Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Miris i ukus detinjstva!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 20.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Domaći ručkovi koji su se nekada pravili bude lepa sećanja. Mirisi koji nas vraćaju u detinjstvo i čarobni ukusi koje su pripremale naše mame i bake nikada se ne zaboravljaju. Sada se sve radi brže jer je manje vremena za pripremu hrane. Napravite tradicionalna jela na brži i jednostavniji način, ukusi će ostati isti, jela će imati manje masnoće, a doprinećete očuvanju tradicije. Neka i vaši potomci pamte stara i ukusna jela i poslastice.

Nedeljni ručak

Nedeljni ručak | Foto: Shutterstock

Pileća supa sa knedlama

Potrebno je:
- pileća leđa
- šija
- 2 krilca
- 2 bataka
- kost od grudi i karabataka
(daje bolju aromu supi, a i supa sadrži više minerala)
- zelen za supu
- manji koren celera
- crni luk
- 2 krompira
- 1 do 2 kašike suvog začina
- so i biber po ukusu
Za knedle:
- jaje
- 5 do 6 supenih kašika griza
- kk ulja
- 2 supene kašike secakani list svežeg peršuna
- so

Priprema:
Komade piletine i kostiju operite, stavite u dublji sud i prelijte vodom. Kuvajte na jačoj temperaturi 30 minuta. Očišćenu zelen i luk stavite u supu i kuvajte još oko pola sata. Krompir isecite na polovine i obarite u posoljenoj vodi. Gotovu supu procedite, obareno meso, povrće i krompir stavite u manji sud i prelijte sa malo supe. Umutite jaje viljuškom, dodajte ulje, malo posolite i dodajte jednu po jednu kašiku griza stalno mešajući. Ostavite da malo odstoji da griz nabubri. Na kraju ako je potrebno lako ćete dodati još malo griza. Supa treba se greje na srednjoj temperaturi. Kašičicu umočite u supu i vadite knedle, polako puštajući u supu. Tokom kuvanja će narasti a kada isplivaju na površinu kuvajte ih 4 do 5 minuta. Na kraju u supu dodajte peršun list. Biber servirajte uz supu da svako doda sveže mleveni biber po ukusu.

Pita sa zeljem

Potrebno je:
- 500 g kora
- 1,5 dl ulja ili 150 g putera
- 300 g sira
- 6 veza zelja
- veza mladog crnog luka
- 2 dl kiselog mleka
- 3 jaja
- so, biber
- Kalorijska vrednost po porciji 266 kcal

Priprema:
Mladi crni luk isecite na krupnije kružiće. Ugrjete malo ulja, i na umerenoj temperaturi prodinstajte luk. Zelje operite, odstranite dršku, krupno isecite i prodinstajte zajedno sa lukom dok se ne smanji na trećinu, vodeći računa da ostane lepe zelene boje. Ostavite da se ohladi. U prohladjeno zelje, dodajte jaja i izmrvljeni sir. Izmešajte i dodajte kiselo mleko. Sada probajte ukus jer sir je slan i samo po ukusu ako je potrebno posolite i pobiberite.
Tri kore poprskajte uljem i sa malo kisele vode, a na četvrtu koru stavite fil, rasporedite ga po celoj kori i blago umotajte. Ponovite postupak dok ne potrošite sav materijal. Stavite u pleh peki papir i složite pite. Umutite 2 kašike kiselog mleka i jedno jaje, malo posolite i premažite odgore pite. Na kraju samo malo kašikom poprskajte uljem. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Pečenu pitu prohladite pre sečenja. Secite samo koliko je potrebno da se pita ne suši.

Pohovana piletina sa pire krompirom

Potrebno je:
- belo meso isečeno na šnicle
- karabataci iz kojih je izvadjena koska
- 2 jaja
- 1 dl ulja
- 150 g putera
- prezle
- brašno
- so i biber po ukusu
Za pire krompir:
- 1 kg belog brašnjavog krompira
- 100 g putera
- 3 dl ugrejanog mleka
- so po ukusu
- Kalorijska vrednost po porciji 719 kcal

Priprema:
Belo meso isecite na šnicle i karabatake raširite. Stavite pvc foliju na dasku, preklopite preko svakog komada mesa. Tučkom, ravnom stranom blago izlupajte. Posolite i pobiberite. Jaja umutite viljuškom, na alu foliju stavite sa jedne strane brašno, sa druge prezle. U tiganju zagrejte ulje i puter. Komade mesa prvo stavite u brašno, pa u jaja, pa u prezle. Pržite da korica postane zlatno žuta. Na ubrus stavite ispečeno meso da upije višak masnoće. Meso je pečeno kada viljuškom možete lagano da prođete kroz meso i ne pruža otpor.
Za pire oljuštite krompir, isecite na 4 dela i stavite u sud da se kuva. Kad je kuvan, ocedite ga, ispasirajte štapnim mikserom, dodajte puter i polako sipajte ugrejano mleko da dobijete finu gustinu i teksturu. Probajte i posolite po ukusu.

Bareno meso i povrće - rinflajš sa sosom od mirođije

Potrebno je:
- obareno meso iz supe
- bareno povrće iz supe
- obareni krompir
- Za sos od mirođije:
- 50 g putera
- supena kašika ulja
- 2 supene kašike brašna
- 3 do 4 dl mleka,
- malo sirćeta po ukusu
- veza seckane sveže mirođije

- so, biber
- Kalorijska vrednost po porciji 348 kcal

Priprema:
U sud stavite ulje i puter, ugrejte na sredjnoj temperaturi, kada se pojave mehurići stavite brašno i propržite. Kada se pojave mehurići sipajte polako mleko i stalno mešajte da se zgusne. Na kraju dodajte mirodjiju, sirće, so i biber po ukusu. Poslužite uz rinflajš.

Knedle sa kajsijama

Potrebno je:
- 700 g obarenog ispasiranog krompira
- šolja brašna
- jaje
- 50 g putera
- kašika ulja
- 12 kajsija (ili više zavisi koliko su velike)
- prah šećer i vanilin šećer
- prezle
- Kalorijska vrednost po porciji 303 kcal

Priprema:
Obaren i ispasiran krompir stavite u činiju i ostavite da se prohladi. Dodajte jaje, 25 g putera, malo brašna i mešajte. Treba da dobijete glatku i elastičnu smesu. Kajsije otvorite i izvadite koštice. U dubljem sudu ugrejte vodu do ključanja. Odvojte lopticu smese, raširite i stavite kajsiju, umotajte krajeve, rukama izravnajte loptu da se ivice zatvore. Kuvajte dok ne izađu na površinu. U drugi sud stavite ulje i puter. Propržite prezle, a potom u njih uvaljajte obarene knedle. Pospite knedle prah šećerom i vanilin šećerom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP