Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Novi ukus tradicije

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 19.01.2014 - 08:02:00h | Komentara: 1

Nekada se na današnji dan, na Bogojavljenje, iznosila glava od božićne pečenice, obavezno su se pripremale sarma, pihtije i sitni kolači. Običaje treba čuvati od zaborava, a posebno jelovnik. Danas je nužno da sve to malo modifikujemo, izbacimo suvišnu masnoću, da se jela pripremaju brže, a da ipak zadržimo duh tradicije...

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Pihtije (sa manje masnoće)
Potrebno je:
1 kg junećeg ribića
zelen za supu
celer
glavica crnog luka
4 čena belog luka
6 zrna bibera
so, biber, aleva paprika i kesica želatina

Priprema:
Ribić stavite u hladnu vodu i kada voda provri smanjite temperaturu da omekša. Openite povremeno dok ga kuvate. Zelen i povrće očisstite i kuvajte sa supom dok se meso dobro ne skuva. Kada se meso dobro skuva, supu procedite i meso iseckajte. U deo supe od koje ćete pripremiti pihtije, dodajte so, biber i narendajte beli luk po ukusu. U supu se ne stavlja suvi začin da ne promeni boju. Zgusnite želatinom. U činiju stavite malo supe sa želatinom i kada se malo stegne sstavite deo mesa, rasporedite i nalijte ostatak supe sa želatinom. Možete ukrasiti i kuvanim jajima ako želite. Kada se pihtije stegnu po želji pospite alevom paprikom. Recept za klasičnu pripremu pihtija ima svinjke nogice, rep i uši ali samo zbog želatina što je u ovom receptu izbačeno i tako smanjena nepotrebna masnoća.

Ribić na kajmaku

Potrbno je:
Kuvani ribić i povrće za supu
400 g kajmaka
ren po želji


Priprema:
Kajmak malo rastopite, sstavite na tanjir u komećete servirati jelo, složite komade ribića i barenog povrća. Poslužite uz ren.

Sarma sa manje masnoće

Potrebno je:
20 listova kiselog kupusa
600 g junećeg nemasnog mesa
100 g pirinča
1 glavica crnog luka
1 supena kašika ulja od zrna grožđa
50 g pančete
150 g govređeg pršuta
so, biber, aleva paprika i lovorov list


Priprema:
Ugejte ulje i izdinstajte sitno seckani crni luk da postane staklast. Dodajte pirinač i dinstajte da pobeli. Sada dodajte meso i sve zajedno dobro prodinstajte. Po ukusu dodajte so, biber i malo aleve paprike. Kada je smesa gotova, sitno isekajte pančetu i dodajte filu. Litove kupusa ako su kiseliji operite u vodi i zavijajte sarme. U sud stavite malo vode i aleve paprike, malo prokuvajte i složite sarme. Izmedju sarmi rasporedite govedju pršutu. Ako je potrebno dodajte još malo tečnossti. Sarmu kuvajte na umerenoj temperaturi najmanje 3 sata. Ovako pripremljena sarma je ukusna, ima izvanredan ukus dimljenog mesa a malo masnoće. Mogu je jesti svi, deca i oni koji imaju zdravstvenih problema.

Pečenje
Potrebno je:
praseći but, so


Priprema:
Oštirim nožem kožu zasecite na kvadrate 2 x 2 cm da dođete do mesa. Dobro posolite sa jedne i druge strane. U pleh stavite rešetku ( poslužiće rešetka iz šporeta) i odozgo praseći but. Hladno meso stavite u hladnu rernu i uključite. Polako će se zagrevati i višak masnoće će se topiti i istopiti. Pecite na 200 stepeni, a kada je skoro pečeno, pojačajte na 250 da kožica postane hrskava i rumena. Ostavite da se malo prohladi i secite na komade. Ovako pripremljeno praseće pečenje je ukusno i sočno, a masnoća se iscedila kroz rešetku i ostala u plehu.

Salate
Salata od bele rendane rotkve
Salata od mešane turšije
Cvekla salata


Uz pečenje obavezno poslužite različite salate jer su neophodne za varenje, pune vitamina i minerala.

Juneća supa
Potrebno je:
Kuvani ribić i povrće od kojih ste već pripremi pihtije suvi začin po ukusu
testenina za supu
Svež list peršuna


Priprema:
Deo supe koju ste kuvali za pihtije ugrejte, dodajte suvi začin i zakuvajte rezance. Na kraju pred služenje iseckajte listove svežeg peršuna.

Organski dragulji
Autorski recept koji poklanjam čitaocima za Bogojavljenje
Potrebno je:
250 g mlevenih oraha
100 g seckanih oraha
50 g seckanih pečenih lešnika
50 g seckanih badema
50 g seckanog pečenog neslanog kikirikija
50 g suvog grožđa
50 g seckanih suvih smokava
50 g seckanih suvih šljiva
50 g seckanih suvih kajsija
2 belanceta
2 supene kašike džema od kajsija
100 g crne čokolade
vanilin šećer, cimet i rendani muskatni oraščić po ukusu


Priprema:
Sameljite orahe, ulupajte čvrsto belanca i zajedno sa džemom od kajsija sjedinite u smesu. Dodajte suvo voće. Sjedinite rukom, dodajte slatke začine po ukusu. Treba da dobijete smesu koja je malo čvršća od slavskog žita. Ako je potrebno, dodajte još malo džema od kajsija. koji daje kiselost i slatkoću. Napravite oblik po želji. U sredinu stavite badem, orah ili lešnik. Kolačiće na papiru za pečenje sušite u rerni na 150 stepeni oko 20 minuta. Kada su gotovi, možete ih ukrasiti topljenom čokoladom. Dobro prosušeni i ohlađeni mogu se čuvati u metalnim kutijama više meseci.

Poslednji komentari
  • Smithk822 Vreme: 03.07.2014 12:24h

    Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog? My blog is in the very same niche as yours and my users would truly benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this alright with you. Thank you! kdcecfaegcbakceb

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP