Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

Poslastice za hedoniste

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 08.06.2014 - 07:45:00h | Komentara: 0

Nedeljni ručak je uvek svečaniji, bogatiji, ali ima i više kalorija. Uravnotežite obrok tako što ćete uštedeti kalorije, ako ne možete na glavnom jelu, onda bar na desertu. Jedite pomalo od svega i uživajte u hrani jer nedeljni ručak treba da traje duže.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Ne morate da brojite koliko puta sažvaćete zalogaj, ali ga žvaćite recimo kao žvaku i osetite sve ukuse. Uz to trebaće vam manje hrane da osetite sitost. Biti hedonista ne znači biti gojazan.

Predjelo: Zapečeni mladi krompirići sa sirom
Potrebno je:
12 mladih krompirića, malo većih
150 g sira
80 g pančete
supena kašika maslinovog ulja
struk mladog crnog luka
so, biber

Priprema:
Krompiriće isecite da budu ravni da mogu da stoje, a posle na polovine. Malo posolite i pobiberite. Premažite maslinovim uljem. Složite krompiriće, polovine da budu gore, a zasečeni delovi će omogućiti da krompirići stoje ravno. Pecite dvadesetak minuta na temperaturi od 200 stepeni. Pančetu iseckajte na kockice i malo prepržite bez masnoće da dobije zlatnu koricu. Stavite na kuhinjski ubrus da upije masnoću i da se prohladi. Luk iseckajte na kolutiće, a sir umutite i dodajte so i biber po ukusu. Sjedinite sir, pančetu i praziluk. Izvadite krompir iz rerne i ravnomerno rasporedite smesu po krompirićima. Vratite u rernu i dopecite još 5 do 10 minuta. Po ukusu možete menjati dodatke u namazu.

Slatko ćoše

Raznjići od voća
Potrebno je:
8 štapića za ražnjiće
2 kivija
8 komadića ananasa
8 jagoda
8 zrna grožđa, belog
8 zrna grožđa, crnog


Priprema:
Potopite štapiće u vodu. Kivi isecite na osam komada. Složite voće po bojama da svi voćni ražnjići izgledaju isto kao vatromet boja i ukusa.

Salata miks od svežeg i grilovanog povrća

Potrebno je:
pola glavice zelene salate
krastavac
glavica crnog luka srebrnca
2 čena belog luka
tikvica
paradajz
2 supene kašike maslinovog ulja
supena kašika balzamika
so, biber, peršun list


Priprema:
Tikvicu isecite na tanke komade, paradajz na krugove, posolite i poberite. Ugrejte kašiku maslinovog ulja i kratkotrajno ugrejte beli luk isećen na listiće. Izvadite i stavite na tanjir. Na ugrejanom aromatizovanom ulju ispecite prvo tikvice i izvadite na tanjir, a posle toga paradajz. Kratko ga prepecite sa obe strane i izvadite na tanjir. Ulje prelijte preko grilovanog povrća. Salatu rukom iscepkajte, krastavac na štapiće i odozgo rasporedite grilovano povrće. Posolite, pobiberite, začinite balzamikom i uljem.

Čorba od kelerabe
Potrebno je:
2 kelerabe srednje veličine
150 g krompira, može i mladi krompirići
1 l bujona od povrća ili mesa
2 čena belog luka
1 dl pavlake za kuvanje
2 supene kaške seckanog peršunovog lista
so, biber po ukusu


Priprema:
Kelerabu isecite na kratke štapiće i skuvajte u bujonu. Izvadite rešetkastom kašikom i narendan krompir skuvajte u bujonu. Štapnim mikserom napravite potaž od krompira. Vratite prokuvane štapiće, kratko prokuvajte, dodajte pavlaku za kuvanje i proverite ukus, pa po potrebi dodajte so, biber i beli luk. Ukrasite listovima svežeg peršuna.

Ramstek sa graškom i šargarepom

Potrebno je:
1,2 kg ramsteka u komadu
0,5 dl ulja
glavica crnog luka
4 čena belog luka
250 g graška
250 g šargarepe
2 kocke govedje supe
0,5 dl crnog vina
supena kašika soja sosa
ravna kašika gustina
so, biber

Priprema:
Ramstek posolite, pobiberite i prelijte uljem. Utrljajte ravnomerno po mesu. Ugrejte tiganj i ispecite ravnomerno ramstek sa svih strana, krajeve na kraju. Treba da se dobije zlatnobraon korica. Stavite ramstek u posudu sa poklopcem, sipajte malo vode i okolo pospite sitno seckani crni i beli luk. Poklopite i stavite u rernu. Ugrejte prvo na 225 stepeni, a kada se rerna ugreje, smanjite na 180 i pecite 30 minuta ako želite da ramstek ostane roze u sredini. Pečeni ramstek izvate u aluminijumsku foliju. Sok koji je ostao u posudi procedite, stavite u sud i dodajte crno vino i soja sos. Prokuvajte kratko. Ako želite da zgusnete sos, gustin pomešajte sa malo vode i prokuvajte nekoliko minuta. Ramstek isecite na šnite od pola centimetra, a po želji možete i deblje. Obarite grašak i šargarepu. Procedite i servirajte. U tanjir stavite šargarepu, dodajte šnite ramsteka i prelijte sosom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP