NEDELJNI RUČAK
Jeftino, a slasno!
Pre kupovine namirnica, dobro proverite rezerve i zalihe u frižideru i ostavi. Obično ostane manja količina korisnih namirnica od kojih može da se napravi odličan i zdrav ručak. Uz dodatak suvih i svežih začina, pirea i soka od paradajza, krompira i luka napravićete različite ručkove.
Ručak | Foto: Shutterstock
Eksperimentišite, uvedite nove ideje, osmislite neko, samo vaše jelo. Kuvajte, pecite, pravite neke nove musake. Mnoga poznata jela nastala su u takvim situacijama. Specijalitet „Karađorđeva šnicla“ stvoren je u nuždi i veštinom kuvara koji nije imao dovoljno odgovarajućih namirnica.
Sufle od spanaća
Potrebno je:
šolja obarenog spanaća
šolja niskomasnog sira
2 jaja
puna supena kašika brašna
kašičica praška za pecivo
so i biber po ukusu
ulje za podmazivanje
Kalorijska vrednost po porciji 154 kcal
Priprema:
Spanać kratko obarite, prelijte hladnom vodom, ocedite i sitno iseckajte. Umutite sir i jaja, dodajte spanać i sve sjedinite. Posolite i pobiberite. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i sve promešajte. Kalupe za mafine premažite sa malo ulja ili stavite korpice. Sipajte ispod vrha jer sufle raste tokom pečenja. Ugrejte rernu na 200 stepeni i pecite dok ne porumene. Ne otvarajte rernu da ne padne sufle. Najbolje je da se peče pred serviranje.
Safalade sa krompirom u sosu
Potrebno je:
4 safalade (ili kranjskih kobasica)
1 kg obarenog krompira
2 glavice luka
1 dl ulja
2 supene kašike pirea od paradajza
kašičica slatke mlevene paprike
so, biber, suvi začin po ukusu
seckani listovi svežeg peršuna
Kalorijska vrednost po porciji 567 kcal
Priprema:
Za ovo jelo možete koristiti i razne ostatke suhomesnatih proizvoda, virše, kobasice, safalade ako volite malo slanine ili dimljene slanine. Ovo jelo je ekonomično jer koristimo razne ostatke, a pritom je veoma ukusno. Krompir obarite u ljusci i prohladite. U dublju šerpu stavite ulje i izdinstajte sitno seckani crni luk na umerenoj temperaturi. Dodajte iseckane kobasice ili safalade ili kombinujte kako želite. Prodinstajte da porumeni. Stavite pire od paradajza, promešajte i malo prodinstajte. Krompir isecite na krupne kocke i sve nežno sjedinite da se krompir ne raspadne. Ukrasite listovima svežeg peršuna.
Griz čorba sa povrćem
Potrebno je:
veza zeleni za supu
50 g celera
30 g graška ili
50 g brokolija i karfiola
(možete koristiti i miks zaleđenog povrća)
2 supene kašike griza
supena kašika ulja
2 kocke bujona u kockama
seckani listovi svežeg peršuna
Kalorijska vrednost po porciji 148 kcal
Priprema:
Ugrejte sud, sipajte ulje i griz. Malo propržite na umerenoj temperaturi da ostane svetao. Iseckajte zelen i celer na kockice ili dodajte zaleđeni miks od povrća. Nalijte toplim bujonom. Kada prokuva, smanjite temperaturu i kuvajte dok povrće ne omekša. Posolite i pobiberite po ukusu. Na kraju pospite listovima svežeg peršuna.
Salata od kupusa, šargarepe i komorača
Potrebno je:
300 g narednanog kupusa
200 g narendane šargarepe
200 g na listiće naseckanog komorača
supena kašika kima u zrnu
supena kašika ulja
supene kašike sirćeta
kašičica šećera
1 dl vode
1 dl pavlake
supena kašika majoneza
so, biber po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 151 kcal
Priprema:
Dublju šerpu ili tiganju ugrejte. Stavite kim i malo perpecite, dodajte ulje, propržite, zatim sirće i šećer i malo prokuvajte. Posolite kuvani dresing i pobiberite. Pomerite sa ringle i dodaje povrće. Sve blago promešajte, preručite u činiju, poklopite folijom i ostavite u frižideru da se ohladi sat vremena. Pomešajte pavlaku i majonez i nežno izmešajte sa salatom.
Domaći keks
Potrebno je:
200 g putera
200 g šećera
300 g brašna
100 g kokosovog brašna
vanilin šećer
jaje
kašičica praška za pecivo
Kalorijska vrednost po komadu 133 kcal
Priprema:
Umutite puter i šećer. Dodajte jaja, izmešajte, dodajte brašno, vanilu i prašak za pecivo. Na kraju kokosovo brašno, a ako je potrebno stavite malo više. To zavisi od veličine jaja. Ostavite da odstoji u firižideru sat vremena. Na pleh stavite peki papir. Napravite kuglice i pritisnite rukom ili viljuškom. Ostavite dovoljan razmak jer će se širiti tokom pečenja. Kada porumene i dobiju zlatno-žutu boju izvadite iz rerne i prohladite. Dok je keks vruć, mekan je, a kada se malo prohladi lakše se odvaja.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs