Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Miris domaće kuhinje

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 27.04.2014 - 07:45:00h | Komentara: 0

Mirisi ukusne domaće kuhinje su neodoljivi... Neka jela, poput gulaša i paprikaša, izbegavamo jer ne znamo kako da ih pripremimo bez teške zaprške i mnogo ulja. Promenite način kuvanja, a ukusi će biti isti ili još bolji. Kada jednom shvatite kako ih je jednostavno spremiti, a pritom imaju malo kalorija, možda ćete češće uživati u ukusima koje volite.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Pita od praziluka i krompira
Potrebno je:
zamrznuto testo za pitu
4 praziluka (beli deo)
300 g krompira
1 dl pavlake
supena kašika putera ili ulja
so, biber, suvi začin
Kalorijska vrednost po porciji 301 kcal

Priprema:
Beli deo praziluka prepolovite i isecite na kolutiće. Prodinstajte sa malo putera ili ulja na umerenoj temperaturi. Na kraju dodajte pavlaku i sve porkuvajte. Krompir oljuštite i isecite na sitnije kockice. Obarite u malo posoljene vode. Procedite i malo prodinstajte na puteru. Sjedinite i dodajte soli i bibera po ukusu. Zamrzunto testo ostavite da se opusti i blago razvucite. Nafilujte, umotajte, malo viljuškom izbušite da izlazi vazduh i pecite na pek papiru u ugrejanoj rerni na 180 stepeni C. Kada korica porumeni, izvadite i ostavite da se prohladi, pa tek onda isecite. Možete napraviti preliv od pavlake i rena, vlašca ili mirođije i preliti svako parče prilikom serviranja.

Pileći paprikaš

Potrebno je:
8 karabataka sa koskom
3 glavice crnog luka
zelena paprika
crvna paprika
supena kašika pirea od paradajza
2 dl soka od paradajza
2 supene kašike ulja
lovorov list
malo mlevenog kima (na vrh kafene kašičice)
supena kašika aleve paprike
so, biber
Kalorijska vrednost po porciji 334 kcal

Priprema:
Karabatake očistite od kožice, posolite, pobiberite i namažite alevom paprikom. Dobro utrljajte. Ugrjete ulje i ravnomerno ih prepecite. Izvadite u drugu posudu. U ulje sipajte sitno iseckan crni i beli luk i prodinstajte tako da se karamelizuje. Dodajte papriku seckanu na manje kockice. Dinstajte bez vode, da omekša. Sipajte pire od paradazja i alevu papriku, pa sve promešajte. Dodajte suvi začin i mleveni biber, promešajte i vratite meso, ravnomerno raspoređeno po po posudi. Sipajte sok od paradajza, lagano promešajte i, ako je potrebno, dodajte malo tople vode, tek toliko da se masa prekrije. Poklopite i kuvajte na najnižoj temperaturi sat do sat i po, bez otvaranja i mešanja. Meso i povrće će otpustiti sok. Probajte, dodajte začine po ukusu. Uz paprikaš možete dodati bareni krompir, pire krompir, testeninu po želji.


Salata od mladog kupusa sa balsamikom u paradajzu
Potrebno je:
4 veća paradajza
glavica mladog kupusa
supena kašika maslinovog ulja
supena kašika aćeta balsamiko
1 dl tople vode

Kalorijska vrednost po poriciji 8137 kcal


Priprema:
Kupus narendajte na krupnije rende. Posolite, pobiberite dodajte ulje i aćeto, pa promešajte. Prelijte mlakom vodom i promešajte da se ukusi sjedine. Paradajz izdubite, posolite i okrenite. Svaki napunite kupusom i ukrasite listovima peršuna.


Supa od šargarepe

Potrebno je:
300 g šargarepe
150 g krompira
crni luk
čen belog luka
25 g putera
1 kk pirea od paradajza
7 dl pilećeg bujona (može i kocka)
1,5 dl pavlake
so, beli biber po ukusu, suvi začin, pola vezice peršuna
Kalorijska vrednost po porciji 291 kcal

Priprema:
Šargarepu isecite na kolutove, krompir na kockice, a crni i beli luk sitno iseckajte. Na puteru izdinstajte prvo crni i beli luk na umerenoj temperaturi, pa dodajte šargarepu i krompir. Prodinstajte i kada omekša dodajte pire od paradajza, začine i nalijte pilećim bujonom. Kuvajte na umerenoj temperaturi. Kada povrće omekša, ispasirajte štapnim mikserom, dodajte pavlaku i još malo prokuvajte. Probajte, po potrebi dodajte začine i ukrasite peršunom.


Francuska pita od jabuka
Potrebno je:
300 g brašna
240 g putera
10 g soli
Fil:
9 jabuka
100 g putera
100 g šećera
vanilin šećer

Priprema:
Puter isecite na kockice i ostavite da omekša. Dodajte so i izmešajte viljuškom. Dodajte brašno i mešajte. Sipajte par kašika vode da dobijete mekanu i dobro sjedinjenu smesu. Ostavite u frižideru oko sat vremena. Jabuke oljuštite i isecite na šnite. U sudu u kome ćete peći kolač stavite puter, otopite šećer da se karamelizuje i složite jabuke. Odgore stavite testo do ivica, probušite viljuškom i pospite prah i vanilin šećerom. Pecite u ugrejanoj rerni na 220 stepeni C oko 15 do 20 minuta. Stavite tanjir za serviranje odgore i okrenite zajedno. Lagano skinite kalup za tortu. Možete poslužiti uz šlag.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP