Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

SAVETI NUTRICIONISTE

Posno, ali slasno!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 27.10.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Ribu treba jesti najmanje dva puta nedeljno jer je zdrava i ukusna namirnica koja se svima preporučuje. Lagana je za varenje, nutritivno veoma vredna, možete je pripremati na različite načine. Ima je preko cele godine, možete je kupiti svežu ili zamrznutu, a u ribarnicama će je očistiti i filetirati. Postoje dani i praznici kada je riba obavezno na meniju, recimo danas, na Svetu Petku. Uživajte u ribljim specijalitetima od morske i rečne ribe.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Salata od oslića

Potrebno je:
4 fileta oslića
4 krompira
glavica crnog luka
posni majonez
so, biber u zrnu, mleveni biber, lovor, suvi začin, peršun

Priprema:
Zaleđene filete oslića ostavite preko noći u frižideru da se odlede. Krompir skuvajte u ljusci i kada se prohladi, isecite na kolutove. Luk isecite napola i na rebarca. Malo ga posolite, izgnječite da izađe ljutina. Ugrejte vodu u koju ste stavili biber u zrnu, lovorov list i malo suvog začina i prokuvajte. Stavite ribu i kratko prokuvajte na umerenoj temperaturi. Izvadite da se prohladi i ocedi. Rukom nežno izmrvite. U činiju stavite luk, bareni krompir i obareni oslić. Posolite, pobiberite i sjedinite sa posnim majonezom lagano mešajući. Ukrasite seckanim peršunom.
Salata od kiselog kupusa
Potrebno je:
300 g kiselog kupusa ribanca
ulje i aleva paprika

Priprema:
Kupus, ako je slaniji, malo properite i procedite. Začinite uljem, promešajte i pospite alevom paprikom.
Riblja čorba
Potrebno je:
400 g mešane rečne ribe
2 glavice crnog luka, čen belog luka
2 šargarepe
ulje, lovorov list
kk gustina
so, biber, suvi začin, slatka i ljuta tucana paprika, list svežeg peršuna

Priprema:
Luk isecite što sitnije, šargarepu na kolutiće i stavite u sud u kome ste ugrejali ulje. Prodinstajte da luk postane staklast, a šargarepa omekša. Dodajte slatke aleve paprike i kratko je propržite. Nalijte vodom, smanjite temperaturu i stavite biber u zrnu, suvi začin i krčkajte dok se luk potpuno ne raskuva. Raznu rečnu ribu iseckajte na komade, možete koristiti i glave, ali obazrivo sa kostima, spustite u čorbu i na umerenoj temperaturi kuvajte dok riba ne omekša. Čorbu ne mešajte, samo povremeno protresite sud. Na kraju po želji gustinu odredite razmućenim gustinom. Prokuvajte još malo, pospite seckanim peršunom. Ko volji ljuću čorbu, može dodati ljutu tucanu papriku.
Pijani šaran
Potrebno je:
Šaran od 1,5 do 2,5 kg
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
ulje, 2 limuna
0,5 l vina
manja čašica štoka
1 kg krompira
so, biber,
peršunov list
Priprema:
Šarana operite i osušite. Oštrim nožem zasecite kožu, razmak oko 3 cm. Crni i beli luk izdinstajte, dodajte so, biber, seckani peršun list. Preko smese iscedite jedan limun i promešajte. Ovom smesom napunite šarana i stavite kolutove limuna. Šarana posolite i pobiberite sa obe strane. U pleh za pečenje stavite papir za pečenje, stavite malo ulja, pa punjenog šarana. Namažite gornju stranu sa malo ulja i prelijte belim vinom. Pecite u rerni prvo na jačoj vatri i kada se oformi korica, smanjite temperaturu i pecite još oko 45 minuta. Pred kraj prelijte čašicom štoka i sokom od limuna. Dok se šaran peče, obarite krompir koji ste isekli na krupne komade u malo posoljene vode. Pečenog šarana lako ćete sa papira prebaciti u činiju za serviranje, a okolo stavite bareni krompir. Sokom od pečenja prelijte krompir i ukrasite seckanim listovima svežeg peršuna.
Posni pišingeri
Potrebno je:
pakovanje oblandi
250 g putera, ako postite margarin
250 g prah šećera
2 limuna
6 supenih kašika kakaoa
0,5 dl konjaka
1 kg krompira
so, biber, peršunov list
Priprema:
Puter ili margarin umutite sa prah šećerom. Dodajte pomalo da bi se lakše umutilo. Kada dobijete kremastu masu, dodajte konjak i kašiku po kašiku kakaoa. Umutite dobro sve sastojke. Oblande filujte tako da manje fila stavljate na ivice. Kada ste sve nafilovali, pritisnite dobro i ostavite da se dobro ohlade. Tri supene kašike kakaoa pomešajte sa 3 kašike prah šećera i umutite sa malo vode. Dodajte supenu kašiku ulja. Skuvajte da glazura postene ujednačena i staklasta. Oblande isecite, stavite na papir za pečenje i svaku prelijte prelivom od kakaoa. Ohladite u frižideru da se glazura stegne. Po želji možete posuti mlevenim ili seckanim orasima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP