Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Proleće na stolu!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 23.03.2014 - 07:45:00h | Komentara: 0

Mladi prolećni kupus je odličan u ishrani, sva lekovita svojstva koja mu se pripisuju dokazana su kao tačna. Nije potrebno dugo da ga kuvate, lako se vari, pun je vitamina i minerala. Posle ručka treba da se osećate poletno i da budete puni energije.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Proja sa koprivom
Kopriva ima mnogo gvožđa, odlična je za imuni sistem. Sada je pravo vreme da pripremate pite, čorbe i variva od mladih izdanaka koprive. Ovo je prava organska hrana, koja je svima dostupna. Blanširanu koprivu možete ostaviti u zamrzivaču za zimu.

Potrebno je:
3 jaja
5 kašika griz palente
kašika gustina
2 šolje jogurta
malo kisele vode
kk praška za pecivo
supena kašika maslinovog ulja
soli po ukusu
šolja blanširane mlade koprive

Priprema:
Jaja sipajte u dublju činiju. Umutite viljuškom, dodajte jogurt, maslinovo ulje i blanširanu koprivu. Lagano promešajte. Sipajte pomešane sastojke kukuruzne palente, gustina, prašak za pecivo i so. Po potrebi dodajte kiselu vodu. U oblik za pečenje stavite papir za pečenje, sipajte smesu i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobije zlatnožutu boju. Čačkalicom proverite da li je dobro ispečena. Prohladite i isecite na komade. Ako želite, proju možete obogatiti mrvljenim sirom. Odlična je i hladna, možete je jesti za doručak, uz ručak ili za večeru uz jogurt.
Kalorijska vrednost po komadu 188 kcal
Juneća supa sa rezancima
Potrebno je:
1 kg mladih junećih rebara
zelen za supu
100 g celera
glavica crnog luka
peršun i celer list
rezanci za supu
so, biber po ukusu suvi začin

Priprema:
Rebra sa kostima operite, stavite u dublji sud, nalijte hladnom vodom i kada proključa skinite penu, smanjite temperaturu i na umerenoj temperaturi kuvajte oko sat i po. Zelen očistite i isecite na krupnije komade. Luk prepecite na plotni (može i na keramičkoj ploči), dodajte u supu i kuvajte još pola sata. Na kraju dodajte so, biber i suvi začin po želji i ukusu. Procedite jedan deo. Meso i povrće sa ostatkom supe ćete koristiti kao osnovu za glavno jelo sa kupusom. Zakuvajte rezance, pospite peršunonovim i listom celera.
Kalorijska vrednost po porciji 163 kcal
Mladi kupus sa junetinom
Potrebno je:
Kuvana juneća rebra
glavica mladog kupusa
2 dl soka od paradajza
kk aleve paprike
so, biber, suvi začin po ukusu, lorber po želji
Priprema:
Kuvana rebra skinite sa kosti i sa povrćem i ostatakom supe ugrejte. Dodajte sok od paradajza i malo prokuvajte. Kupus isecite na kockice i stavite da se kratko kuva. Ako volite ukus lorbera, izmrvite ga i stavite da se prokuva. Kupus treba da ima svežinu i da je skuvan. Otpušta dosta tečnosti, tako da nije potrebno dodavati tečnosti. Probajte i dodajte začine po ukusu. Odlično ide uz proju od koprive, pa je možete poslužiti umesto hleba.
Kalorijska vrednost po porciji 294 kcal

Salata od sremuša i sira
Sremuš je divlji beli luk, lišće je izvantrednog ukusa i nutritivne vrednosti. Prava organska hrana, koja veoma brzo prolazi kroz digestivni trakt. Od njega možete praviti salate, koristiti ga kao dodatak salatama, varivima, pitama...

Potrebno je:
200 g sremuša
200 g mrvljenog sira
veza mladog luka
supena kašika ulja

so po ukusu
Priprema:
Sremuš operite i prosušite. Isekajte sitno, dodajte iseckan mladi luk, posolite i dodajte ulje. Sir izmrvite i sve zajedno pomešajte.

Jagode sa kremom od čokolade na integralnom keksu
Potrebno je:
400 g jagoda
2,5 dl slaatke pavlake za šlag
pomorandža
supena kašika kakaoa
12 komada integralnog keksa
Priprema:
Umutite slatku pavlaku i dodajte kakao. Sve dobro promešajte i malo ohladite u frižideru.
Dobar integralni keks, koji može biti sa suvim i orašastim polodovima, poprskajte sokom od ceđene pomorandže. Na svaki komad stavite krem i ukrasite jagodama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP