Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Fantastičan bob

Autor: | 26.05.2013 - 08:13:00h | Komentara: 0

Bob se odlično kombinuje s testeninom, njokama, s mesom, od njega se pravi pesto, a kombinuje se s jelima u zrnu ili usitnjen. Fantastičnog je ukusa i vrlo zdrav!

Bob se često priprema na lešo s blitvom ili artičokama

Bob se često priprema na lešo s blitvom ili artičokama

Sveži bob kupuje se u mahunama ili očišćen, ali ako kupujete već očišćen, pripazite da nema tragova sušenja. Kuvani bob možete poslužiti kao prilog ili samostalno, samo ga poslužite na maslacu s malo crnog ili belog luka i slanine. Pesto pripremite tako što ćete kuvanom bobu ogljuštiti tvrdu kožicu, dodati mu bosiljak, ovčiji sira i maslinovo ulje i sve izmiksati. Ovaj pesto odlično ide uz špagete. Takođe, možete ga pomešati i s belim lukom, listovima nane, parmezanom, filetima inćuna i maslinovim uljem i izmiksati. Izmiksan bob s dodatkom začina, pavlake, karija i ulja daće ukusan pire, a možete ga poslužiti uz ribu ili jednostavno namazati na hrskavi hleb. Bob se često priprema na lešo s blitvom ili artičokama, a odličan je i prilog pečenom mesu, naročito piletini. Od njega se može pripremiti i ukusno varivo.

Tart s bobom i kozjim sirom

Sastojci: 1,5 list lisnatog testa, 250 g boba, 50 g kozjeg sira, jaje, 2 kašike pavlake, 2 kašičice senfa, limun, kašika (orahovog) ulja
Priprema: Zagrejte rernu na 200 stepeni, a lisnato testo stavite u pleh za pečenje s kalupima za tartove. Odsecite ivice. Stavite ga na 15 minuta u frižider. Izbodite viljuškom testo i pecite 10 minuta. Rasporedite bob i sir po tartovima. Izlupajte jaje, pavlaku i senf. Začinite, pa rasporedite po tartovima. Pecite 15 minuta na 160 stepeni. Pomešajte dve kašičice soka od limuna, limunovu koru, ulje i začinite solju i biberom. Zalijte mešavinom tartove i poslužite.

Špageti s bobom i kozicama

Sastojci: 350-400 g špageta, 1/4 šolje maslinovog ulja, šolja boba, 12 većih kozica, sok limuna i kora, so i biber, malo mirođije i peršuna, kriške limuna
Priprema: U posudu stavite vodu, posolite je i pustite da provri. Dodajte špagete i kuvajte ih oko deset minuta ili dok ne omekšaju. Ocedite ih. Zagrijte ulje u velikom tiganju, dodajte bob i dinstajte minut pre nego što dodate kozice, limunov sok, koru, so i biber. Dinstajte sve oko dva, tri minuta. Dodajte mirođiju i naseckane listove peršuna, kuvane špagete. Sve dobro izmešajte i poslužite s kriškama limuna.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP