NEDELJNI RUČAK
Poljupci od kestena!
Vešta domaćica od istih namirnica može da napravi različita ukusna i zdrava jela. Hrana je značajna stavka u budžetu i treba biti ekonomičan i znati iskoristiti čak i ostatke. Nekada je bolje umeti nego imati. Zabluda je da je zdrava ishrana skupa, bitno je da sveže namirnice pripremite tako da sačuvaju sve hranljive vrednosti - kuvajte ili na umerenoj temperaturi ili brzo i kratko.
Ručak | Foto: Shutterstock
Salata od suvih crvenih paprika i praziluka
Potrebno je:
8 suvih crvenih paprika
400 g seckanog praziluka
2 čena belog luka
so, biber, ulje i sirće
Kalorijska vrednost po porciji 143 kcal
Priprema:
Suve paprike operite i potopite u vrelu vodu. Kada omekšaju, zasecite i kašičicom skinite meso paprike. Iseckani praziluk posolite, pobiberite i stavite meso od paprika. Dodajte seckani beli luk, zakiselite po ukusu i stavite ulje. Salata može da stoji u frižideru nekoliko dana i odlična je i sa mrvljenim starim sirom.
Domaća pileća supa sa taranom
Potrebno je:
srednje pile
zelen za supu
crni luk
pola korena celera
sveži listovi peršuna i celera
so, biber, suvi začin
za testeninu:
jaje
125 g brašna
so
Kalorijska vrednost po tanjiru 221 kcal
Priprema:
Pile isecite na komade, operite i stavite u lonac. Nalijte hladnom vodom i kada provri smanjite temperaturu i kuvajte dok meso skoro ne omekša. Luk sa zadnjom žutom korom presecite napola i prepecite na plotni. To je moguće i ako imate staklenu ploču. Stavite da se kuva sa supom. Očišćenu zelen i celer stavite pred kraj i kuvajte dok ne omekša. Gotovu supu procedite i dodajte začine po ukusu. U brašno stavite jaje u sredinu, malo ga viljuškom umutite, posolite i zamesite čvrsto testo. Gotovo je kada se lako mesi i ne lepi. Ostavite u frižideru oko pola sata. Na najkrupnije rende narendajte testo i zakuvajte u supi. Na kraju dodajte seckane listove peršuna i celera.
Domaći burek
Potrebno je:
500 g kora
5 dl kisele vode
2 dl ulja ili 150 g domaće svinjske masti
so
Kalorijska vrednost po parčetu 379 kcal
Priprema:
Posuda može biti okrugla ili četvrtasta. Stavite pek-papir na dno. Namažite dno i stranice uljem ili otopljenom svinjskom masti. Svinjska mast se može povremeno koristiti u ishrani zdravih ljudi. Složite na dno koru malo zgužvanu. Na bočne strane stavite kore da deo bude na dnu, a jedan deo da ide preko stranica i pada sa strane. Složite još jednu koru na dno. Poprskajte je sa malo kisele vode i ulja. Kiselu vodu posolite jer ćete tako ravnomernije posoliti burek. Zgužvajte nekoliko kora i složite u sud. Poprskajte ih kiselom vodom i uljem. Preko stavite jednu koru i ponovite postupak sa zgužvanim korama koje ste pokvasili i dodali ulje. Završite sa ravnom korom, pokvasite je i poprskajte ulje. Kore koje su bile preko stranica stavite preko pite, stavite jednu koru odozgo, pokvasite je i poprskajte uljem. Ne pritiskajte, ali je dobro zatvorite i pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobije lepu boju. Kada se malo prohladi, stavite poslužavnik preko i okrenite pitu da donja strana bude gornja. Topli burek poslužite uz sir, kiselo mleko, jogurt... Po želji burek možete filovati različitim nadevima.
Pilav sa pilećim mesom
Potrebno je:
kuvano pile isečeno na komade
supa pileća za nalivanje
400 g pirinča
1 glavica crnog luka
0,5 dl ulja
so, biber i suvi začin po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 502 kcal
Priprema:
Koristite posudu u kojoj možete da kuvate i da pečete u rerni. Ugrejte sud, stavite ulje i dodajte sitno seckani crni luk. Malo prodinstajte da postane staklast. Dodajte pirinač i dinstajte ga na umerenoj temperaturi da pobeli. Nalijte supom. Odnos zavisi od skroba u pirinču, ali je uglavnom 1: 3, što znači oko 1,2 l supe. Kada malo omekša, složite komade piletine i stavite u ugrejanu rernu. Kada pirinač upije tečnost, tada je gotovo jelo. Ako volite suvlji, možete ga još malo dopeći. Jelo ne treba mešati.
Poljupci od kestena sa čokoladom
Potrebno je:
500 g pirea od kestena (možete kupiti i gotov)
100 g putera
100 g prah šećera
malo ruma
100 g čokolade za kuvanje
2 supene kašike ulja
Kalorijska vrednost po komadu 121 kcal
Priprema:
Umutite penasto prah šećer i puter. Dodajte pire od kestena i sve lagano promešajte. Sipajte rum i ostavite da se masa ohladi. Pravite kuglice i izdužite jednu stranu ili pravite male piramide. Složite na poslužavnik i ostavite u zamrzivaču da se dobro stegnu. U sud stavite ulje i izlomljenu crnu čokoladu. Ulje daje sjaj čokoladi. U otopljenu čokoladu stavljajte vrhove poljubaca, piramida ili prelijte kuglice po želji. Ostavite na pek-papiru da se osuše.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs