Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Neka bude ukusno u malim količinama!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 19.05.2013 - 08:45:00h | Komentara: 0

Volite dobra i ukusna jela, ali se bojite dugotrajne pripreme i kalorija? To nije razlog da odustanete od kuvanja! Pripremite malo izmenjena ukusna tradicionalna jela i modifikujte recepte kako biste ih oslobodili viška kalorija. Ako su jela i poslastice sa više kalorija, onda je pravilo da jedete manje. Kontrola količine unete hrane je najbolja dijeta. Naučite pametno da jedete - naučite da kažete „ne” velikim količinama.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Mađarska gulaš čorba
Potrebno je:
250 g junećeg mesa od plećke
250 g crnog luka
paprika
2 krompira
2 dl soka od paradajza
dl ulja
litar supe od kocke
so, biber, aleva paprika, malo kima
Kalorijska vrednost po tanjiru 216 kcal


Priprema:
Meso isecite na kockice, crni luk na komadiće. U sud stavite ulje i kada se malo ugreje dodajte luk i kada postane staklast, komadiće mesa. Dodajte seckanu crvenu svežu papriku iseckanu na kockice. Dinstajte dok ne omekša, pa nalijte supom. Dodajte sok od paradajza i alevu papriku. Promešajte i dodajte krompir isecen na kockice. Krompir će malo zgusnuti čorbu, proverite ukus i dodajte začine po potrebi.

Proja sa zeljem i kiselim mlekom
Potrebno je:
4 jaja
4 supene kašike kukuruznog griza
2 supene kašike brašna
2 dl jogurta
kafena kašika praška za pecivo
supena kašika ulja
kafena kašika soli
veza zelja
Kalorijska vrednost po komadu 188 kcal

Priprema:
Jaja umutite viljuškom, dodajte jogurt i ulje i malo posolite. Izmešajte kukuruzni griz, brašno i prašak za pecivo. Dodajte u jaja kašiku po kašiku i mešajte. Opranom želju isecite stabljiku, pa ga isecite na rezance. Malo posolite, ostavite da odstoji, isperite i prosušite. Dodajte u smesu. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje i pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni. Posle 10 minuta, smanjite temperaturu i pecite dok ne dobije lepu boju. Ostavite da se malo prohladi i secite na kocke. Posužite uz kiselo mleko.
Anini keksići
Potrebno je:
Za prvi sloj:
200 g putera
200 g šećera
300 g brašna
Za drugi sloj:
200 g badema
200 g šećera
belance
Za treći sloj:
200 g crne čokolade
kašika putera
Kalorijska vrednost po komadu 182 kcal

Priprema:
Puter treba da bude sobne temperature. Dodajte najbolje prah šećer i dobro umutite puter i šećer. Dodajte prosejano brašno i sve dobro izmešajte. Napravite oblik debljine oko 3 centimetra i stavite u frižider. Treba da stoji oko 2 sata. Razvucite koru debljine oko pola centimetra i modlom vadite keksiće. Oblici mogu biti okrugli, četvrtassti, štaglice, šapice, po želji. Pecite u plehu obloženim papirom za pečenje na 180 stepeni dok ne dobiju zlatnožutu boju. Ostavite da se ohlade. Bademe sameljite, izmešajte sa šećerom, dodajte jedno umućeno belance i izmešajte dobro. Ovo je osnova za marcipan masu. Na keksiće stavite marcipan masu. Čokoladu otopite na pari, dodajte puter i malo prohladite da bude tečna, ali da je već počela da se steže. Prelijte keksiće. Ako ih čuvate u metalnoj zatvorenoj kutiji, mogu duže da stoje. Najbolje je da ih napravite dan do dva ranije.
Faširani rolat sa šargarepom
Potrebno je:
500 g mlevenog mešanog mesa
kriška hleba natopljena u mleku
glavica crnog luka
2 čena belog luka, jaje
so, biber i suvi začin po
potrebi i ulje, sveži listovi
seckanog peršuna
500 g mlade šargarepe
senf
Kalorijska vrednost po porciji 513 kcal
Priprema:
Krišku hleba iseckajte na kockice i malo poprskajte mlekom. Mleveno meso stavite u sud, dodajte hleb, sitno seckani crni luk i čen belog luka. Dodajte u smesu suvi začin, biber, jaje, senf, sveže seckani peršun i dobro izmešajte. Ostavite da malo odstoji u frižideru, pa opet smesu mešajte, mesite kao hleb. U sud stavite papir za pečenje, pa oblikujte rolat od mesa. Stavite u rernu, najbolje zagrejanu na 170 stepeni, i pecite oko sat. Šargarepu skuvajte u malo vode, vodite računa da se ne raskuva. Izvadite, isecite na kolutiće, posolite, pobiberite, dodajte malo ulja i senfa, seckani beli luk i pospite seckanim listićima peršuna.

Vrtlarska salata
Potrebno je:
2 paradajza
krastavac
paprika
2 struka crnog luka
sremuš, maslačak,
so, biber, jabukovo sirće i ulje
Kalorijska vrednost 98 kcal

Priprema:
Paradajz, papriku i krastavac isecite na kockice, crni luk na kolutiće. Sremuš i maslačak rukama usitnite i sve pomešajte. Posolite, pobiberite, dodajte dobro jabukovo sirće i ulje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP