Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Pile sa pečenim voćem

Autor: Branka Mitrović, nutricionista | 03.08.2014 - 07:45:00h | Komentara: 0

Mudre domaćice ništa ne bacaju i uvek spreme ukusan obrok. Italijanska kuhinja je to dovela do perfekcije, brendirali su poznata jela od ostataka hrane i ceo svet im se divi. Naše bake su veoma dobro znale da to primene, ali smo to nekako zaboravili. Pripremite iste namirnice na nov i uzbudljiv način, promenite ukuse, dodajte lični pečat i iznenadite svoje ukućane...

Ručak

Ručak | Foto: Profimedia

Kockice dvopeka sa začinima

Potrebno je:
ceo stari hleb
1 dl maslinovog ulja
3 čena belog luka
supena kašika origana
kesica parmezana ili 100 g kačkavalja
so po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 177 kcal

Priprema:
Stari hleb isecite na komade i svaki komad rukom iskidajte na 4 ili više delova. U pleh stavite papir za pečenje i rasporedite komade hleba. Pospite maslinovim uljem, narendanim belim lukom, origanom i rukama promešajte. Pospite parmezan i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Začine možete menjati po ukusu, možete dodati oteopljeni puter ili dobru svinjsku mast, papriku, biber ili posuti sa malo pirea od paradajza. Ako pravite roštilj, može se grillovati, prelivati sokom od pečenog mesa, jesti hladno ili toplo, a višak, ako ostane, sameljite u multipraktiku i koristite kao ukusne prezle. U staklenoj poklopljenoj posudi odlične su grickalice ili domaći krutoni kao dodatak čorbama, jelima ili kao ukusan dvopek.

Salata od zelene boranije sa crvenim lukom
Potrebno je:
600 g zelene boranije
2 glavice crvenog luka
čen belog luka
sok od pola limuna
malo ulja, soli i bibera po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 135 kcal

Priprema:
Mladu zelenu boraniju očistite, isecite napola i kratkotrajno blanširajte da omekša. Odmah isperite pod mlazom hladne vode da se ohladi i prekinete proces termičke obrade. Ostavite da se procedi. Crveni luk isecite na polumesece, posolite, stavite u cediljku i prelijte toplom vodom iz ketlera. Samo ga poparite, a višak tečnosti će proći kroz cediljku. U činiju stavite boraniju i luk, dodajte pasirani beli luk, limun i ulje. Posolite i pobiberite po ukusu. Ova salata može biti i prilog, kao i samostalan obrok, posebno ako dodate sir ili jaje.

Čorba od celera sa krutonima

Potrebno je:
200 g korena celera
200 g krompira
25 g putera ili malo maslinovog ulja
so, biber i domaći krutoni
Kalorijska vrednost po porciji 212 kcal

Priprema:
Očistite krompir i celer. Isecite na jednake kocke. Nalijte toplom vodom, posolite i kuvajte na umerenoj temperaturi dok povrće ne omekša. Odlijte vodu i sačuvajte, štapnim mikserom ispasirajte povrće i dodajte vodu u kojoj se kuvala dok ne dobijete željenu gustinu. Stavite puter ili maslinovo ulje, probajte jer je voda u kojoj se kuvalo povrće slana i ako je potrebno još posolite i dodajte biber. Pred služenje stavite krutone, komadiće prepečenog hleba.

Piletina sa ljutenicom
Potrebno je:
pile isečeno na komade
4 pečene paprike
pečeni paradajz
pečena ljuta paprika
3 čena belog luka
2 dl ulja
Kalorijska vrednost po porciji 489 kcal

Priprema:
Pile isecite na komade, odvojte krilca, batak od karabataka, belo meso isecite na 4 komada tako da ostane grudna kost, leđa na 2 komada. Ugrejte ulje i dodajte u njega so i malo bibera. Ulje će imati lepši ukus. Pile ne solite. Komade stavite da se peku, ali prvo stranu sa kožicom, da postane rumena i hrskava. Pečena je ako se lako odvaja od suda. Ne radite to ranije jer ćete oštetiti kožicu. Okrenite i dobro prepecite. Paprike i paradajz ispecite na gril tiganju, roštilju, plotni ili u rerni. Prohlađene oljuštite i odstranite semenke. Beli luk ispasirajte i pomešajte sa malo ulja, dobićete smesu sličnu majonezu. Papriku iskidajte na tračice, paradajz oljuštite i dodajte samo mesnati deo u ljutenicu. Po želji dodajte i ljutu papriku, ako ne jedu deca, ali odrasli mogu dodati i naknadno. Dodajte beli luk i sve izmešajte. Komade pečene piletine stavite u plići sud koji možete da poklopite i preko svakog komada stavite kašiku ljutenice. Sok od pečenog mesa sipajte u sud, dodajte 1 dl vode, poklopite i dinstajte u rerni oko 20 minuta. Jelo se jede toplo i hladno.

Pečeno voće sa sladoledom od vanile
Potrebno je:
razno sezonsko voće, mogu i zreli ostaci: kajsije, breskve, šljive, kruške, borovnice, maline, oko 800 grama, kilogram ili više, po želji
2 supene kašike žutog šećera
vanilin šećer
1 dl konjaka, šerija ili ekstrakta ruma
sok od pola limuna
malo narendane kore limuna
cimeta ili malo suvog grožđa po želji i ukusu
sladodled od vanine
Kalorijska vrednost po porciji 285 kcal

Priprema:
U pleh stavite grubo iscepano voće kojem ste odstranili koštice. Pospite šećerom, vanilin šećerom i ostalim začinima za poslastice po želji i ukusu. Dodajte suvo grožđe ako volite, promešajte, poprskajte limunom i narendanom korom limuna. Još jednom promešajte i pecite u rerni oko 20 minuta na 200 stepeni. Jednom u toku pečenja promešajte. Voće treba da dobije koricu, ali da je meko unutra. Izvadite, prohladite i servirajte u ukrasnim čašama ili posudicama sa sladoledom od vanile.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP