NEDELJNI RUČAK
Poslastice iz mora
Unesite ukuse i mirise Mediterana u svoj dom. Ako volite mediteransku hranu, ali niste na odmoru, napravite nedeljni ručak koji će vam dočarati morsku atmosferu.
Ručak | Foto: Shutterstock
Mediteranska ishrana se smatra najzdravijom, brzo i jednostavo se priprema, lako vari i čuva zdravlje. Lagana je i nema mnogo kalorija. Važno je da imate prave začine, maslinovo ulje, limun, beli luk, peršun... Sveža ili kvalitetno zamrznuta riba, plodovi mora – svejedno je, izbor je samo vaš.
Pašteta od tunjevine
Potrebno je:
konzerva tunjevine u maslinovom ulju
supena kašika pirea od paradajza
kk pirea od maslina
čen belog luka
supena kašika maslinovog ulja
limunovog soka po ukusu
so i biber
prepečeni hleb
Priprema:
Tunjevinu, pire od paradajza i maslina stavite u sud i štapnim mikserom ispasirajte. Dodajte limun po ukusu. Posolite i pobiberite. Bajat hleb isecite na kriške i prepecite u rerni. Istrljajte čenom belog luka svako parče i malo polijte maslinovim uljem. Servirajte prepečeni hleb i paštetu od tunjevine. Dodajte kolutove paradajza, štapiće od krastavaca, masline po želji.
Čorba sa plodovima mora
Potrebno je:
paket zamrznutih mešanih plodova mora
glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 supene kašike maslinovog ulja
pelat u konzervi
supena kašika pirea od paradajza
kocka ribljeg ili bujona od povrća
malo sveže ljute paprike (ako volite ljuto)
malo svežeg lista peršuna
so i biber po ukusu
kriške limuna
Priprema:
U sud stavite supenu kašiku maslinovog ulja i na umerenoj temperaturi ugrejte. Beli luk iseckajte na listiće i malo prodinstajte. Dodajte crni luk sitno iseckan i na umerenoj temperaturi dinstajte da postane staklast. Pire od paradajza sipajte i mešajte da se sve sjedini. Pelat izgnječite i sipajte, pojačajte temperaturu i kada prokuva smanjite vatru, pa krčajte dva-tri minuta. Nalijte sa pola litra bujona i kada provri posolite, pobiberite, smanjite temperaturu i dodajte odleđene i proceđene plodove mora. Dovoljno je nekoliko minuta na srednjoj temperaturi i samo lagano promešajte. Proverite da li je treba dodati još soli i bibera. Servirajte u činiji. Pospite seckanim listovima svežeg peršuna i prelijte sa malo maslinovog ulja. Kriške limuna servirajte odvojeno da svako zakiseli po ukusu.
Kalorijska vrednost po porciji 221 kcal
Lignje na bokeljski način sa blitvom i krompirom
Potrebno je:
1,5 kg lignji
1,5 dl crnog vina
6 čena belog luka
veza peršun lista
1kg krompira
6 veza blitve
2,5 dl maslinovog ulja
Priprema:
Krompir isecite na krupnije komade. Stavite u sud i prelijte vodom da nivo bude malo iznad krompira. Posolite vodu i kuvajte na srednjoj temperaturi dok ne omekša. Blitvu operite i isecite na krupne komade. Kada je krompir kuvan, ako ima više vode procedite i dodajte komade blitve. Dovoljno je kratko prokuvati. Blitva treba da bude kuvana, ali da ostane lepe, zelene boje. Kada je govova, ako je potrebno ocedite vodu i prelijte marinadom. Za marinadu iseckajte beli luk, peršunov list, posolite, zakiselite limunom i sipajte maslinovo ulje.
Sveže lignje operite i prosušite isto kao i zamrznute. U veći sud ili tiganj sipajte maslinovo ulje i ugrejte na umerenoj temperaturi. Beli luk iseckajte na listiće i stavite u maslinovo ulje da ulje dobije miris belog luka. Stavite lignje, pojačajte temperaturu i naglo pecite kratko, pet do sedam minuta, tri sa jedne i otprilike toliko sa druge strane. Dodajte vino i krčkajte oko pet minuta da ispari alkohol i sok se reducira. Servirajte ih i prelijte marinadom i ukrasite kriškama limuna.
Mediteranska salata
2 veća paradajza
crveni luk
krastavac
10 maslina, crnih
3 tanka parčeta pršute
maslinovo ulje
aćeto balzamiko
so, biber
Priprema:
Krastavac isecite na kolutove, crveni luk na rebarca, paradajz na kriške. Složite na tanjir, posolite i pobiberite. Prelijte aćetom balzamikom i maslinovim uljem. Ukrasite maslinama i na iseckanom pršutom. Ova salata može biti i veoma ukusan i kvalitetan obrok.
Sendvič sladoled
Potrbno je:
12 komada okruglog keksa
12 kašika sladoleda
sok od pomorandže
Priprema:
Keks okruglog oblika (može i četvrtasti) integralni, sa različitim ukusima, sa čokoladom, suvim voćem po izboru, pospite sa unutrašnje strane sa malo soka od pomorandže. Na jedan stavite samo malo odmrznut sladoled i preklopite drugim keksom. Malo pritisnite i ako ne poslužujete poslasticu odmah, možete je držati u zamrzivaču. Sendvič sladoled možete praviti na različite načine, gornji i donji keks mogu biti različiti, sladoled birajte po ukusu, a možete i mešati sladolede. Ako želite, ukrasite odozgo ili cele sendvič sladolede prelijte čokoladom. Odlična poslastica za leto, a može biti i užina. Ako napravite više, uvek ćete imati pripremljenu poslasticu.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs