alo.rs Kuhinja
NEDELJNI RUČAK
Ekonomični gurmanluci
Napravite ukusna, ali malo drugačija jela i poslastice od namirnica koje imate u frižideru i ostavi. Mudri ljude vode računa o zdravlju, ne prejedaju se niti bacaju hranu jer od ostataka prave nova i zanimljiva jela... Probajte i vi...
Ručak | Foto: Shutterstock
Brusketi
Potrebno je:
8 komada hleba, tosta ili parčića bageta
supena kašika maslinovog ulja
čen belog luka
2 sveža paradajza
160 g mocarele ili nekog drugog belog sira
so, biber origano
Kalorijska vrednost po komadu 161 kcal
8 komada hleba, tosta ili parčića bageta
supena kašika maslinovog ulja
čen belog luka
2 sveža paradajza
160 g mocarele ili nekog drugog belog sira
so, biber origano
Kalorijska vrednost po komadu 161 kcal
Priprema:
Hleb, baget ili tost prepecite u tosteru. Istrljajte sa belim lukom, prelijte sa malo maslinovog ulja. Paradajz isecite na kockice ili kolutove, rasporedite po tositranom hlebu, odozgo stavite izmrvljenu mocarelu ili neki drugi beli sir. Posolite, pobiberite, pospite origanom i zapecite u toploj rerni. Ovo je osnovni recept, ali je podložan promenama po vašem ukusu i idejama. Možete koristiti ostatke mesa, ribe, raznih salata, posuti parmezanom ili zapeći sa kačkavaljem. Najbolji način da se iskoristi bajat hleb i ostatci hrane.
Hleb, baget ili tost prepecite u tosteru. Istrljajte sa belim lukom, prelijte sa malo maslinovog ulja. Paradajz isecite na kockice ili kolutove, rasporedite po tositranom hlebu, odozgo stavite izmrvljenu mocarelu ili neki drugi beli sir. Posolite, pobiberite, pospite origanom i zapecite u toploj rerni. Ovo je osnovni recept, ali je podložan promenama po vašem ukusu i idejama. Možete koristiti ostatke mesa, ribe, raznih salata, posuti parmezanom ili zapeći sa kačkavaljem. Najbolji način da se iskoristi bajat hleb i ostatci hrane.
Čorba od kupusa sa suvim mesom
Potrebno je:
600 g kupusa (kiselog, ribanca ili slatkog kupusa)
200 g suvog mesa (možete kombinovati različito meso, slaninu...)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 sušeni list lovora
2 supene kašike ulja od zrna grožđa
biber, so, aleva paprika, suvi začin po ukusu i malo kima
Kalorijska vrednost po porciji 214 kcal
Potrebno je:
600 g kupusa (kiselog, ribanca ili slatkog kupusa)
200 g suvog mesa (možete kombinovati različito meso, slaninu...)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 sušeni list lovora
2 supene kašike ulja od zrna grožđa
biber, so, aleva paprika, suvi začin po ukusu i malo kima
Kalorijska vrednost po porciji 214 kcal
Priprema:
U sudu ugrejte ulje i dodajte sitno iseckanu glavicu crnog luka. Kada luk postane staklast, dodajte iseckan beli luk. Malo prodinstajte i dodajte sitno iseckano suvo meso, pančetu, malo kobasice ili šta imate u kući. Na kraju ostale začine i malo aleve paprike. Nalijte toplom vodom i kuvajte oko pola sata. Po izboru možete dodati kiseo kupus, ribanac ili sladak kupus isečen na komade. Stavite lovorov list, malo kima i na umerenoj temperaturi kuvajte oko pola sata. Možete poslužiti uz krutone. Ovako pripremljena čorba može biti glavni obrok.
U sudu ugrejte ulje i dodajte sitno iseckanu glavicu crnog luka. Kada luk postane staklast, dodajte iseckan beli luk. Malo prodinstajte i dodajte sitno iseckano suvo meso, pančetu, malo kobasice ili šta imate u kući. Na kraju ostale začine i malo aleve paprike. Nalijte toplom vodom i kuvajte oko pola sata. Po izboru možete dodati kiseo kupus, ribanac ili sladak kupus isečen na komade. Stavite lovorov list, malo kima i na umerenoj temperaturi kuvajte oko pola sata. Možete poslužiti uz krutone. Ovako pripremljena čorba može biti glavni obrok.
Salata od praziluka sa sirom
Potrebno je:
400 g praziluka isečenog na kolutiće
200 g starog tvrdog belog sira
2 supene kašike ulja
so, biber, sirće po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 175 kcal
2 supene kašike ulja
so, biber, sirće po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 175 kcal
Praziluk isečen na kolutiće posolite i pobiberite i blago rukom izgnječite. Dodajte ulje i sirće po ukusu. Tvrdi beli sir izmrvite i izmešajte sa prazilukom.
Lovačke šnicle sa knedlama
Potrbno je:
800 g junećih šnicli
1,5 dl mleka
1 supena kašika senfa
1 dl milerama
2 čena belog luka
so, biber, suvi začin
1 dl ulja
malo brašna
800 g junećih šnicli
1,5 dl mleka
1 supena kašika senfa
1 dl milerama
2 čena belog luka
so, biber, suvi začin
1 dl ulja
malo brašna
Za knedle:
2 parčeta prepečenog hleba iseckanog na kockice, l50 g pančete iseckane na kockice, l2 jaja, l200 do 250 g brašna
1 dl mleka, so, biber, suvi začin
Kalorijska vrednost po porciji 698 kcal
Priprema:
Šnicle istanjite, pospite sa mlekom i ostavite da odstoje pola sata. Namažite ih senfom, suvim začinom, posolite i pobiberite. Uvaljajte u brašno i pržite kratko na ugrejanom ulju sa obe strane. Pecite samo toliko komada koliko može da stane na dno posude. Izvadite ispečene i pecite ostale dok sve ne ispečete. Kada sve ispečete, vratite u sud i nalijte toplu vodu da prekrije šnicle. Narendajte beli luk i nalijte toplu vodu da prekrije šnicle. Dinstajte na umerenoj temperaturi dok ne omekšaju. Dodajte začine po ukusu. Pre služenja stavite mileram ili kiselu pavlaku.
Šnicle istanjite, pospite sa mlekom i ostavite da odstoje pola sata. Namažite ih senfom, suvim začinom, posolite i pobiberite. Uvaljajte u brašno i pržite kratko na ugrejanom ulju sa obe strane. Pecite samo toliko komada koliko može da stane na dno posude. Izvadite ispečene i pecite ostale dok sve ne ispečete. Kada sve ispečete, vratite u sud i nalijte toplu vodu da prekrije šnicle. Narendajte beli luk i nalijte toplu vodu da prekrije šnicle. Dinstajte na umerenoj temperaturi dok ne omekšaju. Dodajte začine po ukusu. Pre služenja stavite mileram ili kiselu pavlaku.
Knedle
Prepečen hleb i pančetu isecite na manje kockice. Stavite po ukusu suvi začin, so i biber. Umutite jaja i mleko i dodajte i sjedinite sa hlebom i pančetom. Ostavite da se masa sjedini. Ako je potrebno, dodajte još brašna ili tečnosti. Dobićete testo kao za bilo koje knedle. Kuhinjsku krpu dobro pokvasite. Od testa napravite dugački valjak i jako uvijte u krpu. Potrebno je da vam sa strane ostane mesta da umotate i onda približite obe strane. Dobićete oblik savijene kobasice. Ugrejte u većem sudu dosta vode i kada proključa, zavijene knedle stavite da se skuvaju. Kuvane su kada se podignu na površinu. Izvadite krpu sa knedlama, pustite malo da se ohladi. U tanjir stavite knedle, šnicle i prelijte sosom u kome su se spremale.
Tiramisu u čaši
Potrebno je:
8 piškota
šolja jake nes kafe
200 g rikote ili neutralnog belog sira
1 jaje
2 kašike prah šećera
1 supena kašika kakaa
vanilin šećer ili sadržaj od prave vanile
Kalorijska vrednost po porciji 288 kcal
8 piškota
šolja jake nes kafe
200 g rikote ili neutralnog belog sira
1 jaje
2 kašike prah šećera
1 supena kašika kakaa
vanilin šećer ili sadržaj od prave vanile
Kalorijska vrednost po porciji 288 kcal
Priprema:
Skuvajte jaku nes kafu. Jaje umutite sa prah šećerom, dodajte vanilin šećer i sjedinite sa umućenom rikotom ili nekim sličnim sirom neutralnog ukusa. Četiri piškote potopite u kafu i stavite na dno svake čaše. Rasporedite umućeni krem, prekrijte prahom od kakaoa i ukrasite piškotom. Možete napraviti i više slojeva, samo ponovite postupak. Kakao prah sipajte kroz cediljku za čaj.
Nema komentara za ovu vest.
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs