Praziluk i lovačke priče
Praziluk je veoma blagog ukusa, nema jak miris, a izuzetno je zdrav i zato se posebno preporučuje u ishrani. Ima malo kalorija i obilje vitamina i minerala. Pravite salate, stavljajte ga u jela, kuvajte supe, čorbe...
Ručak | Foto: Shutterstock
Odličan je u pitama, đuvečima, musakama, prebranac je ukusniji ako se pravi sa prazilukom. Slaže se sa svim mesima, pečurkama i povrćem, poboljšava ukus i lako se vari.
Slani rolat
Potrebno je:
Za rolat:
l3 jajeta
5 do 6 kašika brašna
0,5 dl mleka
0,5 dl ulja
pola kašičice praška za pecivo
1 kk soli
Za fil:
50 g kiselih krastavaca
2 barena jaja
100 g šunke
100 g mladog sira
100 g pavlake
so, biber
Kalorijska vrednost po komadu 312 kcal
Priprema:
Umutiti jaja, dodati ulje i mleko, malo soli i sve sjediniti. Dodati kašiku po kašiku brašna, sjediniti masu, na kraju dodati prašak za pecivo i izmešati smesu. U pleh staviti pek papir, malo ga premazati uljem i izručiti smesu. Peći oko dvadesetak minuta. Izvaditi iz pleha, skinuti pek papir, staviti na krpu i urolati. Izmešajte sir i pavlaku, pa dodajte narendana kuvana jaja, narendanu šunku i sitno isečeni kiseli krastavac. Izmešajte i posolite i pobiberite po ukusu. Nafilujte rolat i ostavite u frižideru sat vremena pre serviranja.
Potaž od praziluka
Potrebno je:
l2 praziluka
glavica crnog luka
2 srednja krompira
2 kašike ulja
1dl pavlake
so, biber i suvi začin
Kalorijska vrednost po tanjiru 296 kcal
Priprema:
Ugrejte ulje i izdinstajte crni luk isečen na sitne kockice i praziluk na kolutice. Krompir izrendajte, sve pomešajte, posolite i pobiberite. Nalijte toplom vodom i prokuvajte. Štapnim mikserom ispasirajte, dodajte pavlaku i ako je potrebno dodajte još začina po ukusu.
Salata sa pečenom paprikom i kukuruzom
Potrebno je:
4 pečene paprike
praziluk
2 kisela krastavca
250 g kukuruza šećerca
sirće po ukusu
100 g mrvljenog sira
3 supene kaške ulja
so i biber
Kalorijska vrednost po porciji 277 kcal
Priprema:
Paprike očistite od semenki i isecite na kockice. Praziluk isecite na kolutiće. U činiju stavite paprike, seckani krastavac, praziluk i kukuruz šećerac. Dodajte ulje i sirće, a preko izmrvite stari sir.
Lovačke šnicle sa graškom
Potrebno je:
4 juneće šnicle
glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 dl ulja
malo brašna
kk slatke aleve paprike
500 g kuvanog graška
so, biber, suvi začin po ukusu
malo mleka
Kalorijska vrednost po porciji 551 kcal
Priprema:
Juneće šnicle istanjite tučkom i stavite da pola sata odstoje u mleku da budu mekše. Posolite ih i pobiberite ili ih pospite suvim začinom. Šnicle uvaljajte u brašno i ispržite u ugrejanom ulju. Izvadite ih na tanjir, prekrijte folijom i na ulju ispržite sitno seckani crni i beli luk. Dodajte slatku papriku i promešajte. Šnicle vratite u posudu, prelijte mlekom u kome ste marinirali šnicle i nalijte toplom vodom. Kuvate na srednjoj temperaturi oko sat vremena. Posudu samo povremeno protresite. Na kraju dodajte obareni grašak lagano izmešajte i kuvajte oko petnaestak minuta. Prelijte pavlakom i služite toplo.
Keks torta
Potrebno je:
500 g keksa
3 dl jake crne kafe
250 g putera
250 g šećera
3 kašike kakaa
Kalorijska vrednost po komadu 211 kcal
Priprema:
Umutite puter sa prah šećerom i na kraju dodajte kakao. Sve zajedno umutite penasto. Dodajte na kraju 3 supene kašike hladne crne kafe, i to kašiku po kašiku, i sve dobro izmešajte. U oblik za tortu stavite pek papir. Keks potapajte u skuvanu prohlađenu kafu i odmah ređajte. Odozgo namažite filom. Ponovite postupak dok ne potrošite keks i fil. Preko stavite PVC foliju i dobro pritisnite. Ostavite da se dobro ohladi. Kada se dobro ohladi, možete je ukrasiti po želji.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs