Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

RUČAK SA NUTRICIONISTOM

Raskoš boja na tanjiru!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 04.08.2013 - 08:15:00h | Komentara: 0

Jedan od principa zdrave ishrane je jesti sezonsku hranu. Idite na pijacu i kupite ono što sada dospeva, jer ima najviše vitamina i minerala. Kupite voće i povrće, kao i mladi kukuruz. Poštujte pravilo: nešto crveno, zeleno i žuto. Boje pokazuju koje vitamine i minerale sadrži povrće.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Kuvani kukuruz sa puterom
Potrebno je:
8 manjih mladih klipova kukuruza šećerca
l0 g putera

Priprema:
Mladi kukuruz šećerac očistite i prepolovite. U mlaku vodu stavite kukuruz, ali i svilu od kukuruza, malo posolite i kada prokuva kuvatajte oko pet minuta. Isključite i sklonite sa toplote. Pustite da se malo prohladi. Kukuruzna svila je odličan diuretik. Kukuruz tanko namažite puterom. Odlično je predjelo, a može biti i obrok.

Fritata od povrća i krompira
Potrebno je:
4 krompira
tikvica
veza mladog luka
2 supene kašike seckane barene šargarepe (možete koristiti iz potaža)
8 jaja
2 supene kašike maslinovog ulja


Priprema:
Krompir obarite i isecite na komade. Tikvicu i mladi luk isecite i malo prodinstajte. Izvadite, a masnoću ostavite. Ponovo ugrejte tiganj. Jaja umutite i polovinu sipajte u tiganj. Dodajte krompir, tikvicu, luk i šargarepu. Rasporedite po tiganju i nalijte preostalim delom jaja. Pržite da se uhvati lepa zlatno žuta korica. Kada se jaja ispeku sa jedne strane, tiganj poklopite tanjirom, okrenite i vratite da se kratko dopeku sa druge strane. Možete da dopečete i u ugrejanoj rerni. Ostavite da se prohladi i secite kao tortu. Ovo je osnovni recept, ali možete napraviti bezbroj kombinacija.

Knedle sa šljivama

Potrebno je:
600 obarenog i izgnječenog krompira
1 jaje
100 g otopljenog putera
1 šolja brašna
pola šolje griz brašna
100 g putera za prezle
250 g prezli
šljive, cimet, prah šećer, vanilin šećer

Priprema:
Odmah stavite lonac sa vodom da se ugreje, dok pripremate testo. Koštice iz šljiva izvadite i u svaku stavite malo šećera u koji ste dodali vanilin šećer i cimet. U tiganj stavite 100 g putera da se otopi na umerenoj temperaturi i stavite prezle. Povremeno mešajte. U činiju stavite obareni i izgnječeni krompir, dodajte puter, jaje i brašno. Sve pomešajte i rukom napravite testo koje se odvaja od činije. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna. Rukom odvajajte kuglice, istanjite u sredini i stavite šljivu. Zatvorite i rukama napravite kuglicu. Odmah po nekoliko stavljajte u vodu koja ključa. Kada se podignu, dovoljno je malo da prokuvaju i odmah rešetkom vadite, uvaljajte u prezle i stavite na veći tanjir. Ponovljajte postupak, dok ne potrošite testo. Ovo je veoma brz način da napravite knedle, a još brže ćete ih napraviti ako koristite krompir u ljuspicama. Po ukusu pospite šećer, vanilin šećer i cimet.

Potaž od šargarepe sa peršunom
Potrebno je:
600 g šargarepe
1 l bujona od povrća
sveži list od peršuna
po želji možete dodati mileram ili puter

Priprema:
Očišćenu šargarepu isecite na kockice. U skuvani bujon stavite šargarepu i kuvajte da omekša. Štapnim mikserom napravite potaž i ukrasite listovima seckanog peršuna. Mladim i zdravim osobama možete pojačati potaž mileramom ili puterom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP