Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Mediteranska čarolija!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 25.08.2013 - 07:45:00h | Komentara: 0

Tezge na pijaci su pune ukusnog povrća. Plavi patližan je odličan, ima ga i zimi, ali ovaj koji dozreva u kasno leto ima bolji ukus.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Nisam odolela, lepo izgleda, cena pristupačna, a mogu od njega da se prave razna jela, salate, paštete... Pravo vreme za ukusnu mediteransku kuhinju za poslednje dane leta. Pripremite malo više ručka i zamrznite. Zima je duga, a ova uksusna jela će vam zimi dočarati mirise i ukuse leta. Iskoristite povoljne cene...

Salata od plavog patlidžana, paradajza i feta sira
Potrebno je:
plavi patlidžan
2 paradajza
čen belog luka
200 g feta sira
100 g crnih maslina
bosiljak, so, biber i ulje

Priprema:
Plavi patlidžan isecite, ali samo do vrha, da dobijete lepezu. Posolite, pobiberite i ostavite da se ocedi. Lepezu od plavog patlidžana ispecite u rerni na papiru za pečenje. Kada je pečen, ostavite da se ohladi. Isecite kolutove paradajza, stavite između listova lepeze od plavog patlidžana, posolite, pobiberite i prelijte maslinovim uljem. Odozgo pospite narendanim belim lukom, polijte malo maslinovog ulja, ukrasite bosiljkom i crnim maslinama.

Kruške u čokoladi
Potrebno je:
4 kruške
pomorandža i malo rendane korice
limun i malo rendane korice
2 karanfilića
4 dl vode
2 supene kašike meda

Za preliv:
2 dl slatke pavlake
100 g čokolade
listići pečenog badema


Priprema:
Ugrejte vodu u koju ste stavili med, ceđeni limun i malo narendane korice. Dodajte klinčiće i prokuvajte. Kruške oljuštite, ali ostavite peteljku. Skuvajte na umerenoj temperaturi da ostanu cele. Izvadite i prohladite. Ugrejte slatku pavlaku, dodajte sok od pomorandže i malo narendane korice, izlomite čokoladu i sjedinite. Ostavite da se prohladi. Kruške prelijte čokoladom i pečenim bademom.

Pašteta od plavog patlidžana
Potrebno je:
2 plava patlidžana
200 g feta sira
2 čena belog luka
supena kašika maslinovog ulja
so, biber, origano
pečeni dvopek od crnog hleba


Priprema:
Ispecite plavi patlidžan u rerni. Oljuštite, isecite na komade i ostavite u cediljki da se ocedi. Ugrejte ulje i dodajte iseckan beli luk. Dinstajte na umerenoj temperaturi da se eterična ulja iz belog luka sjedine sa uljem. Kada se dobro ocedi, plavi patlidžan izblendirajte da se napravi pire. Dodajte ulje, so, biber po ukusu i origano. Izgnječite sir i izmešajte sa pripremljenom smesom. Hleb prepecite i poslužite uz paštetu od plavog patlidžana.

Čorba od pileće džigerice
Potrebno je:
300 g pileće džigerice
po jedan koren šargarepe, paškanata i peršuna
pola glavice crnog luka
kašika ulja
kašika gustina
sok od limuna
so, biber, suvi začin i malo aleve paprike
pavlaka ili mileram po želji
za ukrašavanje seckani list peršuna


Priprema:
Ugrejte sud, stavite ulje i seckani crni luk. Na umerenoj temperaturi prodinstajte. Dodajte seckanu šargarepu, paškanat i peršun. Prodinstajte da povrće omekša. Pileću džigericu iseckajte na komade, dodajte i kratko prodinstajte. Posolite, pobiberite i po ukusu dodajte alevu papriku. Nalijte sa 1,2 litra tople vode i kada prokuva smanjite temperaturu i kuvajte desetak minuta. Gustin razredite sa malo vode, polako sipajte i mešajte sve vreme. Dovoljno je da se čorba kuva još 7-8 minuta. U gotovu čorbu možete dodati pavlaku, mileram, limun po želji. Urasite seckanim peršunovim listom.

Grčka musaka od plavog patlidžana
Potrebno je:
3 plava patlidžana
400 g mlevenog mesa
3 paradajza
kašika ulja
so, biber, origano, ulje, brašno


Za bešamel sos:
1 l mleka
150 g putera
2 supene kašike brašna
čen belog luka
so, biber, muškatni oraščić

Priprema:
Plavi patlidžan isecite na šnite, posolite, pobiberite i ostavite da stoji oko pola sata da otpusti tečnost. U sud stavite ulje, svaku šnitu plavog patlidžana stavite u brašno i kratko prepecite. U sud stavite malo ulja jer plavi patlidžan upija mnogo ulja, pa po potrebi dodajte. Ostavite da se ocedi na papirnom ubrusu. U sud u kojem ste pekli patlidžan dodajte seckani crni luk i prodinstajte. Mleveno meso prodinstajte i dodajte seckani paradajz. Neka se krča dok tečnost ne ispari. U drugi sud stavite puter i kada se pojave mehurići, sipajte brašno. Pržite brašno dok ne počne da se lepi za dno. Najbolje je da polako dodajete ugrejano mleko i sve vreme mešate. Kada se zgusne, umešajte narendan beli luk, so, biber i muškatni oraščić po ukusu. U posudu za pečenje stavite plavi patlidžan, mleveno meso i odozgo bešamel sos. Zapecite u rerni koju ste ugrejali na 180 stepeni oko pola sata. Musaka je odlična i hladna.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP