Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

RECEPTI

Mediteranska čarolija

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 29.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Povrće i voće pripremajte na razne načine, grilujte, pecite, kuvajte supe, čorbe i variva, pravite salate. Meso i riba treba da budu manji deo, dovoljno je 100 do 200 grama po osobi. Povrće se odlično slaže međusobno, baš kao što se slaže i sa sirom i jajima. Količinu masnoće smanjite na minimum. Povrće se kratkotrajno termički obrađuje, kako ne bi izgubilo nutritivne vrednosti. Jedite i mlade krompiriće, ali ih prethodno obarite da ne bi upili puno masnoće.

Mediteranska  čarolija

Mediteranska čarolija | Foto: Shutterstock

Italijanska paradajz čorba

Potrebno je:
- konzerva pelata - kockice
- maslinovo ulje
- čen belog luka
- 3 dl vode
- kriška hleba bez korice
- bosiljak svež, so, biber

Priprema:
Ugrejte masinovo ulje da bude mlako i kratko dinstajte sitno iseckan beli luk da pusti eterična ulja, ali da ne pregori. Dodajte pelat (isečen na kockice), a možete koristiti i svež paradajz koji ste prethodno oljuštili i ostavili samo mesnati deo, i prodinstajte. Dodajte toplu vodu i sve prokuvajte nekoliko minuta. Hlebu odstranite koricu nožem, usitnite ga i zakuvajte u čorbi. Listove svežeg bosiljka rukom iscepkajte i pred kraj dodajte, po ukusu posolite i pobiberite. Po želji čorba može biti i gušća, dodajte više izmrvljenog hleba.

Škarpina sa mladim krompirićima

Potrebno je:
- 4 škarpine
- 1 kg mladih krompirića
- 4 kašike maslinovog ulja
- čen belog luka
- limun
- so, biber, peršun list
Priprema:
Škarpine operite, osušite i posolite. U pleh sipajte malo maslinovog ulja, složite škarpine i u svaku stavite po 2 koluta limuna. Sipajte malo maslinovog ulja i pecite na 180 stepeni oko dvadesetak minuta. Mladi krompir operite, stavite u sud i nalijte vodom. Posolite vodu i kuvajte na umerenoj temperaturi dok ne omekša, ali ostane dovoljno čvrst. Procedite i ostavite u cediljki da izađe para i da se prosuši. Pospite ga sa solju i biberom, a možete staviti i suvi začin. Ugrejte ulje i brzo prepecite sa obe strane. Napravite marinadu od belog luka, peršuna i ulja. Dodajte soli i bibera, zakiselite limunom. Kada je riba pečena polite je marinadom. Kromirići će biti reš, topiće se ustima, ali će imati veoma malo masnoće.

Pašteta od plavog patlidžana sa prepečenim hlebom

Potrebno je:
- 2 srednja patlidžana
- 4 čena belog luka
- 100 g putera
- so, biber,
- peršun list
- prepečeni hleb

Priprema:
Plavi patlidžan operite, dobro obrišite i viljuškom probušite na više mesta ravnomerno. Prepecite ga na plotni sa svih strana. Svaki odvojeno zavite u pvc foliju i ostavite da se potpari i ohladi. Oljuštite i ostavite da se malo procedi. Beli luk sitno iseckajte sa peršunovim lišćem. Puter otopite u tiganju samo da se opusti. Ispasirajte pečeni plavi patlidžan i sve dobro sjedinite i izmešajte. Ostavite namaz da se ohladi. Stari hleb isecite na kriške i prepecite u rerni da porumeni. Posužite prepečeni hleb uz paštetu od plavog patlidžana.

Salata od mlade cvekle sa mladim lukom

Potrebno je:
- 6 cvekli
- veza mladog luka
- maslinovo ulje
- so, biber, aćeto balsamico
Priprema:
Cveklu operite, odsecite krajeve i isecite na 4 dela. Stavite u sud i prelijte sa malo vode. U toku kuvanja, ako je potrebno, dodajte vodu. Nije potrebno mnogo tečnosti, a koristićete je za prelivanje salate. Sa kuvane cvekle skinite koru, vratite u vodu i kuvajte još malo dok tečnost ispari. Stavite u činiju kuvanu cveklu i tečnost da se prohladi. Mladi luk isecite na tanke kolutiće. Lagano sjedinite luk i cveklu. Posolite, pobiberite, dodajte jednu supenu kašiku aćeta i maslinovo ulje.

Korpice punjene borovnicama

Potrebno je:
- 4 kore za pitu
- 200 g borovnica
- 2 dl slatke pavlake
- malo otopljenog putera

Priprema:
Koru poprskajte sa malo otopljenog putera i kisele vode. Odozgo stavite drugu i treću i ponovite postupak. Posle četvrte, makazama isecite koru na četvrtine. Činije okrenite naopako, namažite puterom i na svaku stavite kore. Pleh sa činijama stavite u rernu na 180 stepeni i ispecite da dobiju zlatnu boju. Korpice skinite i ostavite da se ohlade. U šlag dodajte 100 g izgnječenih borovnica. Rasporedite smesu po korpicama i ukrasite borovnicama.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP