Poslastice za hedoniste
Nedeljni ručak je uvek svečaniji, bogatiji, ali ima i više kalorija. Uravnotežite obrok tako što ćete uštedeti kalorije, ako ne možete na glavnom jelu, onda bar na desertu. Jedite pomalo od svega i uživajte u hrani jer nedeljni ručak treba da traje duže.
Ručak | Foto: Shutterstock
Ne morate da brojite koliko puta sažvaćete zalogaj, ali ga žvaćite recimo kao žvaku i osetite sve ukuse. Uz to trebaće vam manje hrane da osetite sitost. Biti hedonista ne znači biti gojazan.
Predjelo: Zapečeni mladi krompirići sa sirom
Potrebno je:
12 mladih krompirića, malo većih
150 g sira
80 g pančete
supena kašika maslinovog ulja
struk mladog crnog luka
so, biber
Priprema:
Krompiriće isecite da budu ravni da mogu da stoje, a posle na polovine. Malo posolite i pobiberite. Premažite maslinovim uljem. Složite krompiriće, polovine da budu gore, a zasečeni delovi će omogućiti da krompirići stoje ravno. Pecite dvadesetak minuta na temperaturi od 200 stepeni. Pančetu iseckajte na kockice i malo prepržite bez masnoće da dobije zlatnu koricu. Stavite na kuhinjski ubrus da upije masnoću i da se prohladi. Luk iseckajte na kolutiće, a sir umutite i dodajte so i biber po ukusu. Sjedinite sir, pančetu i praziluk. Izvadite krompir iz rerne i ravnomerno rasporedite smesu po krompirićima. Vratite u rernu i dopecite još 5 do 10 minuta. Po ukusu možete menjati dodatke u namazu.
Slatko ćoše
Raznjići od voća
Potrebno je:
8 štapića za ražnjiće
2 kivija
8 komadića ananasa
8 jagoda
8 zrna grožđa, belog
8 zrna grožđa, crnog
Priprema:
Potopite štapiće u vodu. Kivi isecite na osam komada. Složite voće po bojama da svi voćni ražnjići izgledaju isto kao vatromet boja i ukusa.
Salata miks od svežeg i grilovanog povrća
Potrebno je:
pola glavice zelene salate
krastavac
glavica crnog luka srebrnca
2 čena belog luka
tikvica
paradajz
2 supene kašike maslinovog ulja
supena kašika balzamika
so, biber, peršun list
Priprema:
Tikvicu isecite na tanke komade, paradajz na krugove, posolite i poberite. Ugrejte kašiku maslinovog ulja i kratkotrajno ugrejte beli luk isećen na listiće. Izvadite i stavite na tanjir. Na ugrejanom aromatizovanom ulju ispecite prvo tikvice i izvadite na tanjir, a posle toga paradajz. Kratko ga prepecite sa obe strane i izvadite na tanjir. Ulje prelijte preko grilovanog povrća. Salatu rukom iscepkajte, krastavac na štapiće i odozgo rasporedite grilovano povrće. Posolite, pobiberite, začinite balzamikom i uljem.
Čorba od kelerabe
Potrebno je:
2 kelerabe srednje veličine
150 g krompira, može i mladi krompirići
1 l bujona od povrća ili mesa
2 čena belog luka
1 dl pavlake za kuvanje
2 supene kaške seckanog peršunovog lista
so, biber po ukusu
Priprema:
Kelerabu isecite na kratke štapiće i skuvajte u bujonu. Izvadite rešetkastom kašikom i narendan krompir skuvajte u bujonu. Štapnim mikserom napravite potaž od krompira. Vratite prokuvane štapiće, kratko prokuvajte, dodajte pavlaku za kuvanje i proverite ukus, pa po potrebi dodajte so, biber i beli luk. Ukrasite listovima svežeg peršuna.
Ramstek sa graškom i šargarepom
Potrebno je:
1,2 kg ramsteka u komadu
0,5 dl ulja
glavica crnog luka
4 čena belog luka
250 g graška
250 g šargarepe
2 kocke govedje supe
0,5 dl crnog vina
supena kašika soja sosa
ravna kašika gustina
so, biber
Priprema:
Ramstek posolite, pobiberite i prelijte uljem. Utrljajte ravnomerno po mesu. Ugrejte tiganj i ispecite ravnomerno ramstek sa svih strana, krajeve na kraju. Treba da se dobije zlatnobraon korica. Stavite ramstek u posudu sa poklopcem, sipajte malo vode i okolo pospite sitno seckani crni i beli luk. Poklopite i stavite u rernu. Ugrejte prvo na 225 stepeni, a kada se rerna ugreje, smanjite na 180 i pecite 30 minuta ako želite da ramstek ostane roze u sredini. Pečeni ramstek izvate u aluminijumsku foliju. Sok koji je ostao u posudi procedite, stavite u sud i dodajte crno vino i soja sos. Prokuvajte kratko. Ako želite da zgusnete sos, gustin pomešajte sa malo vode i prokuvajte nekoliko minuta. Ramstek isecite na šnite od pola centimetra, a po želji možete i deblje. Obarite grašak i šargarepu. Procedite i servirajte. U tanjir stavite šargarepu, dodajte šnite ramsteka i prelijte sosom.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs