Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Proleće na tanjiru!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 02.06.2013 - 08:27:00h | Komentara: 0

Danas se više i duže radi i sve je manje slobodnog vremena. Zato je dobra organizacija pola posla. Dinstano meso isečeno na kockice možete skuvati u većoj količini i kasnije koristiti za gulaše, paprikaše, razna variva i čorbe.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Meso koje se priprema treba da bude sveže, a kada ga skuvate, podelite ga za više obroka. Obaren pasulj podelite u više porcija, a posle ga možete upotrebiti za razna jela, čorbe, prebranac... Uštedećete vreme, ali i novac.

Čorba sa povrćem i pasuljom
Potrebno je:
- 1 praziluk
- 1 veza zeleni
- pola srednjeg celera
- 1 šolja kuvanog crvenog pasulja
- 1 litar bujona
- 3 dl soka od paradajza
- 1 supena kašika maslinovog ulja
Kalorijska vrednost po porciji 178 kcal

Priprema:
Praziluk isecite na kolutiće, zelen i celer na kockice iste veličine. U sud sipajte ulje i na laganoj temperaturi prodinstajte praziluk, zelen i celer. Kada malo omekša, nalijte bujonom. Kada provri, neka se kuva oko 15 minuta. Dodajte sok od paradajza i kuvani pasulj. Kuvajte oko 15 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu.

Uštipci sa krompirom


- 1 šolja brašna
- 1 šolja instant pirea
- 1 jaje
- 1 šolja jogurta
- ulje za prženje, so, malo mlake vode


Priprema: U sud sipajte instant pire i dodajte mlaku vodu. Mešajte da dobijete smesu kao pire krompir. Posolite, pa dodajte umućeno jaje, jogurt i zamesite sa brašnom. Dobro izradite smesu. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna. Razvucite testo na pobrašnjanoj površini. Secite pravouganonike i pecite u ugrejanom ulju. Kada porumene sa jedne strane, okrenite i ispecite drugu stranu. Gotove uštipke stavite na kuhinjski papir da upije višak ulja. Poslužite uz sir, kajmak, pavlaku, a po želji dodajte i neki suhomesnati proizvod. Testo je odlično i da u njega stavite viršle i zajedno ispržite.


Salata od tikvica sa kiselim mlekom

- 500 g tikvica
- 2 dl kiselog mleka
- sveža mirođija
- 2 čena belog luka
- 1 supena kašika maslinovog ulja
- so, biber po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 103 kcal


Priprema:
Tikvice očistite i kratko blanširajte. Kada se ohlade isecite na kolutove ili kocke. U činiju stavite ulje, kiselo mleko, izrendan beli luk, naseckanu mirodjiju. Posolite, pobiberite izmešajte. Spustite u dresing isečene tikvice. Salatu ohladite pre služenja.

Prolećna boranija sa teletinom


- 600 g teletine
- 1 kg mlade boranije
- 2 struka mladog crnog luka
- 1 struk mladog belog luka
- 2 šargarepe
- 1 paradajza
- 1 dl soka od paradajza
- 2 supene kašike ulja
- so, biber, suvi začin, sveže seckani list peršuna

Kalorijska vrednost po porciji 386 kcal


Priprema: Teletinu isecite na komade, luk na kolutiće kao i šargarepu. Paradajz isecite na komade. U sud stavite ulje, pa kada se malo ugreje, dodajte seckani luk i šargarepu. Malo prodinstajte. Dodajte teletinu i malo prodinstajte. Nalijte toplom vodom i dinstajte dok teletina napola omekša. Očišćenu boraniju i isečenu sipajte u sud. Dinstajte zajedno i povremeno dolivajte vodu. Pred kraj, kada je boranija skoro gotova, dodajte paradajz i sok od paradajza. Posolite i pobiberite. Krčajte da sve dobro omekša. Na kraju dodajte sveže listove peršuna.


Mafini sa trešnjama


Potrebno je:
- 4 jaja
- 4 kašike brašna
- 4 kašike šećera (najbolje tamnog)
- 2 supene kašike otopljenog putera
- 300 g očišćenih trešanja
- vanilin šećer i po želji cimet
Kalorijska vrednost po komadu 162 kcal


Odvojte belanca od žumanaca. Belanca umutite mikserom, kada su čvrsto umućena, dodajte kašiku po kašiku šećera. Na kraju dodajte žumanca. Sada dodajte kašiku po kašiku brašna blago mešajući. Otopljeni puter promešajte na kraju. Vanilin šećer i ako želite cimet dodajte na kraju. Ugrejte rernu na 180 stepeni. Modle za mafine premažite otopljenim puterom. Sipajte smesu u modle, i to samo do pola. U svaku modlu dodajte očišćene trešnje. Najpraktičnije je ako smesu sipate u papirne korpice koje ste stavili u modle. Tako ih požete poslužiti posle pečenja. Voće možete staviti po izboru, a odlični su i sa rendanom šargarepom. Na kraju ih možete preliti otopljenom crnom ili belom čokoladom, poslužiti uz šlag, a po želji dodati i sušeno i jezgrovito voće isecano na sitnije komadiće.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP