Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

RUČAK

Dobra stara vremena!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 16.12.2012 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ponekad nas stari kuvari iznenade koliko su aktuelni, a ta jela i danas prihvatljiva. Evo nekoliko recepata iz „Patinog kuvara“ iz 1938. godine. Neki meniji su toliko savremeni i egzotični da prosto iznenađuju. Pominju se i dijetetski programi, koji su i danas primenljivi. Zanimljivo je da se pominje i mesna dijeta, a smatra se da je njen autor jedan američki lekar...

Đuveč od somovine (posno)
Potrebno je:
- 1 kg očišećene somovine (može i neke druge ribe)
- 500 g očišćenog luka
- 500 g iseckanog raznog povrća za đuveč ili zamrznuto povrće za đuveč
- 1 šolja pirinča
- 1 konzerva pelata
- 2 dl maslinovo ulje
- so, biber, aleva paprika

Đuveč

Đuveč

Priprema:
Luk očistite i isecite na rezance. Ugrejte sud, stavite maslinovo ulje i izdinstajte luk do pola. Pirinač dodajte u luk i prodinstajte dok zrna ne pobele. Stalno mešajte, a temperatura treba da bude umerena. Sipajte mešavinu za đuveč, promešajte i malo prodinstajte. Nalijte pelatom, dodajte začine po ukusu, probajte i pomešajte. Očišenog soma isečenog na krupnije komade stavite u sud, malo ga prelijte smesom. Sud poklopite poklopcem ili folijom i pecite u ugrejanoj rerni 45 minuta. Skinite foliju ili poklopac i dopecite da dobije koricu. Đuveč ne treba da bude ni presuv ni tečan. Ako je suv, dodajte malo tople vode i pažljivo promešajte, a ako je tečan, pecite u rerni dok tečnost ne ispari.

Čorba od kupusa ribanca sa viršlama
Potrebno je:
- 4 kvalitetne viršle ili hrenovke
- 1 glavica crnog luka
- 250 g kupusa ribanca
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 5 dl bujona
- 5 dl rasola
- kim, lovorov list i biber po ukusu
- 4 supene kašike kisele pavlake ili milerama

Čorba od kupusa

Čorba od kupusa

Priprema:
Ugrejte posudu, dodajte sitno seckan luk i prodinstajte na srednjoj temperaturi. Kada je na napola gotov, dodajte ribanac i još malo prodinstajte. Nalijte kuvanim bujonom i rasolom. Kada prokuva, dodajte lovorov list i malo kima. Kuvajte desetak minuta. Viršle ili hrenovke stavite u čorbu i skuvajte. Na kraju dodajte u svaki tanjir supenu kašiku kisele pavlake ili milerama. Čorba izuzetno osvežava i veoma brzo zasiti.

Salata od usoljenih sardina (posno)

Potrebno je:

- 4 srednja bela krompira
- 6 komada usolljenih sardina
- 1 supena kašika maslinovog ulja
- sok od jednog limuna
- 1 supena kašika senfa, so, biber po ukusu

Salata od usoljenih sardina

Salata od usoljenih sardina

Priprema:
Svež krompir iseckajte na kockice. U toplu vodu sipajte malo soli i kvalitetnog jabukovog sirećeta. Dodajte iseckan krompir na kockice i kada provri smanjite temperaturu i kuvajte dok ne omekša. Skuvani krompir procedite, posolite i pobiberite. Maslinovo ulje, sok od limuna izmešajte. Usoljene sardine iseckajte i sjedinite sa krompirom. Prelijte dresingom i lagano promešajte. Služite uz prepečen hleb.

Salata od kiselih paprika i plavog paradajza (posno)

Potrebno je:
- 4 kisele paprike
- 4 kisela plava paradajza
- ljuti feferonipo želji

Salata od kiselih paprika i plavog paradajza

Salata od kiselih paprika i plavog paradajza

Salata odlično ide uz đuveč, a ako volite ljuću salatu, možete poslužiti kisele feferone.


Vanilice

Potrebno je:
- 250 g putera
- 250 g brašna

- 70 g šećera
- 140 g mlevenog pečenog badema
- džem od kajsija
- prah šećer za posipanje
- vanilin šećer

Vanilice

Vanilice

Priprema:
Umutiti puter i šećer. Dodati brašno i mlevene pečene bademe. Sjediniti i razvući tanku koru. Malom modlicom ili čašicom praviti vanilice. Ugrejati rernu na 170 stepeni. U pleh staviti pek-papir i poređati vanilice. Peći kratko da dobiju svetložutu boju. Tople vanilice spojiti sa džemom od kajsija i odmah uvaljati u prah šešer, u koji ste dodali vanilin šećer.
Dobro je napraviti barem dan ranije jer su mekše i ukusnije. Mogu da stoje duže.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP