Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

Špikovana uživancija

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 29.12.2013 - 07:15:00h | Komentara: 0

Praznici su uvek izazov da se pojede više kalorične hrane. Pored tradicionalno pripremljene hrane, koja je energetska bomba, pa slatkiša, pita, raznih salata sa majonezima...

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Pripremite i lakša, jednostavnija jela, koja isto tako mogu da budu ukusna. Savet je da jaku hranu samo probate, a jedete više salate od svežeg povrća, kuvano povrće kao salatu, turšiju i voće. Uživajte, igrajte, a umereno jedite i pijte.

Predjelo: pileća salata
Potrebno je:
Koristite bareno meso i povrće iz supe
kuvano belo meso
2 kuvane šargarepe
2 kisela krastavca
supena kašika senfa
2 supene kašika pavlake
so, biber, peršun list
Kalorijska vrednost po porciji 191 kcal

Priprema:
Belo pileće meso ohladite i isecite na kockice. Šargarepu isecite na kockice, kao i kiseli krastavac. U činiji izmešajte senf i pavlaku, malo posolite i pobiberite i dodajte seckano belo pileće meso i povrće. Ovu salatu možete obogatiti i drugim barenim povrćem, dodavati druge začine po ukusu. Ako isitnite štapnim mikserom i dobro propasirate, možete dobiti izvanrednu pileću paštetu.đ

Špikovana teletina sa suvim voćem
POTREBNO JE:
1,2 kg krtog telećeg mesa
4 tanka režnja pančete, oko 30 g
2 čena belog luka
3 suve šljive
3 suve kajsije
supena kašika meda
2 supene kašike ulja
so, biber, suvi začin
Kalorijska vrednost po porciji 334 kcal


Priprema:
Izmešajte suvi začin, so, biber, ulje i med. Pančetu isecite na kockice, suvo voće na štapiće, kao i beli luk. Viljuškom za pečenje izbušite u mesu mesta za špikovanje. Rasporedite i punite neizmenično suvim voćem, belim lukom i pančetom. Na kraju premažite marinadom. Stavite meso u pleh za pečenje u koji ste stavili papir za pečenje. Sve zajedno stavite u hladnu rernu i uključite na 200 da se meso polako zagreva. Kada rerna dostigne punu temperaturu, pecite pola sata na 200, a zatim smanjite na 150 i pecite od sat do sat i po da dobije lepu boju i da se lepo ispeče. Nikako ne probajte viljuškom za pečenje da ne iscuri sok jer će pečenje biti suvo. Obarite ili blanširajte povrće recimo, karfiol, brokoli, šargarepu, krompir... Kada je pečenje gotovo, ostavite da se prohladi i sokovi rasporede, pa onda secite. Sokom od pečenja prelijte povrće. Meso je uvek kiselo i taj ukus neutralisaće med i još pojačati dobar ukus mesa.


Pileća bela čorba
Potrebno je:
pileći file
batak i karabatak
zelen za supu
pola korena celera
manji crni luk
supena kašika pavlake
so, biber, suvi začin, pola vezice seckanog lista peršuna
malo limuna
Kalorijska vrednost po tanjiru 189 kcal

Priprema:
Meso operite, sa bataka odstranite kožicu i stavite u lonac i napunite hladnom vodom. Ugrejte na umerenoj temperaturi i kuvajte dok meso ne omekša. Dodajte zelen za supu, celer i prepečeni crni luk. Dodajte začine i kuvate dok povrće ne omekša. Gotovu supu procedite, pileći file i dve šargrarepe ostavite za pileću salatu, a šargarepu i ostalo povrće iseckajte na kockice. U šolji razmutite pavlaku sa malo supe i tako razređenu sipajte u supu i dodajte iseckano povrće. Dodajte seckane listove svežeg peršuna i poslužite uz limun da svako prirodno zakiseli po želji. Odlična zdrava pileća čorba sa malo kalorija.

Salata od mešanog mladog povrća
Potrebno je:
(može se kupiti izmešano u većim prodavnicama)
Mladi spanać, rukola, maslačak
List od mlade cvekle
Listići paremezana
supena kašika pečenih pinjola
so, biber, limun, maslinovo ulje
Kalorijska vrednost 145 kcal


Priprema:
Napravite dresing, izmešajte maslinovo ulje, limun, posolite i
stavite malo mlevenog bibera. Lagano promešajte i dodajte miks mladog povrća. Lagano promešajte, rasporedite po tanjirima,
dodajte listiće parmezana i malo pečenih pinjola.

Sneg torta
Potrebno je:
1 l umućene slatke pavlake
jedno pakovanje piškota
konzerva kompota od ananasa
malo prah šećera
Kalorijska vrednost po parčetu 233 kcal


Priprema:
Umutite čvrsto mlečnu slatku pavlaku da dobijete čvrst šlag. Stavite tanjir na kojem ćete poslužiti tortu. Dole stavite beli papir za tortu. Kompot procedite. Složite piškote malo i poprskajte kompotom. Namažite tanak sloj šlaga i preko stavite komade ananasa. Odozgo ravnomerno rasporedite šlag. Nožem tapkajte odozgo i sa strane da dobijete efekat snega. Prah šećer stavite u cediljku za čaj i pospite po torti. Cela torta je bela, a dobićete efekat snega od prah šećera.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP