema:
Svež krompir iseckajte na kockice. U toplu vodu sipajte malo soli i kvalitetnog jabukovog sirećeta. Dodajte iseckan krompir na kockice i kada provri smanjite temperaturu i kuvajte dok ne omekša. Skuvani krompir procedite, posolite i pobiberite. Maslinovo ulje, sok od limuna izmešajte. Usoljene sardine iseckajte i sjedinite sa krompirom. Prelijte dresingom i lagano promešajte. Služite uz prepečen hleb.
Salata od kiselih paprika i plavog paradajza (posno)
Potrebno je:
- 4 kisele paprike
- 4 kisela plava paradajza
- ljuti feferonipo želji
Salata od kiselih paprika i plavog paradajza
Salata odlično ide uz đuveč, a ako volite ljuću salatu, možete poslužiti kisele feferone.
Vanilice
Potrebno je:
- 250 g putera
- 250 g brašna
- 70 g šećera
- 140 g mlevenog pečenog badema
- džem od kajsija
- prah šećer za posipanje
- vanilin šećer
Vanilice
Priprema:
Umutiti puter i šećer. Dodati brašno i mlevene pečene bademe. Sjediniti i razvući tanku koru. Malom modlicom ili čašicom praviti vanilice. Ugrejati rernu na 170 stepeni. U pleh staviti pek-papir i poređati vanilice. Peći kratko da dobiju svetložutu boju. Tople vanilice spojiti sa džemom od kajsija i odmah uvaljati u prah šešer, u koji ste dodali vanilin šećer.
Dobro je napraviti barem dan ranije jer su mekše i ukusnije. Mogu da stoje duže.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs