URADI SAM
Kako da napravite
domaći sapun
Nakon svinjokolja skupe se ostaci masnoće koji nisu upotrebljivi za jelo. Od toga možete sami da napravite sapun.
Mirišljavi sapuni za svaki dan | Foto: Shutterstock
Recept:
Na 2 kg masnih otpadaka stavi se 3 l vode i ½ kg žive sode.
Sapun se mora kuvati oko 2 sata, a za vreme kuvanja mešati.
U smesu možete dodati eterična ulja ako želite mirisni sapun i prirodne boje poput cvekle, spanaća i sl.
Kada je kuvanje već pri kraju, doda se šaka soli.
Da za vreme kuvanja ne bi iskipelo, mora se prskati hladnom vodom.
Kada se u njega umoči nož i sapun se odmah oko noža stvrdne – sapun je kuvan.
Kuvani sapun izlije se u rupičasti sanduk obložen mokrom krpom.
Voda iz sapuna iscedi se kroz rupe sanduka. Hladan sapun se izvadi iz sanduka, odvoji od krpe i izreže nožem ili zategnutom žicom na komade željene veličine.
Ako niste prisutni klanju svinja možete jeftino u mesari kupiti svinjske kožice, potražite kod kuće stare masti i napravite svoj domaći sapun.
Dodajte na kraju narendanu koricu od limuna ili narandze, latice ruže ili lavande i sl. i imate pravi domaći, ali i medicinski sapun.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs