Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

RUČAK

Posno i slasno

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 24.03.2013 - 07:45:00h | Komentara: 1

Post je lična duhovna odluka, ali bez obzira na to da li postite ili ne, dobro je da povremeno unosite posnu hranu. Dobro je znati da je tokom posta dobro da jedete konzervirane sardine sa koščicama radi obezbeđivanja kalcijuma, mahunarke, pečurke, mak, kakao, rogač, jezgrovito i suvo voće, sveže voće, kompote kao poslastice, sveže i termički obrađeno povrće, med i integralne žitarice.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Mnogi misle da se tokom posta ne mogu dobiti kilogrami, što je svakako zabluda. Opredelite se za laka, jednostavna jela u manjim količinama koja će vam dati energiju i zaista pročistiti organizam, a samim tim i pročistiti u svakom smislu.

Paradajz punjen sardinom i pirinčem
Potrebno je za 4 osobe:
1 konzerva sardine
2 struka mladog luka
4 paradajza
6 supenih kašika obarenog
integralnog pirinča
so, biber po ukusu, seckani
sveži peršun
Kalorijska vrednost po porciji 215 kcal

Priprema:
Integralni pirinač prvo ostavite da nabuburi, a zatim ga obarite. Mladi luk iseckajte na sitne kolutiće. Sardinu izgnječite sitno. Izmešajte sve, blago promešajte, posolite, pobiberite i dodajte seckani svež peršun. Paradajz isecite oko peteljke, izdubite kašičicom i ostavite da se ocedi. Napunite filom i poslužite.

Posna minestrone čorba

Minestrone je čorba u kojoj možete kombinovati povrće po želji, ovo je osnovni recept.


Potrebno je:
100 g šargarepe
100 g celera
100 g koren peršuna
100 g paškanata
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
150 g kuvanog crvenog pasulja ili konzerva
1,5 dl soka od paradajza
2 supene kašike maslinovog ulja
1 kafena kašičica gustina
lso, biber, aleva paprika i suvi začin po ukusu, ukrasite sveže seckanim listom
peršuna i celera
Kalorijska vrednost 302 kcal po porciji

Priprema:
Korenasto povrće isecite na kockice, luk sitno iseckajte, beli luk zgnječite i iseckajte. Ugrejte sud, sipajte maslinovo ulje i odmah dodajte crni i beli luk, smanjite temperaturu i stalno mešajte da ne potamni. Dodajte seckano korenasto povrće i nastavite sa dinstanjem. Kada je povrće omekšalo, dodajte so, biber i alevu papriku. Kratko ugrejte i odmah dodajte sok od paradajza, dodajte suvi začin i oko 1,2 litre tople vode. Prokuvajte i kada povrće omekša, dodajte skuvan i oceđen pasulj. Dovoljno je da se ugreje i prokuva. Ukrasite i poboljšajte ukus svežim listovima od peršuna i celera.

Salata od kineskog kupusa

Kineski kupus ima mekše listove od našeg domaćeg kupusa, lakše se vari i manje nadima. Izvanrednog je ukusa i veoma zdrav.


Potrebno je:
1 kineski kupus
so, biber, maslinvo ulje i jabukovo sirće po ukusu
Kalorijska vrednost 65 kcal


Priprema:
Kineski kupus isecite na pola, pa na četvrtinu. Odstanite nožem koren i isecite na rezance. Posolite, pobiberite i začinite jabukovim sirćetom i maslinovim uljem.

Đuveč sa ribom
Ribu izaberite po želji. Kod nas se koristi rečna riba, a može i morska. Posebno se preporučuje plava morska riba jer je bogata omega 3 masnim kiselinama.


Potrebno je:
1 kg ribe
2 glavice crnog luka
300 g pirinča
1 crvena paprika
1 zelena paprika
2 šargarepe
2 paradajza
2 dl soka od paradajza
2 dl maslinovog ulja
2 čena belog luka
so, biber, suvi začin po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 607 kcal

Priprema:
Crni luk sitno iseckajte, beli luk zgnječite i iseckajte. Šargarepu isecite na kockice, papriku na manje štapiće, paradajz na osmine. U posudu koja će vam kasnije poslužiti i za rernu stavite maslinovo ulje, seckani crni i beli luk i polako zagrevajte i mešajte da luk postane staklast i ne potamni. Dodajte seckanu šargarepu, malo dinstajte, pa onda papriku, a kada je malo prodinstana, dodajte i paradajz. U omekšalo povrće sipajte pirinač i dinstajte dok ne postane staklast. Sipajte sok od paradajza, suvi začin i nalivajte toplom vodom. Odnos pirinča i tople vode je jedan prema tri. Zato je dobro da pirinač izmerite u šolji i potrebno vam je još tri takve šolje tople vode. Posolite, pobiberite i ostavite da nabubri. Kada je skoro gotov, stavite komade ribe, lepo rasporedite i sve stavite u rernu, koju ste ugrejali na 180 stepeni, oko pola sata. Povrće možete dodavati po želji i ukusu.


Pita od suvih šljiva i oraha
Potrebno je:
16 kora za pitu
200 g suvih šljiva
100 g seckanih oraha
100 g mlevenih oraha
100 g smeđeg šećera
vanilin šećer
malo ulja i kisele vode
Kalorijska vrednost po parčetu 279 kcal

Priprema:
Složite četiri kore, svaku malo pospite sa uljem i kiselom vodom. Na poslednju koru raspredite četvrtinu suvih šljiva bez koštice. Možete ih ostaviti cele ili iseći na četvrtine. Pospite izmešane vanilin šećer, šećer i mlevene orahe. Pospite jednom četvrtinom seckanih oraha. Umotajte u rolnu i stavite u pleh u koji ste stavili pak-papir. Ponovite postupak sa ostalim korama, znači još tri puta. Malo popriskajte kore uljem i kiselom vodom. Pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Pečenu pitu prekrijte čistom krpom i ostavite da se ohladi. Ako ne brinete o kalorijama, možete odgore posuti prah šećerom i cimetom po ukusu.

Poslednji komentari
  • duda Vreme: 26.03.2013 09:40h

    Odrasla sam na selu davnih 60. godina gde se bas, bas sve "radilo kako treba". Post bozicni, post uskrsnji, slave, preslave, sve sto jedan narod krasi i prepoznaje kod drugih. To je Sumadija, srce nase Srbije, sve je to ok. ali jedno mi nikad nije bilo jasno ni tada, a ni sada kada sam vec "omatorila", a to je post! Nije mi jasno zasto moram da mucim svoj organizam da postim, secam se tih davnih davnih 60. godina nije bilo u izobilju niceg narocito, roditelji i brat poste, ja placem jer nisam volela ni ribu, ni zejtin, nista od tih za mene mirisa jakih koji ne gode mojoj dusi (post je, znam i bez toga) i onda namazem dzema i hleba, obarim krompir, itd. To je sve glupost, ljudi treba da se ponasaju onako kako im odgovara, a ne kako mi tamo neko propisuje, nisam sigurna da to bas tako treba.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP