Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Duga u tanjiru

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 09.02.2014 - 07:22:00h | Komentara: 0

Dobar ručak mora da bude nutritivno izbalansiran. Jednostavno kombinujte različite boje povrća i voća. Osnovno pravilo je da povrće bude žuto, narandžasto, crveno i zeleno. Najednostavnije je izbalansirati obrok mešanom salatom. Poslastice neka budu lagane i voćne.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Mafini sa sirom
3 jaja
2 šolje instant palente
pola šolje brašna
3 dl jogurta
pola šolje ulja
150 g sira
kesica praška za pecivo
so
Kalorijska vrednost po komadu 190 kcal


Priprema:
Jaja umutite, dodajte jogurt i ulje i sve promešajte. Kukuruznu palentu izmešajte sa brašnom, dodajte so i prašak za pecivo. Promešajte i polako dodajte u umućena jaja. Ako brašno upije više tečnosti, razredite smesu sa još malo jogurta ili kiselom vodom. Na kraju dodajte izmrvljen sir i lagano promešajte. Ugrejte rernu na 200 stepeni. U modlu za mafine sipajte masu. Napunite 2/3 jer će da narastu. Stavite da se peku i smanjite temperaturu na 180 stepeni. Kada dobiju zlatno žutu boju tada su gotove, ali ako niste sigurni proverite čačkalicom. Probodite, i ako je čačkalica suva sigurno su gotove. Ostavite da se prohlade. Odlične su i vruće i hladne.
Čoba od spanaća
Potrebno je:
1 kg očišćenog spanaća
1 l mleka
1 supena kašika ulja
1 kk gustina
1 dl milerama
so, suvi začin po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 292 kcal
Priprema:
Ugrejte veći sud u kojem ćete kuvati čorbu. Sipajte samo malo vode da pokrije dno. Mokar, opran spanać stavite u sud. Spanać je veoma nežne strukture i dovoljno je samo malo da omekša. Procedite ga. U istom sudu skuvajte mleko u kojem ste razmutili gustin. Kada prokuva dodajte spanać, smanjite tempraturu i malo prokuvajte. Stalno blago mešajte. Štapnim mikserom sve izblendirajte. Začinite po ukusu. Servirajte čorbu, a na kraju dodajte umućeni mileram i kašičicom napravite dekoraciju po želji. Mogu je jesti i deca i odrasli. Ako se dodaju dobre hrenovke, može biti kompletan obrok.

Rolat sa voćem i šlagom
Potrebno je:
4 jaja
4 kašike brašna
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
Kesica praška za pecivo
supena kašika otopljenog putera

Za fil:
5 dl slatke pavlake za šlag
2 supene kaške prah šećera
kesica vanilin šećera
banana
kivi
mandarina
Kalorijska vrednost po komadu 211 kcal

Priprema:

Odvojte žumanca od belanaca. Umutite čvrst sneg od belanaca. Dodajte šećer i prah šećer. Umutite zajedno. Dodajte žumanca i sjedinite smesu. Polako sipajte jednu po jednu kašiku brašna u koje ste izmešali prašak za pecivo. Na kraju sipajte omekšan puter. Sve sjedinite. U pleh stavite peki papir. Ispecite rolat na temperaturi od 170 stepeni samo 8 do 10 minuta. Rolat treba da bude što tanji. Pripremite pvc foliju, stavite pečeni rolat sa papirom na foliju i polako skinite peki papir. Umotajte mlak rolat u pvc folijom da se prohladi. Umutite mlečnu, slatku pavlaku kao šlag, dodajte šećer. Voće očistite i isecite na komadiće. Otvorite ohlađen rolat, rasporedite deo šlaga, rasporedite voće i ponovo umotajte. Ostavite u frižideru da se prohladi. Ukrasite ga šlagom i dekorišite sa malo voća.

Faširane šnicle sa pireom od šargarepe

Potrebno je za faširane šnicle:
l600 g mlevenog mesa
kriška hleba bez korice
glavica crnog luka
jaje
2 čena belog luka
kašika ulja
malo mleka
pola veze peršunovog lista
so, biber po želji suvi začin

Za pire od šargarepe:
400 g šargarepe
200 g krompira
1 supena kašika putera
Kalorijska vrednost po porciji 408 kcal
Priprema:
Mleveno meso stavite u činiju i dodajte jaje, hleb natopljen u mleko i dobro isceđen, narendan beli luk i začine. Crni luk sitno iseckajte i blago prodinstajte na ulju. Kada se prohladi dodajte u smesu. Sve dobro izmešajte rukom. Mesite kao hleb. Ostavite da odstoji pola sata. Oblikujte faširane šnicle. Možete ih peći u tiganju na ulju, ravnomerno sa obe strane. Ako želite da smanjite unos masnoće, pecite ih u rerni na peki papiru. Šargarepu i krompir isecite na komade. U sud stavite prvo šargarepu, nalijte vodom da prekrije šargarepu i barite je do pola. Dodajte krompir i barite dok povrće ne omekša. Štapnim mikserom ispasirajte povrće, posolite po ukusu i dodajte puter. Izmešajte i poslužite kao prilog uz faširane šnicle.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP