RUČAK SA NUTRICIONISTOM
Raskoš boja na tanjiru!
Jedan od principa zdrave ishrane je jesti sezonsku hranu. Idite na pijacu i kupite ono što sada dospeva, jer ima najviše vitamina i minerala. Kupite voće i povrće, kao i mladi kukuruz. Poštujte pravilo: nešto crveno, zeleno i žuto. Boje pokazuju koje vitamine i minerale sadrži povrće.
Ručak | Foto: Shutterstock
Kuvani kukuruz sa puterom
Potrebno je:
8 manjih mladih klipova kukuruza šećerca
l0 g putera
Priprema:
Mladi kukuruz šećerac očistite i prepolovite. U mlaku vodu stavite kukuruz, ali i svilu od kukuruza, malo posolite i kada prokuva kuvatajte oko pet minuta. Isključite i sklonite sa toplote. Pustite da se malo prohladi. Kukuruzna svila je odličan diuretik. Kukuruz tanko namažite puterom. Odlično je predjelo, a može biti i obrok.
Fritata od povrća i krompira
Potrebno je:
4 krompira
tikvica
veza mladog luka
2 supene kašike seckane barene šargarepe (možete koristiti iz potaža)
8 jaja
2 supene kašike maslinovog ulja
Priprema:
Krompir obarite i isecite na komade. Tikvicu i mladi luk isecite i malo prodinstajte. Izvadite, a masnoću ostavite. Ponovo ugrejte tiganj. Jaja umutite i polovinu sipajte u tiganj. Dodajte krompir, tikvicu, luk i šargarepu. Rasporedite po tiganju i nalijte preostalim delom jaja. Pržite da se uhvati lepa zlatno žuta korica. Kada se jaja ispeku sa jedne strane, tiganj poklopite tanjirom, okrenite i vratite da se kratko dopeku sa druge strane. Možete da dopečete i u ugrejanoj rerni. Ostavite da se prohladi i secite kao tortu. Ovo je osnovni recept, ali možete napraviti bezbroj kombinacija.
Knedle sa šljivama
Potrebno je:
600 obarenog i izgnječenog krompira
1 jaje
100 g otopljenog putera
1 šolja brašna
pola šolje griz brašna
100 g putera za prezle
250 g prezli
šljive, cimet, prah šećer, vanilin šećer
Priprema:
Odmah stavite lonac sa vodom da se ugreje, dok pripremate testo. Koštice iz šljiva izvadite i u svaku stavite malo šećera u koji ste dodali vanilin šećer i cimet. U tiganj stavite 100 g putera da se otopi na umerenoj temperaturi i stavite prezle. Povremeno mešajte. U činiju stavite obareni i izgnječeni krompir, dodajte puter, jaje i brašno. Sve pomešajte i rukom napravite testo koje se odvaja od činije. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna. Rukom odvajajte kuglice, istanjite u sredini i stavite šljivu. Zatvorite i rukama napravite kuglicu. Odmah po nekoliko stavljajte u vodu koja ključa. Kada se podignu, dovoljno je malo da prokuvaju i odmah rešetkom vadite, uvaljajte u prezle i stavite na veći tanjir. Ponovljajte postupak, dok ne potrošite testo. Ovo je veoma brz način da napravite knedle, a još brže ćete ih napraviti ako koristite krompir u ljuspicama. Po ukusu pospite šećer, vanilin šećer i cimet.
Potaž od šargarepe sa peršunom
Potrebno je:
600 g šargarepe
1 l bujona od povrća
sveži list od peršuna
po želji možete dodati mileram ili puter
Priprema:
Očišćenu šargarepu isecite na kockice. U skuvani bujon stavite šargarepu i kuvajte da omekša. Štapnim mikserom napravite potaž i ukrasite listovima seckanog peršuna. Mladim i zdravim osobama možete pojačati potaž mileramom ili puterom.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs