Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

RUČAK

Rolovano, to je prava stvar!

Autor: Branka Mirkovič, nutricionista | 10.02.2013 - 09:02:00h | Komentara: 0

Poslastice su uvek kruna nedeljnog ručka i uvek se čekaju sa nestrpljenjem. Nije neophodno da budu teške i kalorične. Napravite ih brzo i jednostavno da budu zdrave, a i da se svima dopadaju.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Za ovu poslasticu nije potrebno veliko umeće, mogu je napraviti svi, deca je obožavaju, a muškarci zovu muškim rolatom, jer se brzo i jednostavno pravi. Banane su bogate kalijumom i zato se svima preporučuju, kalorične su i energetski jake.
 

Brza teleća čorba

Potrebno je:
200 g mlevene junetine ili teletine, a može i sitno seckane
veza zeleni
pola celera
glavica crnog luka
pola praziluka
supena kašika maslinovog ulja
supena kašika pirinča
1,5 litara goveđeg bujona
lovorov list, biber, pire od paradajza, aleva paprika, peršunov list


Priprema:
Ugrejte šerpu i sipajte ulje. Odmah dodajte sitno seckani crni luk. Malo prodinstajte i dodajte mleveno meso. Mešajte da se malo prodinsta i odmah dodajte narendanu zelen i celer. Za sitnjenje povrća možete koristiti i razne seckalice, bitno je da bude sitno iseckano, ali ne kao kaša. Sve malo prodinstajte, sipajte pirinač, dodajte po ukusu aleva papriku, malo pirea od paradajza i nalijte toplim bujonom. Po ukusu dodajte bibera i lovorovog lista. Dovoljno je da prokuva i ključa još desetak minuta da pirinač omekša. Na kraju dodajte seckani sveži peršun.


Cvekla sa belim lukom i zelenom salatom

Potrebno je:
1 kg cvekle
1 zelena salata
4 čena belog luka
1 dl masinovog ulja
jabukovo sirće po ukusu
so i kim po ukusu

Priprema:
Cveklu dobro operite. Kada kupujete cveklu, birajte slične veličine i sa dugačkim repićima. Kuvajte sa dosta vode, a možete i u ekspres loncu. Obarenu cveklu malo prohladite, očistite i isecite po želji. Dodajte narendan beli luk, so, malo bibera i kima po ukusu. Prelijte uljem i zakiselite po ukusu. Poslužite sa zelenom salatom, koju ste dobro oprali i usitnili listove rukom. Na tanjir prvo složite listove zelene salate, odozgo stavite cveklu i po želji ukrasite peršunom.

Rolat od banane i kestena
Potrebno je:
2 pakovanja kesten pirea
2 banane
2,5 dl slatke pavlake


Priprema:
Otopite kesten pire da bude mekan i da može da se formira u rolat. Raširite PVC foliju, rasporedite kesten pire da dobijte dužinu kao dve banane, a širinu da možete da ga omotate oko banana. Stavite i preko PVC foliju i rukom formirajte pravougaonik. Skinite foliju, stavite banane, omotajte kesten pire oko njih i krajeve folije zamotajte kao foliju oko bombona. Ostavite da se stegne i ohladi. Isecite šnite i ukrasite umućenom slatkom pavlakom.

Gibanica od starog hleba

Potrebno je:
6 kriški hleba
6 jaja
2 dl milerama
1 dl jogurta
200 g sira
1 dl ulja

Priprema:
Hleb isecite na kockice. Ugrejte rernu na 200 stepeni. U dubljem sudu umutite jaja, najbolje viljuškom, dodajte ulje, mileram i jogurt i sve zajedno promešajte. Stavite hleb u smesu, promešajte i ostavite da odstoji 5 minuta. Kalup obložite pak-papirom i malo namažite uljem. Pola smese sipajte u kalup, pospite mrvljenim sirom, pa sipajte drugu polovinu. Malo poprskajte uljem i pecite oko 40 minuta, dok gibanica ne porumeni. Može se jesti topla i hladna, sa jogurtom, kiselim mlekom, sirom po želji.

Rolovana teletina sa blanširanim povrćem

Potrebno je:
1,5 kg telećih grudi
0,5 kg teleće džigerice
1 glavica crnog luka
1 jaje
150 g prezli
200 g pečurki
100 g pančete
2 dl ulja
so, biber, suvi začin mleveni kim, majoran
zamrznuti miks povrća

Priprema:
Teleće grudi svaki mesar lako i brzo pripremi, izvadi koske i zaseče da ih lakše napunite. Možete koristiti i teleće šnicle koje ste istanjili tučkom preko PVC folije. Džigericu lagano prokuvajte i isecite na sitne kockice. Ugrejte sud, izdinstajte iseckan crni luk sa slaninicom. Dodajte džigericu, prodinstajte. Na kraju dodajte seckane pečurke. Sklonite sa šporeta, kada se malo prohladi dodajte prezle, suvi začin, so, biber, mleveni kim i majoran. Promešajate i probajte. Po ukusu dodajte začine. Na kraju dodajte umućeno jaje, izmešajte i nafilujte grudi. Povežite ih mesarskim kanapom, premažite uljem i pecite u ugrejanoj rerni oko 1,5 sati. Povremeno okrećite, a u posudu možete sipati po malo vode, tako ćete dobiti ukusan preliv za šnicle. Miks zamrznutog povrća obarite na pari kratko da ostane čvrsto i da se ne raskuva. Poslužite uz rolovane šnicle.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP