Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NIMALI UGODNA SAZNANJA

Sigurno više nikad nećete dopustiti konobaru da stavi limun u vašu čašu!

Autor: Ekipa Alo! | 01.03.2014 - 12:02:00h | Komentara: 1

Kriška limuna u čaši vode ili u nekom drugom piću uobičajena je stvar. Međutim, jeste li ikada pomislili da pritom unosite puno više stvari u svoj organizam? I to onih nepoželjnih.

limun

Tokom istraživanja koje je Sproveo "Journal of Environmental Health", istraživači su pregledali 76 limuna prikupljenih iz 21 restorana koje su posetili 43 puta. Utvrdili su kako čak 70 odsto kriškica limuna sadrži mikroorganizme.
Uzorke bi uzeli čim bi piće bilo posluženo dakle prije ispijanja ili nekog drugog fizičkog kontakta. O poreklu mikroba naučnici su mogli samo nagađati.
- Iako je poznato da limun ima neka antibakterijska svojstva, rezultati su pokazali da širok spektar mikroorganizama može opstati čak i na narezanom limunu. Vlasnici restorana i kafića bi trebali biti svesni da zajedno s limunom u čašu stavljaju potencijalno patogene mikroorganizme - navodi se u studiji.
Filip Tierno, profesor mikrobiologije i patologije na njujorškog Langone Medikal Centra, proveo je desetine sličnih istraživanja. Otkrio je kako je čak polovina limunovih kriškica zagađena ljudskim fekalijama zbog direktnog dodira i diranja prstima. Zabeleženo je, naime, kako mnogi rade u nehigijenskim uslovima a osim toga u kontaktu su s drugim namirnicama ili su prali čaše, a nakon toga dirali hranu i limun bez rukavica i bez da su prethodno oprali ruke.
Na limun se mogu prenijeti bakterije i ukoliko se ne operu ruke nakon odlaska do  toaleta, kijanjem, ili kašljanjem.
Tierno kaže kako postoji mogućnost da se konzument zbog toga razboli, ali tvrdi da ne postoji veliki rizik.
Slični mikrobi nađeni su i u posudicama za so, biber, ulje i kečap i na restoranskom priboru za jelo.
 
Poslednji komentari
  • Maja M. Vreme: 09.03.2014 19:24h

    Mene vise brinu korice limuna ili pomorandze koje se koriste pri mesenju kolaca i ostalih poslastica. Mozda redakcija ima savet kako da se odstrane stetne hemikalije u koje potapaju ovo voce da bi duze ostalo sveze. Mozda soda bikarbona?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP