Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Nije skupo, a prste da poližeš!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 09.06.2013 - 07:55:00h | Komentara: 0

Mudri i racionalni ljudi znaju maksimalno da iskoriste namirnice za pripremu obroka, a od ostataka da naprave neke nove obroke. Navika da se sva hrana pravilno I racionalno iskoristi treba da bude kulturni obrazac. Nekada je i nužda ali svakako mudra navika. Razmislite pre pripreme obroka kako da skratite vreme pripreme i napravite kompletan ručak od jednostavnih namirnica.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Mesna pašteta sa tostom

- 200 g mlevenog junećeg ili pilećeg mesa (moguće je koristiti i ostatke od pečenog mesa ili šnicli)
1 supena kašika ulja
125 g putera
1 manja glavica crnog luka
1 čen belog luka
suvi začin, so, biber, kim
Kalorijska vrednost po parčetu: 166 kcal

Priprema: Ostalo vam je malo juneih šnicli ili mlevenog mesa ili piletine. Ako je meso sveže, morate ga izdinstati. Ugrejte tiganj i sipajte ulje. Dinstajte sitno seckani crni i beli luk. Dodajte meso. Ako je u komadu isecite ga na kockice ili žilijen. Prodinstajte, dodajte začine. Skinite sa šporeta, dodajte puter isečen na kockice i štapnim mikserom napravite ujednačenu smesu. Začine možete dodavati po ukusu. Paštetu ohladite i poslužite uz prepečeni hleb. Paštetu mozete obogatiti i povrćem po želji, zaljutiti paprikom, dodati razno začinsko bilje po ukusu.

Lagana čokoladna torta

4 jaja, 4 kašike šećera, 4 kašike brašna
1 supena kašika kakaa, 3 g praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
1 pomorandža
Za fil
Pola litre slatke pavlake
2 kašike šećera
4 dl milerama
1 supena kašika kakaa
kalorijska vrednost po parčetu: 234 kcal
Odvojite žumnca od belanaca i belanca čvrsto umutite mikserom. Dodajte jednu po jednu kašiku šećera i mutite da dobijete čvrst sneg od belanaca. Dodajte žumanca i kašiku po kašiku brašna. Sve zajedno pomešajte, dodajte vanilin šećer, prašak za pecivo i kašiku kakaa. U kalup stavite peki papir, sipajte smesu i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Ohlađeni patišpanj presecite na 2 ili 3 dela. Svaku koru poprskajte sokom od pomorandže. Slatku pavlaku umutite, dodajte mileram blago mešajuci deo po deo. Na kraju dodajte kakao i blago izmešajte. Fil ohladite i nafilute tortu. Odozgo pospite kakao prahom koji ste sipali u cediljku.

Goveđa supa sa domaćom taranom
600 g junetine od šola
1 zelen
jedan manji koren celer
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
5 zrna crnog bibera
so, biber, suvi začin, listovi peršuna za taranu je potrebno:
1 jaje
125 g brašna
Kalorijska vrednost po tanjiru: 172 kcal

Rebra operate i stavite da se kuvaju u 1,5 l hladne vode. Kada provri supa skinuti penu, smanjite temperaturu I kuvajte oko sat vremena. Crni luk preseci na pola ispeci na plotni I dodati supi. Zelen ocistiti iseci na jednake komade dodati supi I kuvati oko pola sata. Supu posoliti, pobiberiti dodati suvog zacina po ukusu. Kuvano meso izvaditi u komadu I ostaviti da se prohladi. U brasno stavite celo jaje I dobro izmesajte I izraditi masu. Stavite u foliju I ohladite u frizideru. Ocedjenu supu vratite na sporet I kada se ugreje. Testo izrendajte na rendetu I zakuvajte supu. Prokuvajte da omeksa. Na kraju dodajte list od svezeg persuna.

Goveđe šnicle u sosu od paradajza

Barena junetina
2 supene kašike ulja
1 supena kašika brašna
1 kk aleve paprika
0,5 litara soka od paradajza
so, biber i suvi začin
1 kg obarenog krompira
Kalorijska vrednost po porciji: 422 kcal
Ugrejte sud I ugrejte ulje. Dodajte brašno, malo propržite, dodajte alevu papriku, malo ugrejte i nalijte sokom od paradajza. Sos mešajte i gustinu doterate nalivajući skuvanom supom. Junetinu isecite na šnicle, prelijte sosom od paradajza i servirajte uz kuvani krompir.
Salata od spanaća, jabuka i kikirikija
600 g očišćenog mladog spanaća
1 zelena jabuka
50 g kikirikija
so, biber, limun i maslinovo ulje
Kalorijska vrednost po porciji: 118 kcal

Spanać operite i prosušite. Narendajte jabuku preko spanaća. Kikiriki ugrejte u tiganju. Stavite ga u čistu krpu i tučkom za meso izlupajte. Stavite preko salate, posolite, pobiberite, dodajte limun i maslinovo ulje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP