Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

GOZBA POSLE USKRSA

Iskoristite farbana jaja!

Autor: Nataša Lazović | 13.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Koliko god jaja da ste skuvali, polomili i podelili za Uskrs, neko će vam sigurno ostati. Nemojte da ih bacate jer su kuvana jaja ključni sastojak mnogih ukusnih jela i salata. Nekoliko korisnih saveta nutricioniste Branke Mirković će vam pomoći da ih iskoristite na najbolji način.

Odličan su dodatak salatama  od svežeg povrća, izrendajte  ih i dodajte u čorbu ili pire

Odličan su dodatak salatama od svežeg povrća, izrendajte ih i dodajte u čorbu ili pire | Foto: Profimedia

Prvo razdvojte polupana od celih jaja. Čuvajte ih u frižideru nekoliko dana, a prvo koristite ona polupana. Trebalo bi imati u vidu da se dnevno ne preporučuje više od dva do tri jaja, napominje naša sagovornica. Evo nekoliko saveta:


- Kuvana jaja su odličan dodatak salatama od svežeg povrća. Tako ćete dobiti kompletan i kvalitetan obrok. Isecite ih na kriške ili krugove i dodajte na kraju.

- Obarite karfiol ili brokoli i isecite jaja na kriške. Pomešajte pavlaku sa začinima, prelijte i zapecite u rerni.

- Napravite musaku od krompira sa kuvanim jajima. Isecite krompir na kolutove, malo ga obarite, složite u sud za pečenje u koji ste stavili malo ulja, složite krompir, jaja, ponovo krompir, pa jaja i prelijte začinjenom pavlakom. Radi boljeg ukusa, možete gornji sloj posuti rendanim kačkavaljem.

- Napravite namaz za doručak od izgnječenog sira i narendanih jaja. Dobro promešajte i začinite po ukusu.

Dnevno se ne  preporučuje više od  dva do tri  jaja

Dnevno se ne preporučuje više od dva do tri jaja | Foto: Profimedia

 
- Probajte salatu od testenine, jaja i seckane šunke. Jednostavno se pravi, a odlična je večera. Obarite testeninu, isperite i prohladite. Dodajte seckana jaja, šunku i malo kiselih krastavaca. Sjedinite sa pavlakom u koju ste dodali malo majoneza i senfa.

- Možete napraviti i salatu od kuvanih jaja i mladog luka. Mladi luk isecite na centimetar dužine, jaja na osmine i začinite sa malo majoneza i senfa. Ili napravite salatu od krompira i dodajte kriške kuvanih jaja. Začinite po ukusu.

- Probajte jaja sa puterom i začinskim travama. Jaja izrendajte, peršun sitno iseckajte, narendajte jedan čen belog luka. Posolite i pobiberte. Puter sobne temperature dobro izmešajte sa smesom. Ovaj namaz može duže da stoji, a možete ga i urolati u PVC foliju i čuvati u zamrzivaču. Odličan je dodatak šniclama ili povrću.

- Kuvana i izrendana jaja dodajte čorbama, varivima, pireu od krompira, šargarepe ili od nekog drugog povrća.

- Napravite đuveč od povrća i pirinča i dodajte jaja, a odlično se slažu i uz rižoto sa pečurkama.

Mediteranska jaja

Za ovo jelo vam je potrebno šest tvrdo kuvanih jaja, dve kašike tune ili oslića iz konzerve, kašika majoneza, kašika senfa, dve kašike kapara (nije obavezno), šest maslina, luk, prstohvat mlevene paprike, biber i maslinovo ulje. Za posluživanje će vam trebati paradajz, dva krompira, masline, kapari, inćuni i maslinovo ulje. Oljuštite jaja, razdvojte ih i odvojite belanca od žumanca. Pomešajte sastojke i dodajte žumanca. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu i napunite belanca. Servirajte uz paradajz isečen na kriške i kuvani krompir isečen na kolutove koje ste prelili s malo maslinovog ulja.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP