Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Pile i čarolija ukusa!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 18.05.2014 - 08:02:00h | Komentara: 1

Pečeno pile i nedeljni ručak se izvanredno slažu. Piletinu možete pripremiti na različite načine i svaki ručak može biti nova kreacija. Ovo je samo jedan od predloga, možete po želji dodavati sir, parmezan, mleveno meso ili nešto po vašem izboru. Začini stvaraju čaroliju različitih ukusa. Poslužite sveže povrće kao salatu i sezonsko voće kao desert i imaćete izuzetno kvalitetan i nutritivno vredan obrok.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Pileća supa sa rezancima

Potrebno je:
14 bataka
veza zeleni za supu
100 g korena celera
crni luk
100 g testenine za supu
pola veze svežeg peršuna
so, biber i suvi začin po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 227 kcal

Priprema:
Stavite batake u lonac, nalijte 1,5 l hladne vode i kada proključa skinite penu, smanjite temperaturu i na srednjoj temperaturi kuvajte oko 45 minuta. Povrće očistite, luk prepolovite i prepecite na ringli i stavite u supu. Dodajte so, biber i suvi začin. Kuvajte na umerenoj temperaturi oko pola sata. Zakuvajte rezance za supu!

Mladi krompirići sa kajmakom
Potrebno je:
1 kg mladih krompirića
supena kašika ulja
250 g kajmaka
veza vlašca
Kalorijska vrednost po porciji 312 kcal

Izaberite mlade krompiriće srednje veličine, dobro ih očistite, operite i osušite. Zasecite na više delova do dve trećine. Pospite uljem, posolite i pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Izvadite iz rerne kada su zlatnožuti i otvoreni. Zasečeni delovi se otvore i kašikom na svaki stavite kajmak. Zapecite još oko 15 minuta. Kada su gotovi, pospite sitno seckanim vlašcem.


Punjeno pile

Potrebno je:
pile
250 g hleba
malo mleka
jaje

2 čena belog luka
supena kašika suvog začina
50 g pančete
pola veze listova svežeg peršuna
so, biber


Hleb isecite na kockice. Poprskajte s malo mleka. Pančetu isecite na kockice, beli luk narendajte i sve dodajte u hleb. Jaje umutite viljuškom, dodajte u smesu, a listove svežeg peršuna iseckajte sitno i sve zajedno dobro izmešajte. Ako je potrebno, dodajte malo prezli da masa bude suvlja. Smesom napunite unutrašnjost pileta, ukrstite batake i pričvrstite. Pile namažite s malo ulja, posolite ili premažite suvim začinom i stavite u posudu za pečenje i u hladnu rernu. Uključite na 200 stepeni i kada se ugreje, smanjite na 180 stepeni i pecite dok korica ne postane lepe zlatne boje. Pečeno pile treba da se malo prohladi i iseče. Služite komade piletine i servirajte sa punjenjem.

Tarator salata

Potrebno je:
600 g svežeg krastavca
200 g grčkog jogurta
2 čena belog luka
pola veze sveže mirođije
so, biber
Kalorijska vrednost po porciji 101 kcal


Krastavac isecite na tanke kolutiće. Posolite i pobiberite. Beli luk sitno iseckajte, dodajte grčki jogurt, lagano pomešajte i pospite sitno seckanim listićima sveže mirođije. Salata je ukusnija ako odstoji u frižideru najmanje pola sata.

Koh od griza
4 jaja
4 kašike šećera
2 vanilin šećera
kašika brašna
3 kašike griza
1 litar mleka
kašičica praška za pecivo
Kalorijska vrednost po porciji 307 kcal


Odvojite belanca i žumanca. Belanca umutite mikserom i dodajte jednu po jednu kašiku šećera. Dodajte žumanca lagano mešajući. Dodajte jednu po jednu kašiku griza i na kraju kašiku brašna. Na kraju dodajte prašak za pecivo. Kalup za pečenje namažite sa malo putera, pospite brašnom, a na dno stavite papir za pečenje. Sipajte smesu i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Pecite dok ne dobije zlatnožutu boju. Proverite čačkalicom da li se testo dobro ispeklo. Izvadite iz rerne, pospite vanilin šećerom i lagano prelivajte hladnim mlekom da kolač upije mleko. Ostavite da se ohladi. Možete poslužiti uz čokoladni preliv ili preliv od voća, žele, džem ili sveže voće.

Poslednji komentari
  • Maja M. Vreme: 31.05.2014 17:54h

    Za supu 14 bataka, za punjenje jedno pile... Za srpske plate - skupo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP