Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Jagnjetina za dušu

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 23.02.2014 - 07:15:00h | Komentara: 0

Ukus nekih jela volimo, mada teško ispunjavaju nutricionističke vrednosti. Ponekad, jednom nedeljno, uživajte u ukusuma takve hrane, ali jedite umereno. Nahranite dušu…

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Potaž od brokolija
Potrbno je:
- 400 g brokolija
- 7,5 dl bujona od povrća
- 2 dl pavlake
- so, biber po ukusu
- Kalorijska vrednost po porciji: 169 kcal

Priprema:
Skuvajte bujon od povrća (može i kocka) i u to dodajte siteno sečkani brokoli. Kratko prokuvajte. Kada se malo prohladi, dodajte pavlaku, sve izblendirajte i po ukusu posolite i pobiberite. Obavezno probajte, jer je bujon od povrća slan.
Krem od šunke
Namaz koji može duže da stoji u frižideru, odličan je za doručak i večereru. Možete dodati i ren ili senf, dobićete pikantniji ukus.
Potrebno je:
- 300 g šunke
- 50 g putera
- 3 kašike krem sira
- 3 kašike pavlake
- kuvano jaje
- Kalorijska vrednost po porciji: 233 kcal
Priprema:
Šunku staviti u supersecko i samleti što sitnije. Dodati usitnjeno kuvano jaje, puter, pavlaku i krem sir. Sve dobro izmešati da se dobije krem. Posolite, pobiberite i stavite u plastični sud. Možete koristiti različite oblike, ali i više komada manjih za svaku osobu posebno. Poslužite uz prepečeni hleb.

Jagnjeći but sa krompirom i graškom
Potrebno je:
- jagnjeći but
- supena kašika ulja
- 2 čena belog luka
- ruzmarin, so
- kilogram graška
- glavica crnog luka
- supena kašika ulja
- kašičica gustina
- 2 dl mleka
- 2,5 dl supe od kocke
- so, biber, mirođija
- Kalorijska vrednost po porciji: 698 kcal

Priprema:
Jagnjeći but operite, usolite, zamotajte u čistu platnenu krpu i istavite da prenoći u frižideru. Sutradan ga premažite uljem i još malo pospite soli odgore, istrljajte rukom, špikujte ruzmarinom i belim lukom. Stavite u pleh peki papir, položite but na unutrašnji deo i stavite u hladnu rernu. Uključite da se zagreje na 250 stepeni, a kada dostigne temperaturu, smanjite na 200 i pecite dok korica ne bude dobro pečena. Izgled i ukus su veoma slični kao kada se jagnjetina peče na ražnju. Dolivajte malo vode u pleh da obezbedite vlažnost, a pred kraj u pleh stavite krompir isečen uzduž na četvrtine. Prelijte ga sokom od pečenja i pecite dok ne omekša zajedno sa pečenjem. Ugrejte sud, stavite sitno seckani crni luk i kada postane staklast, sipajte grašak. Propržite zajedno, nalijte bujonom od kocke i kuvajte na umerenoj temperaturi. U mleku razmutite gustin i polako sipajte u grašak. Na umerenoj temperaturi kuvajte da se sastojci sjedine. Dovoljno je 5 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu i dodajte listove od sveže mirođije. Jagnjeći but treba da se prohladi pre sečenja. Servirajte jagnjetinu sa krompirom i graškom.
Biskviti od lešnika
Dobićete veliku količinu odličnih biskvita koji mogu dugo da stoje. Čuvajte ih u metalnoj ili zatvorenoj, staklenoj posudi. Pravite različite oblike.
Potrbno je:
- 250 g putera
- 500 g šećera
- 6 jaja
- 2 kašike pavlake
- kašičica praška za pecivo
- vanilin šećer
- 250 oljuštenog samlevenog lešnika
-1250 g brašna
- Kalorijska vrednost po komadu: 162 kcal
Priprema:
Umutite puter sa polovinom šećera. Jaja umutite sa pavlakom i ostatkom šećera. U puter dodajte malo po malo umućena jaja i vanilin šećer. U kilogram brašna dodajte prašak za pecivo. Umesite testo, a ostatak brašna će vam služiti za mešenje mase i da pobrašnjavite podlogu. Ostavite testo da odstoji u frižideru, najbolje da prenoći. Razvucite testo i oblikujte biskvite. Pecite u rerni na 180 stepeni. Dužina pečenja zavisi od debljine biskvita.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP