Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Sezona vrhunskih ukusa!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 11.05.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Osnovna pravila kuvanja i zdrave ishrane dobro je znati, ali su vaše kombinacije i nove ideje uvek dobrodošle. Razmislite koje ukuse ukućani vole, šta ima u sezonskoj ponudi i napravite zdrav obrok. Sezonsko povrće je uvek najbolje, a kvalitetno zaleđene namirnice koristite van sezone. Zabluda je da je zdrava ishrana skupa - poslastice mogu biti zdrave, ukusne, brzo pripremljene i dijetalne.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Kroketi sa tikvicama
Potrebno je :
2 jaja
2 šolje brašna
veća tikvica
ulje za prženje
čen belog luka
pola veze seckane sveže mirođije
so, biber i suvi začin
Kalorijska vrednost po komadu 166 kcal

Priprema:
Tikvicu izrendajte krupnije, stavite u sud, dodajte so, biber i suvi začin. Beli luk sitno narendajte, mirođiju sitno iseckajte i sve pomešajte. Malo rukama pritisnite i ostavite da odstoji, kako bi izašao sok. Umutite jaja, po malo dodajte brašno i zamesite. Razredite testo, da bude gušće nego za palačinke, tečnošću koje su pustile tikvice. Dodajte po malo, u zavisnosti koliko brašno upija. Rukom dobro iscedite tikvice, spustite u smesu i pomešajte. Ugrejte ulje u tiganju i kašikom sipajte krokete. Kada porumeni jedna strana, obazrivo okrenite i ispecite s druge strane. Stavite na kuhinjiski papir da upije višak masnoće. Servirajte uz jogurt, kiselo mleko ili sir. Jedu se tople i hladne.

Čorba od karfiola sa jogurtom
Potrebno je:
karfiol srednje veličine
2 dl grčkog jogurta
2 čena belog luka
pola vezice svežeg peršuna
so, biber
Kalorijska vrednost po porciji 106 kcal

Priprema:
Karfiol prepolovite, odstranite korenasti deo i isecite na sitne komade. Kuvajte kratko dok ne omekša, ali vodite računa da se ne raspadne. Komadi tereba da su kuvani ali hrskavi. U činiju sipajte grčki jogurt, posolite i pobibiberite, dodajte narendan beli luk i sve dobro promešajte. Kuvani topao karfiol vadite rešetkom i direktno sipajte u činiju sa dresingom. Ostaće dovoljno tečnosti da dobijete čorbu, a ako je potrebno, dodajte još tečnosti u kojoj se kuvao karfiol. List peršuna sitno iseckajte, pospite odgore i, ako je potrebno, dodajte još soli i bibera. Ukus čorbe možete obogatiti ako dodate sitno seckane kockice pršuta.
Baštovanski kupus sa junetinom
Potrebno je:
1,2 kg junećih rebara
1,5 kg mladog kupusa
2 paradajza
paprika
2 šargarepe
glavica crnog luka
2 čena belog luka
praziluk
2 supene kašike paradajz pirea
kašika mlevene paprike
so, biber, suvi začin, lovor list
Kalorijska vrednost po porciji 384 kcal

Priprema:
U veliki lonac stavite isečena rebra, dodajte povrće isečeno na krupne komade, prelijte hladnom vodom i kuvajte na umerenoj temperaturi 1,5 sat poklopljeno. Izmešajte pire od paradajza i alevu papriku i sa malo supe sipajte u lonac, dodajte začine i sve dobro promešajte. Kupus isecite na osmine i stavite u lonac da se sve zajedno skuva. Kuvati na umerenoj temperaturi dok kupus ne omekša. Poslužiti uz dobar crni hleb sa semenkama.
Domaći voćni sladoled
Potrebno je:
450 g zamrznutog voća, višnje, jagode, mešano šumsko voće...
Kalorijska vrednost po porciji 108 kcal

Priprema:
Ovaj sladoled se jednostavno pravi pre služenja. Voće treba da je zamrznuto. U posudu stavite zamrznuto voće i ispasirajte štapnim mikserom. Napraviće se odličan voćni sladoled, izvanredne strukture, koji možete odmah poslužiti. Možete kombinovati različite vrste, dodati kugle sladoleda od vanile ili čokolade već prema izboru. Uvek ga pravite samo onoliko koliko ćete poslužiti, pošto se brzo i lako pravi, uvek možete imati spremnu poslasticu za par minuta. Ako želite više slatkoće, dodajte med, a sladoled možete ukrasiti pečenim bademom.
Salata od krompira sa mladim lukom
Potrebno je:
800 g belog krompira
2 veze mladog luka
2 supene kašike ulja
so, biber, sirće po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 221 kcal

Priprema:
Krompir očistite i isecite na krupnije komade. Stavite u sud, nalijte vodom, tako da malo da prekrije krompir. Posolite i kuvajte dok ne omekša. Luk isecite na kolutiće, posolite, pobiberite, prelijte uljem i sirćetom. Topao krompir sipajte u činiju sa lukom. Lagano promešajte i, ako je potrebno, dodajte još soli i bibera.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP