NEDELJNI RUČAK
Kupus zimu dočekuje
Zahladnelo je i prijaju zimska jela. Pripremite ih da ne budu masna i teška. Prvi kiseo kupus je stigao i zašto da ne napravite prvu sarmu, podvarak, kiseo kupus sa mesom, ali ne zaboravite i svežu salatu od kupusa. Kiseo kupus je izuzetno zdrava namirnica, bogata mineralima i vitaminima.
Ručak | Foto: Profimedia
Izbegavajte masno sušeno meso, koristite ona manje masna, dodajte malo dimljenog mesa i ne zapržavajte hranu. Stara dobra nacionalna kuhinja se može spremati na nutritivno zdraviji način, tako da možete da uživate u ukusima, a da obroci budu zdravi i da se lako vare.
Predjelo: pita sa kiselim kupusom
Potrebno je:
500 g ribanca
glavica crnog luka
jabuka
so, biber, mleveni kim
pakovanje kora za pitu
1,5 dl ulja
1,5 dl kisele vode
Kalorijska vrednost po komadu 215 kcal
Priprema:
Kiseli kupus ribanac, ako je više slan, potopite u hladnu vodu ili kratko blanširajte. Dobro ocedite. Ugrejte malo ulja, izdinstajte sitno seckani crni luk da postane staklast. Dodajte kupus i narendanu jabuku sa korom. Dinstajte, dodajući pomalo tople vode na srednoj temperaturi. Na kraju, pustite da tečnost ispari. Posolite i pobiberite po ukusu i dodajte malo mlevenog kima. Tri kore poprskajte uljem i kiselom vodom. Na gornju četvrtu koru stavite fil i rasporedite po kori. Ugrejte rernu na 200 stepeni C, u pleh stavite peki papir i složite sve nafilovane pite. Malo odgore premažite uljem i vodom i pecite dok ne postane zlatnožute boje. Kada je gotova, prekrijte platnenom krpom i pustite da se prohladi. Može se jesti topla i hladna, kao predjelo ili samostalni obrok.
Sarma sa dimljenim mesom
Potrebno je:
jedna veća ili dve manje glavice kiselog kupusa
dimljena kolenica
250 g dimljenih rebara
2 šnita dimljenog karea
500 g mlevenog mesa
glavica crnog luka
čen belog luka
pola šolje pirinča
so, biber, aleva paprika po ukusu
lorber list
Kalorijska vrednost po porciji 533 kcal
Priprema:
Isecite listove kupusa i odstranite im koren i rebra. Potopite u hladnu vodu da odstranite višak soli. Ako je presoljen, kratko izblanširajte listove kupusa. Najbolje bi bilo da vam mesar iseče kolenicu na tri dela. Kolenicu i rebra stavite u sud, nalijte vodom i kuvajte da omekšaju. Izvući ćete višak soli, ali i masnoću. Možete da skinete i masnu kožicu oko butkice ako želite da smanjite kalorijsku vrednost. Na ulju prodinstajte luk da postane staklast, pa dodajte mleveno meso i dinstajte kratko da promeni boju. Dimljeni svinjski kare isecite na kockice i umešajte u fil. Začinite po ukusu, dodajte pirinač i kratkotrajno prodinstajte. Zavijte sarme. U sud stavite malo ulja, dno prekrijte sa listovima kupusa. Složite sarme jednu do do druge, prekrijte iseckanim probarenim suvim mesom, pa ponovo stavite red sarmi i malo aleve paprike. Nalijte sa supom u kojoj se kuvalo suvo meso, stavite lorber, prekrijte listovima kiselog kupusa i kuvajte na umerenoj temperaturi dva do tri sata. Za sarmu kažu da je bolje kada se priprema dan ranije i podgreje. Dobićete veću količinu i imaćete sigurno za najmanje dva ručka.
Teleća čorba
Potrebno je:
300 g telećeg mesa
zelen za supu
50 g celera
glavica crnog luka
čen belog luka
1 dl ulja
supena kašika brašna
1 dl milerama
list lorbera
so, biber, peršun list
Kalorijska vrednost po porciji 276 kcal
Priprema:
Teleće meso isecite na kockice. Zelen i celer isecite na veće, a crni luk na sitnije kockice.
U sud stavite ulje i dodajte sitno seckani crni luk. Na umerenoj temeperaturi prodinstajte da postane staklast. Dodajte meso i mešajte da dobije braon boju. Sada dodajte seckanu zelen i sve dinstajte stalno mešajući. Kada meso i povrće dobije lepu boju, nalijte sa 1,2 litre ključale vode. Smanjite temperaturu i kuvajte na srednjoj temperaturi dok meso i povrće ne omekšaju. Brašno pomešajte sa malo prohlađene supe i polako sipajte. Dodajte sitno iseckan crni luk. Kuvajte na umerenoj temperaturi desetak minuta. Mileram razmutite sa malo čorbe i sipajte na kraju pre serviranja i pospite listovima svežeg peršuna.
Salata od cvekle sa kimom
Potrebno je:
1 kg cvekle (slične veličine)
2 supene kašike ulja
supena kašika sirćeta
kim, so i biber po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 102 kcal
Priprema:
Cveklu dobro operite. Stavite u lonac i nalijte vodom. Kuvajte dok ne omekša. Prohladite, ogulite i isecite na kolutove. Posolite, dodajte mleveni kim, malo bibera i promešajte. U dva decilitra vode sipajte sirće i ulje, dobro promešajte i prelijte cveklu. Ostavite da odstoji kako bi upila sokove.
Kolač od bundeve
Potrebno je:
šolja integralnog brašna
3/4 šolje šećera
1/2 kk praška za pecivo
prstohvat soli
šolja sitno narendane bundeve
1/3 šolje ulja
1/4 šolje jogurta
jaje i dva belanca
Priprema:
Jaja umutite sa šećerom i dodajte jogurt i ulje. Sve dobro promešajte. Brašno izmešajte sa praškom za pecivo i polako sipajte, i nežno mešajući sjedinite sastojke. Na kraju dodajte narendanu bundevu. Kalup za pečenje namažite, pospite sa malo brašna i sipajte smesu. Pecite na 180 stepeni C 20 do 25 minuta, što zavisi od šporeta. Po želji možete posuti prah šećerom i cimetom.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs