Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Posno, a slasno!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 30.11.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Post je individualna duhovna odluka i svakako nije dijeta ili gladovanje. Ne treba preterivati sa ugljenim hidratima, šećerima i masnoćama, niti preterivati u količini hrane.

Posno, a slasno!

Posno, a slasno! | Foto: Shutterstock

Uravnotežena posna ishrana doprinosi i fizičkom čišćenju organizma, a težina i dužina posta se prilagođava u skladu sa godinama i zdravstvenim stanjem. Poštujući jednostavana pravila unećete sve potrebne nutritivne sastojke. Kalcijum koji najčešće nedostaje zbog izostavljanja mlečnih proizvoda obezbedićete ako dva do tri puta nedeljno jedete sardinu sa koščicama.

Čorba od povrća

Potrebno je:
- zelen za supu
- 50 g celera
- glavica crnog luka
- 100 g graška
- 150 g karfiola
- veći krompir
- 100 g testenine
- 1l bujona od povrća
- 2 supene kašike maslinvog ulja
- so, biber po ukusu
- listovi svežeg peršuna
Priprema:
Zelen isecite na kockice, a luk sitno iseckajte. U sud stavite ulje i prodinstajte na umerenoj temperaturi luk, zelen i celer. Nalijte toplim bujonom od povrća i kada prokuva, dodajte grašak i karfiol. Krompir izrendajte i sipajte u čorbu da je zgusne. Na kraju dodajte testeninu. Posolite i pobiberite po ukusu. Ukrasite sitno seckanim listovima peršuna. Čorba može biti kompletan obrok. Po želji možete dodavati različito povrće, možete dodati sok od paradajza ili alevu papriku.

Kupus salata sa šargarepom

Potrebno je:
- 500 g svežeg kupusa
- 300 g šargarepe
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- supena kašika jabukovog sirćeta
- so, biber po ukusu
Priprema:
Izrendajte kupus i šargarepu. Ugrejte 2 dl vode, posolite, dodajte sirće i ulje. Promešajte i probajte da li je dovoljno slano i kiselo. Prelijte povrće mlakim dresingom i lagano mešajte. Možete pripremiti i više salate i držati u posudi u frižideru.


Đuveč sa skušom
Potrebno je:
- 4 kotleta skuše
- 200 g pirinča
- 4 šargarepe
- 2 krompira
- 2 kisele ili pečene paprike
- glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- 3 dl soka od paradajza
- 1 dl maslinovog ulja
- so, bibe i listovi peršuna
- limun
Priprema:
Skušu posolite i premažite spolja i iznutra marinadom od belog luka, peršuna i maslinovog ulja. Složite kriške limuna u unutrašnjost i na foliji ispecite u rerni na 180 stepeni. Potrebno je između 20 i 30 minuta. U sudu izdinstajte na ulju sitno seckani crni i beli luk. Dodajte pirinač i dinstajte stalno mešajući. Kada zrno pobeli, nalijte sa malo toplog bujona od povrća. Povremeno dodajte bujon i kada pirinač upije, a na kraju sok od paradajza. Probajte i po potrebi dodajte so i biber. Sud za pečenje malo namažite uljem, stavite pirinač, dodajte obarenu šargarepu i krompir isečen na kockice. Pečenu, kiselu ili neku drugu papriku iz turšije isecite na komade i ravnomerno rasporedite po đuveču. Prelijte sa kašikom ulja i zapecite desetak minuta na temperaturi od 180 stepeni.

Pašteta od sardine

Potrebno je:
- 2 kutije sardine
- 4 kisela krastavca
- glavica crnog luka
- so
- biber po ukusu

Priprema:
U činiju stavite sardinu i malo izgnječite viljuškom. Crni luk sitno naseckajte, a krastavce izrendajte. Štapnim mikserom napravite paštetu. Napravite oblik na tanjiru i ukrasite listovima zelene salate. Prepecite rustični crni hleb i poslužite uz paštetu.

Pita sa makom
Potrebno je:
- 500 g kora za pitu
- 500 g mlevenog maka
- 100 g suvog grožđa
- 150 g šećera
- 100 g mlevenih ili seckanih oraha
- vanilin šećer
- ulje i kisela voda
Priprema:
Suvo grožđe potopite u toplu vodu i dobro ocedite. Mak skuvajte sa vodom i dodajte šećer, vanilin šećer, suvo grožđe i orahe, pa ostavite da se fil malo ohladi. Ako nemate iskustva i fil bude malo ređi, zgusnite ga prezlama. Slažite kao i svaku drugu pitu tako što ćete tri kore poprskati uljem i kiselom vodom, a četvrtu, gornju filovati. U pleh stavite peki papir, složite jufke i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni pola sata i još 15-ak minuta na 200 stepeni. Toplu pitu malo namažite vodom i pospite prah šećerom i vanilin šećerom. Kada se prohladi, isecite na komade, samo koliko je potrebno, da se ne osuši.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP