VRATITE ZDRAV I JEDNOSTAVAN STIL U ISHRANU
Manje sosova, više ukusa
Jednostavna i proverena jela i poslastice postaju nekako potisnuta, a novi stilovi ishrane i kuvanja nisu ostali imuni na kič; staviti što više začina, dodavati sosove koji ubijaju osnovne ukuse hrane i namirnica. Jela postaju ista i neprepoznatljiva, a nazivi zagonetni i egzotični. Vratite zdrav i jednostavan stil u ishranu. Kao i u modi, i ovde važi pravilo da manje postaje više, više ukusa i zdravlja.
Manje sosova, više ukusa | Foto: Shutterstock
Pasta sa pestom
Potrbno je:
- 300 g testenine
- 2 supene kašike pesta
- parmezan po ukusu
Za pesto sos,ako ga sami pravite:
- listovi svežeg bosiljka, puna činija
- glavica belog luka
- 2 dl maslinovog ulja
- 200 g parmezana
Priprema:
Teteninu je potrebno da obarite u dosta vruće i posoljene vode. Kada se obari, porcedite je, stavite u činiju i izmešajte sa pestom za testeninu. Napravite ukusan domaći pesto. U multipraktik stavite listove svežeg bosiljka, glavicu očišćenog belog luka, ulje, parmezan i malo morske soli. Dobro izblendirajte i po ukusu dodajte so ili još parmezana. Ovaj sos možete koristiti za paste, kao dodatak razmim jelima, sosovima, za sve vrste mesa i ribu.
Kalorijska vrednost po porciji 302 kcal
Krem čorba od praziluka
Potrbno je:
- 250 g seckanog praziluka
- 250 krompira seckanog na kockice
- supena kašika maslinovog ulja
- 1 dl pavlake
- so, biber, suvi začin, peršun list
Priprema:
Prazliluk isecite na kolutiće i prodinstajte na ulju. Temperatura treba da bude srednja, da praziluk ne potamni. Nalijte toplom vodom i dodajte krompir isečen na kockice. Posolite i pobiberite i stavite suvi začin. Kada se krompir skuva, štapnim mikserom dobro ispasirajte. Pavlaku razmutite sa malo čorbe i polako sipajte u prohlađenu čorbu. Ukrasite peršunovim listom. Možete poslužiti uz prepečeni hleb.
Kalorijska vrednost po porciji 165 kcal
Faširane šnicle sa dinstanom šargarepom
Potrebno je:
- 500 g mlevenog mesa
- sredina od dve kriške hleba
- malo mleka
- manja glavica crnog luka
- čen belog luka
- jaje
- malo prezli
- svež peršunov list
- so, biber i suvi začin
- malo ulja
- 600 g šargarepe
- manja glavica crnog luka
- čen belog luka
- supena kašika ulja
- supena kašika putera
- seckani peršun
- so, biber i malo suvog začina
Priprema:
Sredinu hleba potopite u malo mleka. Luk iseckajte sitno i prodinstajte na ulju. Ostavite da se prohladi. U činiju stavite meso, dodajte jaje, dobro isceđen hleb, prohlađen dinstani luk, izrendan beli luk i sitno seckane listove svežeg peršuna. Na kraju dodajte začine. Sve dobro izmešajte i izmesite kao hleb. Po potrebi dodajte prezle. Ostavite da se prohladi u frižideru oko pola sata. U tanjir stavite malo ulja. Na pleh stavite papir za pečenje i ugrejte rernu.
Ruke malo namažite uljem i pravite kuglice iste veličine. Posle ih pritisnite da dobijete formu faširanih šnicli. Složite na papir za pečenje i pecite u rerni dok ne dobiju lepu boju. Potrebno je oko pola sata. Šargarepu isecite na kolutiće. Luk sitno iseckajte i stavite da se prodinsta na ulju. Dodajte puter i šargarepu. Dinstajte šargarepu na umerenoj temperaturi uz povremeno dodavanje tople vode. Poklopite sud. Povremeno lagano promešajte. Dodajte začine. Kada je šargarepa gotova, pospite je seckanim peršunom.
Kalorijska vrednost po porciji 522 kcal
Salata od celera
Potrebno je:
- veći koren celera
- 2 dl kisele pavlake
- so, biber, limun po ukusu
Priprema:
Očistite koren celera. Izrendajte ga i pospite sokom od limuna. Posolite i pobiberite po ukusu. Pavlaku izmešajte i sve sjedinite.
Kalorijska vrednost po porciji 96 kcal
Venac sa jagodama
Testo je kao za princes krofne
Potrebno je:
- 2,5 dl vode
- 125 g putera ili ulja
- 4 jaja (ako su manja 5)
- 150 g oštrog brašna
- kašika šećera
- malo soli i praška za pecivo
- 5 dl šlaga
- 400 g jagoda
- prah šećer i vanilin šećer
Priprema:
Prokuvajte vodu sa puterom i malo soli. Polako dodajte brašno izmešano sa praškom za pecivo. Možete koristiti mikser. Skinite sa toplote i ostavite da se prohladi nekoliko minuta. Dodajte jedno po jedno jaje, stalno mešajući mikserom. Ostavite da se ohladi. Zagrejte rernu na 250 stepeni. Na papiru za pečenje nacrtajte veći krug. Okrenite paprir da krug bude sa donje strane. Stavljajte testo oko kruga, rasporedite viljuškom i pecite oko 25 minuta na 200 stepeni. Tokom pečenja ne otvarajte rernu. Gotov venac će narasti i dobiti zlatnožutu boju. Ostavite da se dobro ohladi. Možete ga pripremiti i ranije. Umutite šlag, jagode isecite na komade. Nafilujte venac šlagom i jagodama. Pospite prah i vanilin šećer.
Kalorijska vrednost po komadu 261 kcal
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs