Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Lagana letnja uživancija

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 17.08.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Lagani obrok od goveđeg mesa, uz dodatak povrća ili salate, jeste sve što vam treba za idealan letnji ručak. Ostatak goveđe supe zamrznite i koristite kasnije kao osnovu za čorbu ili bujon, koji će svakom jelu dati poseban šmek...

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Kanapei sa sirom i pečenom paprikom

Potrebno je:
4 tosta
4 šnita feta sira
4 pečene paprike
čen belog luka
so, biber
Kalorijska vrednost po komadu 176 kcal

Tost isecite kalupom tako da dobijete krug. Oklagijom ga istanjite i prepecite u tosteru. Paprike ispecite, ostavite da se potpare i oljuštite. Izvadite semenke. Isecite ih na rezance, posolite, pobiberite i dodajte izrendan beli luk. Sve dobro promešajte i ostavite da se ukusi sjedine. Dodajte malo maslinovog ulja. Na tostirane krutone stavite komad feta sira, a odozgo kašikom složite pečene paprike.
Goveđa supa sa testeninom
Potrebno je:
1 goveđa rozbratna
zelen za supu
50 g koren celera
crni luk
čen belog luka
5 zrna bibera
so, suvi začin ili goveđe kockice za supu
1 kk šećera
100 g testenine za supu
Kalorijska vrednost po porciji 201 kcal
Rozbratnu operite i stavite u lonac, nalijte hladnom vodom i kuvajte. Kada voda provri, skinite penu, smanjite temperaturu i kuvajte sat vremena. Zelan očistite, crni luk isecite na pola, prepecite na ringli, a beli luk lagano izgnječite. Dodajte u vodu, stavite po ukusu suvi začin, so ili kocke goveđe supe, a možete i mešati po ukusu. Dodajte malo šećera i kuvajte na umerenoj temperaturi oko sat vremena. Supu procedite. Da bi supa ostala bistra, najboblje je da testetnu obarite posebno, stavite u svaki tanjir i prelijete vrelom supom. Na kraju ukrasite listovima seckanog peršuna. Poslužite i sveže mleveni šareni biber, jer se odlično slaže sa ovako priripemljenom goveđom supom.
Kruške u vinu
Potrebno je:
4 veće kruške
50 g meda ili šećera
2 dl vode
1 dl crnog vina
cimet, muškatov oraščić, klinčići, vanilin šećer
4 kugle sladoleda od vanile
Kalorijska vrednost po porciji 364 kcal

U sud stavite vodu da prokuva, dodajte med i smanjite temperaturu. Sipajte vino i dodajte slatke začine po ukusu. Kuvajte da ispari višak tečnosti. Kruške očistite, isecite na četvrtine, odstranite semenke i skuvajte u sirupu na umerenoj temperaturi. Servirajte u činijama, kruške prelivene sirupom. Kada se prohlade dodajte kuglu sladoleda od vanile. Poslasticu mogu jesti i deca, jer će prilikom kuvanja alkohol ispariti.
Barena govedina, rinflajš i ren
Barena rozbratna
4 barena krompira
šargarepa iz supe
zelena jabuka
3 kašike rena
so, biber po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 369 kcal

Krompir obarite u posoljenoj vodi. Jabuku narendajte sitno. Dodajte ren, posolite, pobiberite i dodajte malo maslinovog ulja. Servirajte kuvanu govedinu, kuvanu šargarepu i krompir.
Musaka od povrća
Potrebno je:
6 tosta
300 g paradajza
400 g tikvica
300 g plavog patlidžana
2 čena belog luka
maslinovo ulje
400 g sira
6 jaja
crno brašno
origano, so, biber, suvi začin po želji i ukusu
Na dno posude za pečenje u rerni stavite malo maslinovog ulja. Tost složite na dno, a ako je potrebno, neko parče ukrojite prema obliku posude. Paradajz isecite na kolutove, složite preko tosta, narendajte beli luk, posolite, pobiberite, stavite po ukusu origana i malo pospite maslinovog ulja. U zagrejanu rernu što bliže grejaču stavite da se malo zapeče. Tikvice i plavi patlidžan isecite na deblje kolutove, posolite, pobiberite sa obe strane i stavite malo suvog začina ako volite. Ostavite da puste tečnost. Ugrejte malo ulja, i svako parče umočite u crno brašno i kratko ispecite. Odmah slažite preko paradazja. Umutite sir i jaja, dodajte malo narendanog belog luka, so, biber i prelijte preko povrća. Pomerajte viljuškom da smesa prođe između povrća. Stavite u rernu i zapecite.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP