RUČAK
Proleće uz mlado povrće!
Jednom nedeljno dobro je da se porodica okupi da bi se održala bliskost i prisnost. Kada se zajedno jede, razmenjuju se misli, prepričavaju događaji... Uz dobar ručak sve je nekako lakše.
Ručak | Foto: Shutterstock
Zato se potrudite da se barem jednom nedeljno svi okupite uz ručak. Ako su vam deca odrasla i živite odvojedno, onda je to još neophodnije. Obradujte svoju odraslu decu jelima i poslasticama koja bude sećanja.
Proja sa mladom koprivom!
Vrhovi mlade koprive su odlična preventiva za mnoge bolesti, posebno alergije. Iskoristite ovo vreme kada je ima na pijaci. Uz proju naseckajte ukusne, ljute kobasice i uživajte!
100 g mlade koprive
1 šolja kukuruznog griza
pola šolje kukuruznog brašna
dve šolje jogurta
3 jaja
150 g mladog sira
4 jaja
pola šolje ulja
malo praška za pecivo i soli
Kalorijska vrednost po porciji 256 kcal
Umutite jaja, dodajte jogurt, izgnječeni sir, ulje i iseckanu koprivu. Izmešajte suve sastojke - kukuruzno brašno, kukuruzni griz, so i prašak za pecivo. Dobro izmešajte jer ćete tako postići da prašak za pecivo bude ujednačeno raspoređen. Polako sipajte suvu mešavinu, umućena jaja, sir i koprivu. Dovoljno je da mešate ručno i u jednom smeru. Ugrejte rernu na 200 stepeni, u posudu za pečenje stavite papir za pečenje, sipajte smesu i pecite prvo 10 minuta na toj temperaturi, a zatim smanjite na 180 i pecite dok proja ne dobije zlatno žutu boju. Poslužite uz sir, mladi luk i rotkvice.
Kapama sa telećim šniclama i spanaćem
Potrebno je:
600 g telećih šnicli
1 veza mladog crnog luka srebrnca
2 struka mladog belog luka
600 g očišćenog spanaća
3 supene kašike maslinovog ulja malo brašna
pavlaka ili kiselo mleko po želji
so, biber, aleva paprika, suvi začin
Kalorijska vrednost 591 kcal
Teleće šnicle stavite između dve PVC folije i blago ih tučkom istanjite. Posolite i pobiberite. Stavite ih u brašno i ispecite na ulju. Izvadite na tanjir i na preostalom ulju izdinstajte mladi crni i beli luk. Dodajte po ukusu aleve paprike, vratite šnicle i nalijte toplom vodom da se dinstaju dok ne omekšaju. Dodajte toplu vodu po potrebi. Poklopite i smanjite temperaturu. Kada šnicle omekšaju, stavite očišćen spanać. Dovoljno je da spanać smanji volumen i kratko se prokuva. Poslužite uz kiselo mleko ili pavlaku.
Čorba od zelja
Potrebno je:
4 vezice mladog zelja
1 vezica mladog luka
3 supene kašike maslinovog ulja
2 jaje
pavlaka ili kiselo mleko
so, biber, aleva paprika, suvi začin po ukusu
Kalorijska vrednost 133 kcal
Priprema:
Zelje operite, odstranite središnju peteljku i isecite na rezance, a luk na kolutiće na oko centimetar dužine. U posudu sipajte ulje, dodajte mladi luk i zagrevajte polako. Kad mladi luk malo omekša, dodajte zelje. Kada se smanji volumen, dodajte so, biber, alevu papriku i suvi začin. Nalijte sa 1,5 l tople vode i kratko prokuva. Jaja umutite viljuškom i kada čorba počne da ključa, preko viljuške sipajte jaja. Kuvajte 5 minuta.
Pita od višanja sa slatkim sirom
Koristite bilo koji mladi neslani sir koji ima ukus mleka.
Potrebno je:
1 pakovanje kora za pitu
1 pakovanje zamrznutih višanja
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
3 jaja
malo ulja, 1 kk praška za pecivo i šećer u prahu za posipanje
Kalorijska vrednost po parčetu 203 kcal
Priprema:
Jaja umutite, dodajte sir, šećer, vanilin šećer i malo praška za pecivo. Na kraju dodajte oceđene višnje i lagano promešajte. Na krpu stavite jednu koru, malo je poprskajte kiselom vodom i uljem, pa stavite još jednu koru odozgo i ponovite postupak. Treću koru i fil stavite odozgo, pa je urolajte i stavite u pleh u koji ste stavili papir za pečenje. U ugrejanoj rerni na 180 stepeni pecite pitu dok ne dobije zlatnu boju.
Salata od maslačka i rotkvica
Ova zdrava salata je malo jačeg ukusa, ali je izuzetno zdrava i lekovita. Odlična je sa mladim krompirićima.
Potrebno je:
1 vezica mladog maslačka
400 g obarenog mladog krompira
1 vezica rotkvica
2 kašike maslinovog ulja
so, biber, limun ili jabukovo
sirće po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 216 kcal
Priprema:
Mladi krompir obarite i ostavite da se ocedi. U činiju stavite krompiriće, posolite, pobiberite dodajte ulje i jabukovo sirće. Dobro promešajte. Maslačak operite, isčupkajte prstima i pomešajte sa kromprom. Rotkvice isecite na četvrtine i sve sjedinite.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs