Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Lovački gurmanluci

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 22.06.2014 - 08:15:00h | Komentara: 0

Iskoristite lepo vreme i pozovite prijatelje na ukusan nedeljni ručak. Ako ste preko nedelje pazili na ishranu, nedelja može da bude dan opuštanja. Jedite pomalo, pravite razmake između jela, jedite polako i uživajte. Dobar nedeljni ručak može duže da traje. Povremeno iznenadim drage ljude i napravim jača gurmanska jela, ali uvek koristim manje masnoće jer ima najviše kalorija.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Lovačke šnicle sa graškom

Potrebno je:
4 juneće šnicle
glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 dl ulja
malo brašna
kašičica slatke aleve paprike
500 g kuvanog graška
so, biber, suvi začin po ukusu
malo mleka
Kalorijska vrednost po porciji 551 kcal
Priprema:
Juneće šnicle istanjite i stavite da pola sata odstoje u mleku. Posolite ih i pobiberite ili ih pospite suvim začinom. Šnicle uvaljajte u brašno i ispržite. Izvadite ih na tanjir, prekrijte folijom i na ulju ispržite sitno seckani crni i beli luk. Dodajte slatku papriku i promešajte. Šnicle vratite u posudu, prelijte mlekom u kome ste ih marinirali i nalijte toplom vodom. Kuvajte na srednjoj temperaturi oko sat vremena. Posudu samo povremeno protresite. Na kraju dodajte obareni grašak, lagano izmešajte i kuvajte oko petnaestak minuta. Prelijte pavlakom i služite toplo.
Potaž od praziluka
Potrbno je:
2 praziluka
glavica crnog luka
2 srednja krompira
2 kašike ulja
1 dl pavlake
so, biber i suvi začin
Kalorijska vrednost po tanjiru 296 kcal

Priprema:
Ugrejte ulje i izdinstajte crni luk isečen na sitne kockice i praziluk na kolutiće. Krompir izrendajte, sve pomešajte, posolite i pobiberite. Nalijte toplom vodom i prokuvajte. Štapnim mikserom ispasirajte, dodajte pavlaku i ako je potrebno dodajte još začina po ukusu.

Salata sa pečenom paprikom i kukuruzom
Potrebno je:
4 pečene paprike
1 praziluk
2 kisela krastavca
250 g kukuruza šećerca
100 g mrvljenog sira
3 supene kaške ulja
sirće po ukusu, so i biber
Kalorijska vrednost po porciji 277 kcal

Priprema:
Paprike očistite od semenki i isecite na kockice. Praziluk isecite na kolutiće. U činiju stavite paprike, seckani krastavac, praziluk i kukuruz šećerac. Dodajte ulje i sirće, a odgore izmrvite stari sir.

Keks torta
Potrebno je:
500 g keksa
3 dl jake crne kafe
250 g putera
250 g šećera
3 kašike kakaoa
Kalorijska vrednost po komadu 211 kcal

Priprema:
Umutite puter sa prah šećerom i na kraju dodajte kakao. Sve zajedno umutite penasto. Dodajte na kraju 3 supene kašike hladne crne kafe, i to kašiku po kašiku i sve dobro izmešajte. U oblik za tortu stavite peki papir. Keks potapajte u skuvanu prohlađenu kafu i odmah ređajte. Od gore namažite filom. Ponovite postupak dok ne potrošite keks i fil. Odgore stavite pvc foliju i dobro pritisnite. Ostavite da se dobro ohladi. Kada se dobro ohladi možete je ukrasiti po želji.
Slani rolat
Potrebno je:
za rolat
3 jaja
5 do 6 kašika brašna
0,5 dl mleka
0,5 dl ulja
pola kašičice praška za pecivo
kašičica soli

Za fil:
50 g seckanih kiselih
rastavaca
2 barena jaja
100 g šunke
100 g mladog sira
100 g pavlake
so, biber
Kalorijska vrednost po komadu 312 kcal
Priprema:
Umutiti jaja, dodati ulje i mleko, malo soli i sve sjediniti. Dodati kašiku po kašiku brašna, sjediniti masu, na kraju dodati prašak za pecivo i izmešati smesu. U pleh staviti peki papir, malo ga premazati uljem i izručiti smesu. Peći oko dvadesetak minuta. Izvaditi iz pleha, skinuti peki papir, staviti na krpu i urolati. Izmešajte sir i pavlaku, pa dodajte narendana kuvana jaja, narendanu šunku i sitno isečeni kiseli krastavac. Izmešajte i posolite i pobiberite po ukusu. Nafilujte rolat i ostavite u frižideru sat vremena pre serviranja.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP