Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Domaće je najslađe!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 26.05.2013 - 08:09:00h | Komentara: 0

Zdrave i ukusne obroke nije teško pripremiti. Kupite sveže namirnice, pravilno ih pripremite da sačuvate sve nutritivne vrednosti i uživajte u kvalitetnim obrocima. Ovako pripremljeni obroci će vas zasititi, zdravi su i štede vaš budžet. Kuvanje nije komplikovano, donosi radost i opuštanje.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Odlična je terapija protiv stresa, samo se dobro organizujte i isplanirajte kupovinu. Umesto da pravite kaločne poslastice mesite hleb i pravite domaću testeninu.

Špagete karbonara (prevod rudarske špagete)
Priprema domaćih špageta nije teška, probajte i iznenadićete se koliko je lako i jednostavno. Potrebno je za špagete:
4 jaja
pola kilograma brašna
Za fil:
400 g pančete isecene na kockice
4 jaja
1,5 dl ulja
parmezan
so, biber, 2 čena belog luka
Kalorijska vrednost 683 kcal


Priprema:
Izmerite pola kilograma brašna. Odnos je jedno jaje na 125 g brašna. Stavite u plastični sud za mešenje. U sredini napravite udubljenje, stavite jaja i prvo viljuškom mešajte u sredini, a zatim rukom nastavite da mešate. Ako je potrebno dodajte malo vode. Testo treba da bude elastično i da se ne lepi. Mašinu za pravljenje rezanaca malo pospite brašnom, prvo ga istanjite, a zatim isecite rezance. Ako nemate mašinu za sečenje testenine, razvucite oklagijom i isecite taljatele. Veoma je jednostavno. Ugrejte da ključa dosta vode, malo posolite i obarite taljatele. Kada su gotove procedite, nije potrebno da ih ispirate. U sudu malo ugrejte ulje, beli luk malo prodinstajte, pa dodajte pančetu seckanu na kockice, mešajte da ulje poprimi aromu belog luka i pančete. Sipajte oceđene rezance i mešajte. Sklonite sa izvora toplote. Umućna jaja polako sipajte i mešajte. Od toplote testenine zapećiće se taman koliko treba. Posolite, pobiberite dodajte malo parmezana i iznesite na sto. Servirajte uz parmezan i svako neka ga doda po svom ukusu.
Savet: So i biber su pojačivači ukusa jela. Ako jelu dodajete i biber sigurno ćete manje soliti hranu.


Žuta čorba od spanaća
Potrebno je:
1/2 kilograma spanaća
2 struka crnog luka
1 litar bujona
2 dl pavlake
2 žumanceta
2 kašike maslinovog ulja
so, biber po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 166 kcal


Priprema:
Ugrejte ulje na srednjoj temperaturi u dubljem sudu. Blago prodinstajte mladi crni luk isečen na kolutiće. Dodajte očišćen i grubo iseckan spanać, mešajte ga, dovoljno je da se malo prodinsta. Nalijte topom supom i samo kratko prokuvajte. U činiji, u kojoj ćete servirati čorbu sjedinite kiselu pavlaku i žumanca. Malo prohlađenu supu sipajte polako i stalno mešajte da se lepo sjedini.


Predjelo: Paprike sa sirom
Potrebno je:
4 paprike
pola kilograma sira
2 jaja
ulje za pečenje
so, biber, sveže seckani peršun list
Kalorijska vrednost po porciji 175 kcal


Priprema:

Sir izgnječite, dodajte jaja i izmešajte. Smesu posolite, pobiberite, dodajte sveže seckani list peršuna i lagano promešajte. Paprikama odsecite gornji deo, očistite ih od semenki i nafilujte ih. Tiganj ugrejte, sipajte ulje i paprike. U sud stavite paprike, prelite uljem u kome ste pržili paprike. Ostatak smese sipajte preko paprika, rasporedite viljuškom i pecite petnaestak minuta u ugrejanoj rerni.

Puslice sa plazma keksom
Potebno je:
4 belanceta
4 kašike šećera
8 kašika plazma keksa
Kalorijska vrednost po komadu 145 kcal


Priprema:
Belanca umutite, dodajte šećer i sve zajedno umutite da bude čvrsta smesa. Dodajte plazma keks, promešajte lagano. Rernu ugrejte na 120 do 150 stepeni. Stavite u pleh peki-papir. Puslice vadite sa dve supene kašike i ređate u pleh sa malim razmakom. Puslice se više suše nego peku. Potrebno je otpirilike oko 1 sat. Ostavite da se ohlade. Možete ih čuvati u kutiji ili metalnoj posudi.

Salata paketići

Potrebno je:
1 krastavac
1 paradajz
1 paprika
2 struka mladog crnog luka
 veliki listovi zelene salate, so, biber, ulje.


Kalorijska vrednost 72 kcal
Priprema: Papriku, paradajz, krastavac i beli deo mladog crnog luka isecite na sitne komadiće. Posolite, pobiberite, prelite uljem. Velike listove zelene salate napunite salatom, uvežite paketiće sa zelenim perima mladog crnog luka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP