Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Gozba uz povrće i suvo voće

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 05.01.2014 - 08:09:00h | Komentara: 0

Za praznike se uvek pojede više kalorične hrane. Ako ste se malo opustili, sada je pravo vreme da pročistite organizam i malo odmorite do sledećih slavlja. Bilo da postite ili ne, dobro je uvesti posni dan. Danas vam predlažemo jelovnik tako da svako jelo može da bude samostalni obrok. Da biste ubrzali čišćenje organizma, pijte dosta vode, limunade, čajeva, sok od paradajza, jedite čorbe od povrća. So i ulje koristite umereno.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Rižoto sa plodovima mora

Potrebno je:
250 g pirinča
pakovanje zamrznutih plodova mora
2 usoljene papaline
1,5 dl soka od paradajza
supena kašika maslinovog ulja
čen belog luka
malo narendane korice limuna
sok od limuna
bujon od ribe ili kocka supe od povrća
so, biber, origano, bosiljak
Kalorijska vrednost po porciji 341 kcal

U posudi ugrejte na umerenoj temperaturi maslinovo ulje, dodajte iseckan beli luk na listiće i polako zagrevajte da ulje upije aromu belog luka. Dodajte usoljene papaline i mešajte da se istope u ulju. Pirinač sipajte i mešajte dok ne pobeli. Nalijte sa 6 dl bujona i 1,5 dl soka od paradajza. Blago promešajte i ostavite da se pirinač skuva. Zaleđene polodove mora otopite i ocedite vodu. Pirinač začinite po ukusu i ako je potrebno dodajte još soka od paradajza i na kraju dodajte plodove mora. Potrebno je kuvati još najviše 10 do 15 minuta.
Predjelo je ukusno toplo i hladno. Može se jesti i kao salata.


Čorba od graška
Potrebno je:
pakovanje zamrznutog graška
praziluk
čen belog luka
kašika maslinovog ulja
0,5 litra bujona od povrća
mirođija, so, biber po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 210 kcal

Priprema:
Na umerenoj temperaturi ugrejte maslinovo ulje. Dodajte iseckan praziluk i malo prodinstajte. Zaleđen grašak direktno sipajte i dinstajte dok ne omekša. Nalijte bujon i kuvajte dok grašak potpuno ne omekša. Ostavite 4 supene kašike graška da ukrasite čorbu, a ostatak štapnim mikserom ispasirajte. Ako je potrebno, razredite sa bujonom, začinite po ukusu i dodajte mirođiju. Ukrasite graškom i mirođijom. Uz kockice prepečenog hleba ova čorba može biti kompletan niskokaloričan obrok.


Skuša sa povrćem i barenim krompirom
Potrebno je:
4 skuše
konzerva pelata
2 glavice luka
4 pečene paprike
2 čena belog luka
1 dl ulja
800 g barenog krompira
pola veze lista svežeg peršuna
2 limuna
so, biber, suvi začin
Kalorijska vrednost po porciji 429 kcal


Priprema:
Napravite marinadu od belog luka, ulja i seckanog belog luka. Skuše posolite spolja i iznutra, a unutra stavite marinadu i kriške limuna. Ostavite da malo odstoje. U sud stavite maslinovo ulje i jedan čen iseckanog belog luka. Kada se malo ugreje, dodajte iseckan crni luk i kada postane staklast, nalijte pelatom. Prodinstajte da malo tečnost ispari. Pečene paprike isecite na kockice i kratko zajedno izdinstajte. Dodajte začine po ukusu. Skuše stavite na pek papir i ispecite u ugrejanoj rerni. Kada porumene, dodajte povrće i zapecite još 5 minuta. Servirajte uz obareni krompir sa limunom.

Sveže mešano povrće sa kikirikijem

Potrebno je:
mešane salate ajzberg, zelena, roso, rukola
praziluk, beli deo
pola bele rotkve
2 supene kašike maslinovog ulja
sok od jednog limuna
50 grama izdrobljenog kikirikija
so
biber po ukusu


Priprema:
U činiju sipajte maslinovo ulje, dodajte sok od jednog limuna i malo narendane korice limuna. Posolite i pobiberite po ukusu. Promešajte dresing da se sastojci sjedine. Praziluk isecite na tanke kolutiće, stavite u činiju i rukom blago izgnječite. Razne vrste zelenih salata operite, osušite i iscepkajte rukom listove. Sve blago promešajte sa dresingom i na kraju dodajte grubo izlomljeni kikiriki. Ovako pripremljena salata može biti kompletan lagani obrok.

Posni sutlijaš sa suvim voćem
Potrebno je:
250 g pirinča (kratko zrno jer ima više skroba)
250 g suvo grožđe, smokve, kajsije, šljive, brusnice...
supena kašika meda
malo narendane korice limuna
sok od limuna
vanila ili vanilin šećer, cimet po ukusu, kao i klinčići
Kalorijska vrednost po porciji 385 kcal


Priprema:
Suvo voće iseckajte na veličinu suvog grožđa. Pirinač nalijte vodom, odmah stavite suvo voće i kuvajte na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje dok se dobro ne raskuva i zgusne od skroba. Po potrebi dolivajte toplu vodu. Kada se skuva, ako je potrebno, zasladite medom, a možete dodati narendan limun ili malo soka od limuna, vanilu, cimet i ostale začine po ukusu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP