KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT
Fantastičan bob
Bob se odlično kombinuje s testeninom, njokama, s mesom, od njega se pravi pesto, a kombinuje se s jelima u zrnu ili usitnjen. Fantastičnog je ukusa i vrlo zdrav!
Bob se često priprema na lešo s blitvom ili artičokama
Sveži bob kupuje se u mahunama ili očišćen, ali ako kupujete već očišćen, pripazite da nema tragova sušenja. Kuvani bob možete poslužiti kao prilog ili samostalno, samo ga poslužite na maslacu s malo crnog ili belog luka i slanine. Pesto pripremite tako što ćete kuvanom bobu ogljuštiti tvrdu kožicu, dodati mu bosiljak, ovčiji sira i maslinovo ulje i sve izmiksati. Ovaj pesto odlično ide uz špagete. Takođe, možete ga pomešati i s belim lukom, listovima nane, parmezanom, filetima inćuna i maslinovim uljem i izmiksati. Izmiksan bob s dodatkom začina, pavlake, karija i ulja daće ukusan pire, a možete ga poslužiti uz ribu ili jednostavno namazati na hrskavi hleb. Bob se često priprema na lešo s blitvom ili artičokama, a odličan je i prilog pečenom mesu, naročito piletini. Od njega se može pripremiti i ukusno varivo.
Tart s bobom i kozjim sirom
Sastojci: 1,5 list lisnatog testa, 250 g boba, 50 g kozjeg sira, jaje, 2 kašike pavlake, 2 kašičice senfa, limun, kašika (orahovog) ulja
Priprema: Zagrejte rernu na 200 stepeni, a lisnato testo stavite u pleh za pečenje s kalupima za tartove. Odsecite ivice. Stavite ga na 15 minuta u frižider. Izbodite viljuškom testo i pecite 10 minuta. Rasporedite bob i sir po tartovima. Izlupajte jaje, pavlaku i senf. Začinite, pa rasporedite po tartovima. Pecite 15 minuta na 160 stepeni. Pomešajte dve kašičice soka od limuna, limunovu koru, ulje i začinite solju i biberom. Zalijte mešavinom tartove i poslužite.
Špageti s bobom i kozicama
Sastojci: 350-400 g špageta, 1/4 šolje maslinovog ulja, šolja boba, 12 većih kozica, sok limuna i kora, so i biber, malo mirođije i peršuna, kriške limuna
Priprema: U posudu stavite vodu, posolite je i pustite da provri. Dodajte špagete i kuvajte ih oko deset minuta ili dok ne omekšaju. Ocedite ih. Zagrijte ulje u velikom tiganju, dodajte bob i dinstajte minut pre nego što dodate kozice, limunov sok, koru, so i biber. Dinstajte sve oko dva, tri minuta. Dodajte mirođiju i naseckane listove peršuna, kuvane špagete. Sve dobro izmešajte i poslužite s kriškama limuna.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs