Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

Meksička (kao naša) trpeza

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 12.10.2014 - 08:43:00h | Komentara: 0

Želite da ne ponavljate stalno ista jela od namirnica koje vaši ukućani vole? Meksička hrana ima ukuse koji su veoma slični našoj kuhinji. Zdrava je, ima dosta povrća, mahunarki i kvalitetnog mesa. Ukusi su intenzivni, ali se jedu male količine. Svi sastojci se lako nabavljaju, možete kombinovati i menjati sastojke po želji, ekonomična je i može zameniti bilo koji obrok.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Predjelo: Pečene tortilje i salata sa avokadom
Potrebno je:
avokado
zelena salata
paradajz
paprika
crveni luk
sok od limuna
supena kašika
maslinovog ulja

so, biber
150 g feta sira
prepečena tortilja isečena na trouglove

Priprema:
Avokado isecite na kockice, a zelenu salatu na rezance. Papriku isecite na tanke štapiće, paradajz na kockice. Crveni luk isecite na polumesece, a feta sir na kockice. Sve lagano promešajte, posolite i pobiberite. Zakiselite sokom od limuna i sipajte maslinovo ulje. Tortilju ispecite i isecite na trouglove. Poslužite uz salatu.

Burito
Potrebno je:
8 kukuruznih tortilja (možete kupiti i gotove)
400 g mlevenog mesa
glavica crnog luka
sveža zelena paprika
sveža crvena paprika
2 paradajza
400 g obarenog crvenog pasulja
2 supene kašike ulja
mlevena slatka i ljuta paprika
so, biber i mleveni kim, čili paprika po ukusu

Priprema:
Na ulju izdinstajte sitno seckani luk na umerenoj temperaturi. Dodajte mleveno meso i dinstajte ga uz mešanje. Papriku isecite na kockice, kao i paradajz. Dinstajte sa ostalim sastojcima da ispari tečnost. Dodajte začine po ukusu. Na kraju sjedinite sa obarenim crvenim pasuljem. Tortilje ugrejte, punite ih filom i presavijte po želji. Ovaj recept možete menjati, dodati ostatke pečenja, pečeno meso, belo meso seckano na kockice, puniti ribom ili tunjevinom. Povrća možete staviti više ili dodati neko drugo. Možete praviti i vegetarijanski burito.
Čorba od kukuruza
Potrebno je:
l pilećeg bujona
supena kašika kukuruznog griza
glavica crnog luka
šargarepa
2 stabljike celera
supena kašika ulja
100 g kukuruza u zrnu
Priprema:
Na ulju izdinstajte luk seckan na kockice, pa dodajte šargarepu i stabljiku celera. Dodajte kukuruzni griz, prodinstajte, nalijte pilećim bujonom i na srednjoj temperaturi prokuvajte petnaestak minuta. Na kraju dodajte kuvani kukuruz, zakiselite sokom od limuna i ukrasite listovima peršuna.

Salsa salata
Potrebno je:
3 paradajza
2 zelene paprike
crvena paprika
crni luk
krastavac
2 dl soka od paradajza
2 supene kašike maslinovog ulja
so, biber, ljuta papričica po želji

Priprema:
Povrće isecite na kockice. Posolite, pobiberite i prelijte sokom od paradajza i maslinovim uljem. Po želji dodajte ljutu papričicu. Služi se uz buritto kao umak.

Pečena budeva sa cimetom
Potrebno je:
1 kg mesa bundeve
l vanilin šećer i cimet po ukusu

Priprema:
Bundevu isecite očistite od kože i semena. Isecite na komade. U pleh stavite papir za pečenje i složite komade bundeve. U zagrejanoj rerni na 220 stepeni pecite bundevu dok ne omekša. Dužina pečenja zavisi od vrste bundeve i veličine komada. Manje bundeve koje se zovu mandolina ili ludaja slađe su i imaju manje vlakana. Dobićete ukusne komade bundeve koji su kao pire. Kada je pečena, pospite vanilin šećerom i cimetom po ukusu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP