RUČAK
Povratak iznutrica
Iznutrice mogu biti ukusan i zdrav obrok. Neopravdano su zanemarene, dosta kritikovane i osporavane, te su gotovo nestale iz jelovnika. Imaju nižu cenu od mesa i možda ih je zato teško naći, jer ih proizvođači koriste za polutrajne i trajne suhomesnate proizvode.
Ručak | Foto: Shutterstock
Treba znati da juneće i teleće iznutrice nemaju težak miris, a i nisu masne kao što im se često pripisuje. Recimo, juneći ili teleći jezik je skoro bez masnoće i veoma je isplativ, jer ima vrlo malo otpadaka. A ako sa junećeg ili telećeg srca uklonite masnoću, imaćete ukusnu namirnicu punu vitamina i minerala. U svetu se iznutrice smatraju vrhunskim specijalitima i služe u elitnim restoranima.
Potrebno je:
juneći jezik
zelen za supu
4 srednje šargarepe
lpola korena celera
lglavica crnog luka
lso, biber, suvi začin po ukusu
100 g rezananaca za supu
Kalorijska vrednost po tanjiru 201 kcal
Supa od junećeg jezika
Priprema:
Jezik operite i stavite najbolje u ekspres lonac. Ako kuvate u običnom sudu, biće vam potrebno 3 do 4 sata kuvanja, a u ekspres loncu će se skuvati za manje od sat vremena. Dodajte očišćenu zelen, prepečeni crni luk i biber u zrnu. Nalijte hladnom vodom da bude desetak centimetara preko jezika. Ako kuvate u ekspres loncu, kada počne da pišti smanjite temperaturu i na srednoj temperaturi kuvajte oko 45 minuta. Otvorite lonac i dodajte očišćenu zelen i šargarepu, pa kuvajte još oko dvadesetak minuta da omekša. Jezik je kuvan kada ga lako probodete viljuškom za pečenje ili običnim nožem. Ocedite supu, dodajte so ili suvi začin po ukusu. Zakuvajte rezance i pospite svežim listom peršuna.
Pašteta od pileće džigerice
300 g pileće džigerice
125 g putera
50 g pančete
manji crni luk
so, biber i dobar konjak (2 supene kašike)
supena kašika namaza
Kalorijska vrednost 123 kcal
Pašteta od pileće džigerice
Priprema:
U tiganju otopite 50 g putera i na umerenoj temperaturi izdinstajte sitno seckani crni luk i pančetu. Pileću džigericu operite i dobro osušite. Dinstajte na umerenoj temperaturi. Gotova je kada viljuškom lako bez otpora prođete kroz sredinu džigerice. Posolite i pobiberite. U mulitpraktiku ili štapnim mikserom napravite paštetu. Dodajte ostatak putera i sjedinite sa ostalom masom. Jači i bolji ukus ima ako se doda dobar konjak, ali takva pašteta nije za decu. Poslužite uz prepečeni hleb sa paprikom iz turšije, rotkvicama, kiselim krastavcima, već prema ukusu.
Domaći keks
kg brašna
250 g putera
4 jaja
200 g šećera
vanilin šećer prašak za pecivo
narendana korica od 1 limuna
slatki začini, cimet, karanfilić, muskatni orašćić ili kakao po želji za posipanje prah šećer i vanilin šećer
Jedan keks srednje veličine ima oko 75 kcal
Domaći keks
Priprema:
Sjedinite brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i puter. Ako želite da dodate cimet ili neki drugi aromatični začin za slatkiše, dodajte u brašno i dobro promešajte. Jaja umutite sa šećerom. Dodajte narendanu koricu od limuna. Sjedinite obe smese i stavite u posudu. Prekrijte PVC folijom i ostavite da se ohladi najmanje jedan sat u frižideru. Razvijte testo oko centimetar debljine i modlom vadite razne oblike. Pecite na pek-papiru u ugrejanoj rerni na 170 stepeni, 15-20 minuta. Najukusniji su kada su svetlozlatne boje. Topli keks po ukusu pospite prah šećerom u koji ste stavili vanilin šećer. Ohlađen keks, ako se čuva u metalnoj ili čvrstoj kartonskoj kutiji, može dugo da stoji.
Potrebno je:
kuvani juneći jezik
100 g putera
3 supene kašike brašna
2 dl soka od paradajza
kašičica šećera
supena kašika senfa
0,5 l supe od jezika
kg krompira
200 g crnog luka
dl ulja
so, biber i aleva paprika po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 596 kcal
Jezik u sosu i restovan krompir
Priprema:
Vruć kuvani jezik očistite od opne. Zasecite nožem opnu i lako ćete oguliti jezik. Kada se prohladi, secite komade oko centimetar širine. Ugrejte puter na umerenoj temperaturi i, kada se pojave mehuri, dodajte brašno. Mešajte dok ne počne da se odvaja od posude i blago lepi za dno. Polako dodajte supu i prokuvajte. Odvojte je u dva suda, u jedan dodajte sok od paradajza i šećer i prokuvajte. U drugi deo dodajte senf i prokuvajte. Krompir obarite i ocedite. U posudu sipajte ulje i ugrejte na srednjoj temperaturi. Dodajte iseckan luk i izdinstajte. Pospite malo paprikom i dodajte oceđen krompir. Mešajte, sve sjedinite i malo propržite. Jezik složite na tanjir, poslužite uz restovan krompir, šargarepu iz supe i dve vrste sosa.
Salata: mešana turšija
800 g mešane turšije
Kalorijska vrednost po porciji 66 kcal
Mešana salata iz turšije je izvanredan prilog uz zimski jelovnik. Ukusno, hrskavo i kiselo povrće bogato je vitaminima i mineralima.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs