Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Poljupci od kestena!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 15.12.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Vešta domaćica od istih namirnica može da napravi različita ukusna i zdrava jela. Hrana je značajna stavka u budžetu i treba biti ekonomičan i znati iskoristiti čak i ostatke. Nekada je bolje umeti nego imati. Zabluda je da je zdrava ishrana skupa, bitno je da sveže namirnice pripremite tako da sačuvaju sve hranljive vrednosti - kuvajte ili na umerenoj temperaturi ili brzo i kratko.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Salata od suvih crvenih paprika i praziluka
Potrebno je:
8 suvih crvenih paprika
400 g seckanog praziluka
2 čena belog luka
so, biber, ulje i sirće
Kalorijska vrednost po porciji 143 kcal

Priprema:
Suve paprike operite i potopite u vrelu vodu. Kada omekšaju, zasecite i kašičicom skinite meso paprike. Iseckani praziluk posolite, pobiberite i stavite meso od paprika. Dodajte seckani beli luk, zakiselite po ukusu i stavite ulje. Salata može da stoji u frižideru nekoliko dana i odlična je i sa mrvljenim starim sirom.

Domaća pileća supa sa taranom
Potrebno je:
srednje pile
zelen za supu
crni luk
pola korena celera
sveži listovi peršuna i celera
so, biber, suvi začin
za testeninu:
jaje
125 g brašna
so
Kalorijska vrednost po tanjiru 221 kcal

Priprema:
Pile isecite na komade, operite i stavite u lonac. Nalijte hladnom vodom i kada provri smanjite temperaturu i kuvajte dok meso skoro ne omekša. Luk sa zadnjom žutom korom presecite napola i prepecite na plotni. To je moguće i ako imate staklenu ploču. Stavite da se kuva sa supom. Očišćenu zelen i celer stavite pred kraj i kuvajte dok ne omekša. Gotovu supu procedite i dodajte začine po ukusu. U brašno stavite jaje u sredinu, malo ga viljuškom umutite, posolite i zamesite čvrsto testo. Gotovo je kada se lako mesi i ne lepi. Ostavite u frižideru oko pola sata. Na najkrupnije rende narendajte testo i zakuvajte u supi. Na kraju dodajte seckane listove peršuna i celera.

Domaći burek
Potrebno je:
500 g kora
5 dl kisele vode
2 dl ulja ili 150 g domaće svinjske masti
so
Kalorijska vrednost po parčetu 379 kcal

Priprema:
Posuda može biti okrugla ili četvrtasta. Stavite pek-papir na dno. Namažite dno i stranice uljem ili otopljenom svinjskom masti. Svinjska mast se može povremeno koristiti u ishrani zdravih ljudi. Složite na dno koru malo zgužvanu. Na bočne strane stavite kore da deo bude na dnu, a jedan deo da ide preko stranica i pada sa strane. Složite još jednu koru na dno. Poprskajte je sa malo kisele vode i ulja. Kiselu vodu posolite jer ćete tako ravnomernije posoliti burek. Zgužvajte nekoliko kora i složite u sud. Poprskajte ih kiselom vodom i uljem. Preko stavite jednu koru i ponovite postupak sa zgužvanim korama koje ste pokvasili i dodali ulje. Završite sa ravnom korom, pokvasite je i poprskajte ulje. Kore koje su bile preko stranica stavite preko pite, stavite jednu koru odozgo, pokvasite je i poprskajte uljem. Ne pritiskajte, ali je dobro zatvorite i pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobije lepu boju. Kada se malo prohladi, stavite poslužavnik preko i okrenite pitu da donja strana bude gornja. Topli burek poslužite uz sir, kiselo mleko, jogurt... Po želji burek možete filovati različitim nadevima.

Pilav sa pilećim mesom
Potrebno je:
kuvano pile isečeno na komade
supa pileća za nalivanje
400 g pirinča
1 glavica crnog luka
0,5 dl ulja
so, biber i suvi začin po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 502 kcal

Priprema:
Koristite posudu u kojoj možete da kuvate i da pečete u rerni. Ugrejte sud, stavite ulje i dodajte sitno seckani crni luk. Malo prodinstajte da postane staklast. Dodajte pirinač i dinstajte ga na umerenoj temperaturi da pobeli. Nalijte supom. Odnos zavisi od skroba u pirinču, ali je uglavnom 1: 3, što znači oko 1,2 l supe. Kada malo omekša, složite komade piletine i stavite u ugrejanu rernu. Kada pirinač upije tečnost, tada je gotovo jelo. Ako volite suvlji, možete ga još malo dopeći. Jelo ne treba mešati.

Poljupci od kestena sa čokoladom

Potrebno je:
500 g pirea od kestena (možete kupiti i gotov)
100 g putera
100 g prah šećera
malo ruma
100 g čokolade za kuvanje
2 supene kašike ulja
Kalorijska vrednost po komadu 121 kcal


Priprema:
Umutite penasto prah šećer i puter. Dodajte pire od kestena i sve lagano promešajte. Sipajte rum i ostavite da se masa ohladi. Pravite kuglice i izdužite jednu stranu ili pravite male piramide. Složite na poslužavnik i ostavite u zamrzivaču da se dobro stegnu. U sud stavite ulje i izlomljenu crnu čokoladu. Ulje daje sjaj čokoladi. U otopljenu čokoladu stavljajte vrhove poljubaca, piramida ili prelijte kuglice po želji. Ostavite na pek-papiru da se osuše.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP