Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Kupus zimu dočekuje

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 26.10.2014 - 09:02:00h | Komentara: 0

Zahladnelo je i prijaju zimska jela. Pripremite ih da ne budu masna i teška. Prvi kiseo kupus je stigao i zašto da ne napravite prvu sarmu, podvarak, kiseo kupus sa mesom, ali ne zaboravite i svežu salatu od kupusa. Kiseo kupus je izuzetno zdrava namirnica, bogata mineralima i vitaminima.

Ručak

Ručak | Foto: Profimedia

Izbegavajte masno sušeno meso, koristite ona manje masna, dodajte malo dimljenog mesa i ne zapržavajte hranu. Stara dobra nacionalna kuhinja se može spremati na nutritivno zdraviji način, tako da možete da uživate u ukusima, a da obroci budu zdravi i da se lako vare.

Predjelo: pita sa kiselim kupusom

Potrebno je:
500 g ribanca
glavica crnog luka
jabuka
so, biber, mleveni kim
pakovanje kora za pitu
1,5 dl ulja
1,5 dl kisele vode
Kalorijska vrednost po komadu 215 kcal

Priprema:
Kiseli kupus ribanac, ako je više slan, potopite u hladnu vodu ili kratko blanširajte. Dobro ocedite. Ugrejte malo ulja, izdinstajte sitno seckani crni luk da postane staklast. Dodajte kupus i narendanu jabuku sa korom. Dinstajte, dodajući pomalo tople vode na srednoj temperaturi. Na kraju, pustite da tečnost ispari. Posolite i pobiberite po ukusu i dodajte malo mlevenog kima. Tri kore poprskajte uljem i kiselom vodom. Na gornju četvrtu koru stavite fil i rasporedite po kori. Ugrejte rernu na 200 stepeni C, u pleh stavite peki papir i složite sve nafilovane pite. Malo odgore premažite uljem i vodom i pecite dok ne postane zlatnožute boje. Kada je gotova, prekrijte platnenom krpom i pustite da se prohladi. Može se jesti topla i hladna, kao predjelo ili samostalni obrok.

Sarma sa dimljenim mesom
Potrebno je:
jedna veća ili dve manje glavice kiselog kupusa

dimljena kolenica
250 g dimljenih rebara
2 šnita dimljenog karea
500 g mlevenog mesa
glavica crnog luka
čen belog luka
pola šolje pirinča
so, biber, aleva paprika po ukusu
lorber list
Kalorijska vrednost po porciji 533 kcal

Priprema:
Isecite listove kupusa i odstranite im koren i rebra. Potopite u hladnu vodu da odstranite višak soli. Ako je presoljen, kratko izblanširajte listove kupusa. Najbolje bi bilo da vam mesar iseče kolenicu na tri dela. Kolenicu i rebra stavite u sud, nalijte vodom i kuvajte da omekšaju. Izvući ćete višak soli, ali i masnoću. Možete da skinete i masnu kožicu oko butkice ako želite da smanjite kalorijsku vrednost. Na ulju prodinstajte luk da postane staklast, pa dodajte mleveno meso i dinstajte kratko da promeni boju. Dimljeni svinjski kare isecite na kockice i umešajte u fil. Začinite po ukusu, dodajte pirinač i kratkotrajno prodinstajte. Zavijte sarme. U sud stavite malo ulja, dno prekrijte sa listovima kupusa. Složite sarme jednu do do druge, prekrijte iseckanim probarenim suvim mesom, pa ponovo stavite red sarmi i malo aleve paprike. Nalijte sa supom u kojoj se kuvalo suvo meso, stavite lorber, prekrijte listovima kiselog kupusa i kuvajte na umerenoj temperaturi dva do tri sata. Za sarmu kažu da je bolje kada se priprema dan ranije i podgreje. Dobićete veću količinu i imaćete sigurno za najmanje dva ručka.

Teleća čorba
Potrebno je:
300 g telećeg mesa
zelen za supu
50 g celera
glavica crnog luka
čen belog luka
1 dl ulja
supena kašika brašna
1 dl milerama
list lorbera
so, biber, peršun list
Kalorijska vrednost po porciji 276 kcal

Priprema:
Teleće meso isecite na kockice. Zelen i celer isecite na veće, a crni luk na sitnije kockice.
U sud stavite ulje i dodajte sitno seckani crni luk. Na umerenoj temeperaturi prodinstajte da postane staklast. Dodajte meso i mešajte da dobije braon boju. Sada dodajte seckanu zelen i sve dinstajte stalno mešajući. Kada meso i povrće dobije lepu boju, nalijte sa 1,2 litre ključale vode. Smanjite temperaturu i kuvajte na srednjoj temperaturi dok meso i povrće ne omekšaju. Brašno pomešajte sa malo prohlađene supe i polako sipajte. Dodajte sitno iseckan crni luk. Kuvajte na umerenoj temperaturi desetak minuta. Mileram razmutite sa malo čorbe i sipajte na kraju pre serviranja i pospite listovima svežeg peršuna.

Salata od cvekle sa kimom

Potrebno je:
1 kg cvekle (slične veličine)
2 supene kašike ulja
supena kašika sirćeta
kim, so i biber po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 102 kcal


Priprema:
Cveklu dobro operite. Stavite u lonac i nalijte vodom. Kuvajte dok ne omekša. Prohladite, ogulite i isecite na kolutove. Posolite, dodajte mleveni kim, malo bibera i promešajte. U dva decilitra vode sipajte sirće i ulje, dobro promešajte i prelijte cveklu. Ostavite da odstoji kako bi upila sokove.

Kolač od bundeve

Potrebno je:
šolja integralnog brašna
3/4 šolje šećera
1/2 kk praška za pecivo
prstohvat soli
šolja sitno narendane bundeve

1/3 šolje ulja
1/4 šolje jogurta
jaje i dva belanca


Priprema:
Jaja umutite sa šećerom i dodajte jogurt i ulje. Sve dobro promešajte. Brašno izmešajte sa praškom za pecivo i polako sipajte, i nežno mešajući sjedinite sastojke. Na kraju dodajte narendanu bundevu. Kalup za pečenje namažite, pospite sa malo brašna i sipajte smesu. Pecite na 180 stepeni C 20 do 25 minuta, što zavisi od šporeta. Po želji možete posuti prah šećerom i cimetom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP