Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Fenomenalan kao pasulj!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 09.11.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Kuvanje i priprema hrane treba da bude zdrava, da se brižljivo biraju namirnice i pripremaju tako da se ne izgube hranljiva svojstva. Uvek treba razmišljati i o ekonomičnom kuvanju, uštedama u vremenu i novcu.

| Foto: Shutterstock

Ranije smo izbegavali da kupujemo skuvani pasulj u konzervama. Na tržištu su se pojavili proizvođači koji nude izvanredan kuvani pasulj bez nepotrebnih dodataka. Velika pakovanja su veoma ekonomična. Kada preračunate koliko struje potrošite i koliko je vremena potrebno da se dobro skuva pasulj iznenadićete koliko je ekonomičnije da kupite konzerviran. Uvek je pri ruci brzo pripremljeno jelo, a ukus zavisi od toga koje ćete začine dodati.

Faširane šnicle sa prebrancem

Za faširane šnicle:
400 g mlevenog mesa
100 g natopljenog hleba
glavica crnog luka
2 čena belog luka
jaje
pola veze sitno seckanog peršun lista
malo prezi, so, biber, ulje za prženje


Za prebranac:
500 g kuvanog pasulja
2 glavice crnog luka
250 g praziluka
1 dl ulja
so, biber, aleva paprika
Kalorijska vrednost po porciji 631 kcal

Priprema:
U mleveno meso dodajte sitno seckani crni i beli luk, jaje, seckani peršun i malo prezli. Dobro izmešajte meso sa začinima i ako je vlažno dodajte još malo prezli. U tiganj stavite malo ulja i pecite faširane šnicle prvo sa jedne strane, pa sa druge. Najbolje je da koristite tiganj ili posudu koju možete da stavite u rernu. U ugrejanoj rerni na 180 pecite ih još petnaestak minuta. Tako pripremajući koristićete manje masnoće. U drugi sud sipajte ulje i prodinstajte prvo crni i beli luk, pa dodajte praziluk isečen na kolutiće. Kada omekša, dodajte malo slatke paprike i sve dobro promešajte. Sipajte 2/3 prebranca, a da biste dobili gustinu ostatak ispasirajte i sa tim zgusnite prebranac. Tako ćete izbeći da bude težak. Proverite koliko treba dodati soli i obavezno stavite biber koji daje poseban ukus prebrancu. Sve dobro promešajte i malo zapecite u ugrejanoj rerni. Dok se peče možete odgore staviti dve tri pečene paprike. Servirajte faširane šnicle uz prebranac.

Kupus ribanac kao salata

Kisleli kupus je bogat C vitaminom koji je neophodan u zimskom periodu. Ako ga teže varite dodajte malo mlevenog kima. Poboljšaće ukus i poboljšati varenje.


Potrebno je:
600 g kupusa ribanca
1 dl ulja
malo slatke ili ljute paprike
mleveni kim po želji
Kalorijska vrednost po porciji 106 kcal


Priprema:
Proverite da li je kupus suviše slan i ako je potrebno isperite ga u hladnoj vodi. Procedite i prelite uljem. Odozgo stavite crvenu paprika, a ko voli može ljutu tucanu papriku.

Topla čokolada
Potrebno je:
1 l mleka
kesica pudinga od čokolade
4 supene kašike šećera
50 g crne čokolade za kuvanje
Kalorijska vrednost po porciji 154 kcal

Priprema:
Skuvajte litar mleka. Puding u prahu izmešajte sa šećerom i sjedinite sa pola litre mleka. Mleko sipajte pomalo da se dobro smesa rastvori. Polako sipajte u ugrejano mleko stalno mešajuši. Dovoljno je da prokuva 5 minuta. Crnu čokoladu grubo isecite nožem i stavite u puding. Mešajte još kratko i sipajte u ukrasne čaše. Crna čokolada za kuvanje se neće potpuno rastopiti, ali će se divno topiti u ustima kada pijete ovu toplu i jednostavnu poslasticu.

Tost sa namazom od pasulja

Ukusan posni namaz, pašteta, prilog jelima...
Potrebno je:
250 g obarenog pasulja
čen belog luka
2 supene kašike ulja
1/2 glavice sitno seckanog crnog luka
kašičica aleve paprike
ravna supena kašika brašna
so, biber
Kalorijska vrednost 251 kcal

Priprema:
Obaren pasulj ocedite od tečnosti. Ugrejte ulje, prodinstajte crni i beli luk, dodajte brašno i kada porumeni, malo crvene paprike, ali odmah sklonite sa toplote da ne pregori i postane gorka. Dodajte pasulj i sve zajedno malo prodinstajte, stalno mešajući. Potrebno je da se kuva par minuta. Malo prohladite, proverite da li je potrebno još začina i dobro ispasirajte. Ostavite da se prohladi. Namaz se može jesti topao i hladan kao pašteta. Prepecite hleb i poslužite namaz od pasulja. Po želji može se posuti tucanom paprikom. Odličan je kao predjelo, namaz i prilog. Posebno se preporučuje u dane posta ili posnih slava.

Minestrone

Čorba od mešanog povrća, pasulja i testenine. Postoje različite verzije, a vi možete napraviti svoju. Izvandredna je za ručak, ali i samostalni obrok, posebno za večeru u hladnim danima.


Potrebno je:
250 g obarenog pasulja
250 miks povrća
stabljike celera, šargarepe, luka i paradajza
po želji možete dodati grašak i karfiol
čen belog luka
lovorov list
supena kašika pirea od paradajza
50 g testenine
2 supene kašike maslinovog ulja
so, biber, malo aleve paprike
Kalorijska vrednost po porciji 321 kcal


Priprema:
Sipajte u sud ulje i iseckan crni i beli luk. Malo prodinstajte i dodajte seckanu stabljiku celera, sitno iseckanu šargarepu i ostalo povrće po želji. Sipajte malo crvene paprike i odmah nalijte vodom u kojoj se pasulj obario i pasuljem. Ako je potrebno dodajte još malo tople vode i stavite pire od paradajza. Prokuvajte i na kraju dodajte testeninu ili izmrvite špagete. Dovoljno je da se kratko kuva da omekša testenina. Ovako pripremljena čorba može se jesti posna, a može se na kraju dodati malo sitno seckane pančete. Uz prepečeni hleb je kompletan obrok.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP